Konfitování je pomalé pečení v pořádné vrstvě tuku. Patří do repertoáru dobrých restaurací, ale snadno ho zvládnete i doma.
Suroviny
1 Do pekáče nebo zapékací mísy narovnejte stehna řezem (masem) vzhůru. Promíchejte všechny přísady na naložení.
2 Ochucenou solí rovnoměrně posypte maso, pak ho zakryjte potravinářskou fólií a nechte přes noc v chladničce. Druhý den předehřejte troubu na 140°C, horkovzdušnou na 120°C. Stehna vyjměte z pekáčku, omyjte je pod tekoucí studenou vodou a osušte papírovými utěrkami. Omyjte a osušte i pekáček či mísu.
3 Omytá stehna rozložte do pekáčku, teď kůží nahoru. Ideální je, když jsou naskládaná celkem natěsno. Vložte mezi ně snítky tymiánu a vtiskněte stroužky česneku.
4 Jemně ohřejte sádlo, aby bylo tekuté (buď na mírný výkon v mikrovlnné troubě, nebo ho lze postavit do rendlíčku s horkou vodou), a přelijte jím rovnoměrně stehna.
5 Nádobu natěsno zakryjte alobalem a dejte péct do rozehřáté trouby na 3 hodiny.
6 Vyjměte z trouby, nechte zchladnout a stehna opatrně vyjměte z tuku.
7 Výpek přeceďte přes jemné sítko. Nechte tuk usadit u hladiny, pak ho slijte zvlášť od šťávy. (Jestli stehna uchováváte na později, dejte je do čisté nádoby a zalijte slitým sádlem. Zakrytá vydrží v chladničce 3 týdny, v mrazáku 2 měsíce. Pak z nich seškrábněte sádlo a pokračujte dál podle receptu.)
8 Podáváte-li stehna hned, zvyšte teplotu v troubě na 220/200°C, rozložte je na plech kůží nahoru a pečte okolo 30 minut dozlatova a dokřupava (z chladničky či mrazáku to bude trvat zhruba o 5–10 minut déle). Konfitovaná stehna podávejte s prohřátou šťávou a s přílohami z následujících stran.
NĚCO NAVÍC
Obdobně lze připravit i husí stehna, pečení bude o něco delší.
Foto: Lara Holmes
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media