Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Martin možná nepřijede na bílém koni, ale rozhodně přiveze mladé svatomartinské víno

svatomartinská vína
ZDROJ: Kelsey Knight/ Unsplash
sdílet:

Kdo by neznal pranostiku, že na svatého Martina se můžeme těšit na první sněhovou nadílku. I kdyby to však letos zase nevyšlo, nevěšte hlavu. V tento den se ještě můžete těšit na česká mladá vína, jimž se již tradičně říká svatomartinská. Kdy víno můžeme považovat za mladé? Jak se od něj liší víno svatomartinské? A najdeme nějaké jeho obdoby ve světě? A nezapomeneme ani na tip na tradiční svatomartinské menu.

  • Mladé víno je takové, které má šanci dostat se na náš stůl ještě v průběhu téhož roku, kdy bylo sklizeno.
  • Mladým vínem může být tedy de facto úplně každé víno a opravdu jich v domácí produkci najdeme poměrně hodně.

Ani jejich cena není nijak závratně vysoká. Vinařům totiž vlastně odpadá starost se skladováním.

Co se týče burčáku, nejedná se o mladé víno, ale souvislost tu přece jenom najdeme.

  • Burčák je vlastně vývojově mladším stádiem mladého vína.
  • Burčák prochází podle vinařů pěti stupni vývoje (mění se v něm obsah cukru, alkoholu a kyselin), poté se z něho stává právě ono mladé víno.

Přivolejte léto zpátky

Pokud bychom mladé víno měli obecně charakterizovat, nabízí se pojem lehké a svěží. Chuťově bývají mladá vína popisována jako ovocná či naopak s květinovými tóny chuti.

Konzumace mladého vína vlastně nabízí příležitost vyvolat vzpomínky na léto. Mladá vína jsou zralá jen několik týdnů a doporučují se k okamžité konzumaci. Zlaté pravidlo zní - mladé víno vypít do Velikonoc.

Bílé nebo červené?

Bílá mladá vína se doporučuje kombinovat s chuťově výraznějšími pokrmy. Skvěle si rozumí s předkrmy typu tapas – sušené šunky, klobásy, olivy, ale i vyzrálé sýry.

Červené mladé víno je vhodné coby aperitiv, už z toho důvodu, že není těžké, jak jsme u většiny klasických červených odrůd zvyklí. Výborně se hodí i k čokoládovým dezertům nebo sladkému pečivu.

Připravit k němu můžete třeba svatomartinské rohlíčky. Mladá vína se obvykle vyrábějí ze stejných odrůd jako vína Svatomartinská, ale oproti nim je zde povolena i kategorie polosuchých a polosladkých vín.

Martin dorazí v 11:11

Na svatého Martina, tedy 11.11. , již tradičně oslavují také všichni vinaři a příznivci vín tuzemské provenience. V tento den dokonce symbolicky přesně v 11 hodin a 11 minut otevírají všechny vinotéky, vinárny a sklepy. 

Začíná celorepublikový prodej letošního Svatomartinského vína. Tento vinařský jarmark, který bývá spojen s doprovodnými akcemi, funguje od roku 2005, kdy bylo jako Svatomartinské označeno první víno na trhu.

Pravidla Svatomartinských vín

Označení Svatomartinské si však vyslouží pouze některá z mladých vín. Musí se jednat o víno mladé odrůdy, kterých se u nás používá šest:

  • červené víno: Modrý Portugal a Svatovavřinecké
  • růžové víno: Modrý Portugal, Zweigeltrebe a Svatovavřinecké
  • bílé víno: Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský

Pokud tedy vinaři chtějí prodávat své víno jako Svatomartinské musejí splnit ještě další podmínky:

  • Svatomartinské víno musí být suché a je v něm povolen nepatrný obsah CO2 (může být velmi jemně perlivé).
  • Zbytkový cukr se u Svatomartinského vína musí pohybovat kolem 9 g/l.
  • Dalším parametrem je obsah alkoholu stanovený na 12,5 %, (u červeného vína na 13%).

Víte, že…

Datum 11.11. stanovil údajně už sám císař Josef II., díky kterému začal platit zákon, podle něhož mohli zemědělci, vinaře nevyjímaje, prodávat své produkty po vymezený čas bez potřebné licence.

Svatomartinské menu

O tradiční Svatomartinské huse, kterou máme ve zvyku v tomto čase podávat na slavnostním stole nebo si na ní alespoň zajdeme do restaurace, panuje poměrně morbidní historka.

  • Husí kejhání prý natolik vyrušovalo Svatého Martina při jeho kázání, že hlasité husy zkrátka a dobře skončily rovnou na pekáči.
  • Důvod však bude asi prozaičtější. Začátkem listopadu bylo již obvykle po sklizni a stáčení a nastal čas na ochutnávku. Zároveň se jedná o období před předvánočním půstem čili čas hodování a oslavu letošní úrody.

Ať je to tak nebo tak, husa nemusí být vždy husou. Kromě Svatomartinského menu můžete připravit třeba konfitované kachní stehno. Jako přílohu můžete zvolit klasický knedlík a zelí. Tradiční přílohou však mohou být třeba i lokše.

Beaujolais nouveau – francouzská obdoba Svatomartinského vína

Mladé svěží víno mají ve své provenienci také Francouzi. Jedná se o poměrně známé Beaujolais.

  • Beaujolais nouveau je tedy druh mladého francouzského červeného vína typicky fialové barvy a je pro něj charakteristická silná vůně po ovoci.
  • Víno pochází ze stejnojmenné oblasti nacházející se severně od města Lyon a vyrábí se z odrůdy Gamay.
  • Podobně jako u nás se Beaujolais nouveau začíná prodávat každý rok ve stejný den, v tomto případě třetí čtvrtek v listopadu. „Den Beaujolais” je  pak ve Francii bezmála státním svátkem.

Související články

Autor: Veronika Hendrychová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč