Konzerva fazolí vás může zachránit, i když už to vypadá, že k večeři bude jen chleba s máslem. Taste otvíráky a žhavte sporáky!
1 KLOBÁSKY & FAZOLE
- 2 lžíce kvalitního olivového oleje
- 8 kvalitních vepřových klobásek
- 1 červená cibule, nakrájená nadrobno
- 2 mrkve, nakrájené nadrobno
- 2 řapíky celeru, nakrájené nadrobno
- 1 lžíce nasekaných lístků šalvěje
- pár snítek rozmarýnu
- 400g konzerva fazolí v rajčatové omáčce
- 200 ml kuřecího vývaru
- sůl a čerstvě mletý pepř
- bramborová kaše k podávání
V silnostěnném hrnci rozpalte olej, opečte na něm klobásky a vyjměte. Do uvolněného hrnce přidejte zeleninu a opékejte ji, dokud nezměkne. Vmíchejte šalvěj, rozmarýn, fazole a vývar. Vařte 30-35 minut, nebo dokud omáčka nezhoustne, a pak vraťte klobásky do hrnce. Osolte a opepřete a podávejte s bramborovou kaší.
2 BOSTONSKÉ FAZOLE
- 2 lžíce olivového oleje
- 200 g uzené slaniny, na kostičky
- 1 cibule, nakrájená na plátky
- 1 stroužek česneku, drcený
- 1 lžíce anglické hořčice v prášku (prodává např. Robertson nebo Tesco)
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1 lžíce červeného vinného octa
- 400g konzerva fazolí v rajčatové omáčce
- sůl a čerstvě mletý pepř
- grilované maso a/nebo pečené brambory k podávání
V pánvi rozpalte olej a opečte na něm slaninu dokřupava. Přidejte cibuli a česnek, ztlumte plamen a opékejte, dokud cibule nezměkne. Vmíchejte hořčici, javorový sirup, vinný ocet a fazole. Provářejte 5 minut, osolte a opepřete a podávejte s masem a/nebo bramborami.
3 PIKANTNÍ FAZOLE NA TOUSTU
- 1 cibule, nakrájená na tenké plátky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 chilli paprička, zbavená semínek a nakrájená nadrobno
- 400g konzerva fazolí v rajčatové omáčce
K PODÁVÁNÍ
- silnější plátky chleba, opečené
- 1/2 zralého avokáda, nakrájeného na plátky
- 1-2 jarní cibulky, nakrájené na kolečka
V pánvi rozpalte olej a opečte na něm cibuli doměkka, trvá to asi 15 minut. Přidejte koření a chilli papričku a ještě pár minut opékejte. Zvyšte plamen a přilijte fazole. Vařte 5-10 minut a při tom fazole rozmačkejte vidličkou. Podávejte na toustu doplněné plátky avokáda a jarní cibulkou.