Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Fazolové polévky, které zahřejí

Miska vydatné polévky zasytí, rozehřeje zkřehlé ruce i potěší na duši. Fazole jsou vydatné a plné vlákniny i kvalitních bílkovin. Uvařte si polévku podle našich oblíbených receptů na to nejlepší zimní jídlo.
15. 2. 2021 | Autor: Jana Kopřivová

Pokud se pustíte do přípravy fazolové polévky podle našich receptů, zvažte, zda nezdvojnásobíte množství surovin. Husté a vydatné polévky jsou totiž skvělé i několik dnů po uvaření, naopak jsou mnohdy i lepší. Chutě všech ingrediencí se krásně prolnou a zvýrazní. Polévka vám zachrání každou hladovou večeři v hektickém pracovním týdnu.

Máte-li místo v mrazáku, naporcujte ji do misek a dejte zamrazit. Nebo zvolte uchování ve sklenici. Ještě horkou polévku nalijte do čistých a suchých sklenic se šroubovacím uzávěrem. Uzavřete a otočte dnem vzhůru. Po vychladnutí uložte do lednice. Pokud proces proběhl správně, víčko se mírně nafouklo a obsah je nyní chráněný a neměl by se zkazit. V lednici vám takto bez problémů vydrží i několik týdnů. 

Co vložit do polévky

Fazolové polévky nabízí bezpočet variací, to je to, co na nich opravdu milujeme. Základem jsou fazole, nejlépe uvařené předem. V případě časové nouze vás zachrání plechovka luštěnin ze spižírny. Dál už jen přidáváte zeleninu a další ingredience podle receptu a stavu své lednice. Můžete do nich využít i zbytky z předchozích jídel (uvařené luštěniny, rýži, vývar, kousky z pečeného kuřete a podobně).

Doporučujeme jídlo nepřekombinovat a vždy mít určitou představu, na jakou chuťovou notu polévku vaříte:

  • českou (mletá paprika, klobásy a brambory)
  • italskou (rajčata, bylinky, parmazán)
  • asijskou (kokosové mléko, exotické koření, čerstvý koriandr)
  • mexickou (chilli, česnek a rajčata)

Seznamte se: Mexiko a barevné fazole

Nahlédněte pod pokličku mexické kuchyně a uvidíte, jak pestré využití fazole mohou mít.

Jak polévku ochutit

Samy o sobě jsou fazole docela nevýrazné, skvěle ale nesou chutě. Sluší jim lehká nakyslost, proto se fazole v českých variacích polévky často kombinují s kysaným zelím a smetanou. Vedle nešlápnete ani tehdy, pokud přidáte některé z následujících přísad:

  • cibule a česnek (naprostý základ a klasika)
  • sušené bylinky a koření 
  • čerstvé bylinky (pažitka, petržel, šalvěj, rozmarýn, tymián a další)
  • pálivosti (chilli papričky, tabasco či sriracha pro finální dochucení)
  • uzeniny (uzené maso, domácí klobásky, pikantní uzeniny, apod, doporučujeme předem opéct, pustí tuk a tím předají polévce ještě lepší chuť)
  • umeocet nebo klasický lihový ocet
  • sladká smetana, zakysaná smetana nebo čerstvý sýr
     

Čím polévku zahustit

Zvolit můžete klasické zahuštění hladkou moukou nebo jít zdravější cestou. Ke konci vaření část polévky odeberte, rozmixujte, vraťte do hrnce a ještě chvíli provařte. Fazolačkám na český způsob skvěle sedí zahuštění kváskovým chlebem. Je to snadný způsob, jak vařit zero waste a spotřebovat tvrdé zbytky chleba. Namočte je na chvíli do horké vody nebo vývaru z polévky, rozmixujte na hladký krém, poté rozmíchejte v polévce a chvíli společně zavařte. Chléb nejenže polévku zdravě zahustí, ale dodá jí i mírnou nakyslost, která fazolačce sluší. Podobně můžete zahušťovat i gulášovku.

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a...

Sametově krémové

Další verze fazolačky, která nikdy nezklame. Krémová varianta luštěninových polévek se pyšní hladkou strukturou a stejně jako jiné fazolačky vysokou sytostí. Nejlepší jsou z moučnějších fazolí, naše oblíbené jsou velké bílé máslové fazole. Všechny suroviny uvařte doměkka, odeberte část tekutiny, aby polévka nebyla příliš řídká, a pak dohladka rozmixujte ponorným mixérem. Potřebujete-li, polévku nařeďte odebraným vývarem. Vtipné je, že z mnoha fazolových polévek můžete připravit i tuto krémovou verzi. Na začátku vaření tedy nemusí být vůbec jisté, na čem si nakonec pochutnáte. Jeden recept, dvě polévky. Kouzelné.

Krémové polévky doporučujeme doplnit něčím křupavým. Opečené proužky slaniny, nakrájené klobásky, houby opečené na másle nebo dozlatova opražené chlebové krutony – to vše zaručí, že jemná polévka nebude nikoho nudit.

V následujícím výčtu najdete naše oblíbené recepty, se kterými naplníte svůj největší hrnec. Vegetariánské, s klobáskami, bílé krémové i zářivě rudé – vybere si každý.

Související

Zimní minestrone s bylinkovými krutony

Vegetariánskou verzi této syté italské polévky připravíte, když slaninu nahradíte 100 g žampionů na plátky.

Fazolová polévka s těstovinami

Luštěniny jsou zdravé, hřejivé a levné. Tato polévka vás nabije energií.

Fazolová polévka

Zářivá barva horké fazolové polévky nejdřív potěší oko. Pak si lžící naberete od okraje a v ústech se vám rozlije...

Fazolová polévka s klobásou

Když nechcete přikusovat chléb, můžete polévku ještě zhutnit kostičkami brambor.

Fazolová polévka 2v1

Jeden recept - dvě polévky! Dáte přednost čiré nebo krémové verzi?

Fazolová polévka s klobáskami

Použijte jakékoli čerstvé klobásky, které mají pikantní chuť a polévku také okoření. Nebo si udělejte...

Kořeněná fazolová polévka s kokosovým mlékem

Polévka má spoustu variant - použijte fazole podle vlastní chuti a stavu spíže.

Fazulovica (čili fazolová polévka s nudlemi)

Chcete-li tuhle fazolovou polévku ohřívat, je nutné vařit nudle zvlášť.

Mexická fazolová polévka s tortillami s fetou

Chipotle omáčka dodá polévce pikantní uzenou příchuť. Můžete ji nahradit nasekanou papričkou chipotle z...

Fazolová polévka s kadeřávkem + italské klobásky

Tahle toskánská fazolová polévka se v místě svého původu připravuje s cavolo nero, černou kapustou, ale je...

Fazolová polévka 2v1

Jeden recept - dvě polévky! Dáte přednost čiré nebo krémové verzi?

Bílá fazolová polévka s klobásou podle dědy Emila

Polévka, která po nafocení zmizela rychlostí blesku, pochází z notýsku, do něhož naší šéfredaktorce Lucii...

Přidat komentář