0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Konfitovaná kachní stehna

Konfitovaná kachní stehna

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do 30 minut Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4534 kcal
Bílkoviny 129 g
Sacharidy 52 g
Tuky 438 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Konfitování je pomalé pečení v pořádné vrstvě tuku. Patří do repertoáru dobrých restaurací, ale snadno ho zvládnete i doma.

Suroviny

tymián 1 svazek
česnek 1 ks
neoloupané stroužky
sádlo 300 g
kachní sádlo cca, lze nahradit husím (celkem běžně v obchodech)
Na naložení
sůl 3 PL
třtinový cukr 1 PL
demerara
pepř mletý 1 ČL
kuličky
tymián 1 ČL

1 Do pekáče nebo zapékací mísy narovnejte stehna řezem (masem) vzhůru. Promíchejte všechny přísady na naložení.

2 Ochucenou solí rovnoměrně posypte maso, pak ho zakryjte potravinářskou fólií a nechte přes noc v chladničce. Druhý den předehřejte troubu na 140°C, horkovzdušnou na 120°C. Stehna vyjměte z pekáčku, omyjte je pod tekoucí studenou vodou a osušte papírovými utěrkami. Omyjte a osušte i pekáček či mísu.

3 Omytá stehna rozložte do pekáčku, teď kůží nahoru. Ideální je, když jsou naskládaná celkem natěsno. Vložte mezi ně snítky tymiánu a vtiskněte stroužky česneku.

4 Jemně ohřejte sádlo, aby bylo tekuté (buď na mírný výkon v mikrovlnné troubě, nebo ho lze postavit do rendlíčku s horkou vodou), a přelijte jím rovnoměrně stehna.

5 Nádobu natěsno zakryjte alobalem a dejte péct do rozehřáté trouby na 3 hodiny.

6 Vyjměte z trouby, nechte zchladnout a stehna opatrně vyjměte z tuku.

7 Výpek přeceďte přes jemné sítko. Nechte tuk usadit u hladiny, pak ho slijte zvlášť od šťávy. (Jestli stehna uchováváte na později, dejte je do čisté nádoby a zalijte slitým sádlem. Zakrytá vydrží v chladničce 3 týdny, v mrazáku 2 měsíce. Pak z nich seškrábněte sádlo a pokračujte dál podle receptu.)

8 Podáváte-li stehna hned, zvyšte teplotu v troubě na 220/200°C, rozložte je na plech kůží nahoru a pečte okolo 30 minut dozlatova a dokřupava (z chladničky či mrazáku to bude trvat zhruba o 5–10 minut déle). Konfitovaná stehna podávejte s prohřátou šťávou a s přílohami z následujících stran.

NĚCO NAVÍC
Obdobně lze připravit i husí stehna, pečení bude o něco delší.

Foto: Lara Holmes
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/11

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč