0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Konfitovaná kachní stehna

Konfitovaná kachní stehna

5/5 Počet hodnocení: 1
Do 30 minut Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4534 kcal
Bílkoviny 129 g
Sacharidy 52 g
Tuky 438 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Konfitování je pomalé pečení v pořádné vrstvě tuku. Patří do repertoáru dobrých restaurací, ale snadno ho zvládnete i doma.

Suroviny

tymián 1 svazek
česnek 1 ks
neoloupané stroužky
sádlo 300 g
kachní sádlo cca, lze nahradit husím (celkem běžně v obchodech)
Na naložení
sůl 3 PL
třtinový cukr 1 PL
demerara
pepř mletý 1 ČL
kuličky
tymián 1 ČL

1 Do pekáče nebo zapékací mísy narovnejte stehna řezem (masem) vzhůru. Promíchejte všechny přísady na naložení.

2 Ochucenou solí rovnoměrně posypte maso, pak ho zakryjte potravinářskou fólií a nechte přes noc v chladničce. Druhý den předehřejte troubu na 140°C, horkovzdušnou na 120°C. Stehna vyjměte z pekáčku, omyjte je pod tekoucí studenou vodou a osušte papírovými utěrkami. Omyjte a osušte i pekáček či mísu.

3 Omytá stehna rozložte do pekáčku, teď kůží nahoru. Ideální je, když jsou naskládaná celkem natěsno. Vložte mezi ně snítky tymiánu a vtiskněte stroužky česneku.

4 Jemně ohřejte sádlo, aby bylo tekuté (buď na mírný výkon v mikrovlnné troubě, nebo ho lze postavit do rendlíčku s horkou vodou), a přelijte jím rovnoměrně stehna.

5 Nádobu natěsno zakryjte alobalem a dejte péct do rozehřáté trouby na 3 hodiny.

6 Vyjměte z trouby, nechte zchladnout a stehna opatrně vyjměte z tuku.

7 Výpek přeceďte přes jemné sítko. Nechte tuk usadit u hladiny, pak ho slijte zvlášť od šťávy. (Jestli stehna uchováváte na později, dejte je do čisté nádoby a zalijte slitým sádlem. Zakrytá vydrží v chladničce 3 týdny, v mrazáku 2 měsíce. Pak z nich seškrábněte sádlo a pokračujte dál podle receptu.)

8 Podáváte-li stehna hned, zvyšte teplotu v troubě na 220/200°C, rozložte je na plech kůží nahoru a pečte okolo 30 minut dozlatova a dokřupava (z chladničky či mrazáku to bude trvat zhruba o 5–10 minut déle). Konfitovaná stehna podávejte s prohřátou šťávou a s přílohami z následujících stran.

NĚCO NAVÍC
Obdobně lze připravit i husí stehna, pečení bude o něco delší.

Foto: Lara Holmes
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/11

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...