0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Fazolové polévky, které zahřejí

Fazolová polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Miska vydatné polévky zasytí, rozehřeje zkřehlé ruce i potěší na duši. Fazole jsou vydatné a plné vlákniny i kvalitních bílkovin. Uvařte si polévku podle našich oblíbených receptů na to nejlepší zimní jídlo.

Pokud se pustíte do přípravy fazolové polévky podle našich receptů, zvažte, zda nezdvojnásobíte množství surovin.

  • Husté polévky jsou totiž skvělé i několik dnů po uvaření, naopak jsou mnohdy i lepší. Chutě všech ingrediencí krásně prolnou a zvýrazní se.
  • Vydatná polévka zachrání každou večeři v hektickém pracovním týdnu.

Máte-li místo v mrazáku, naporcujte ji do misek a dejte zamrazit. Nebo zvolte uchování ve sklenici. Ještě horkou polévku nalijte do čistých a suchých sklenic se šroubovacím uzávěrem. Uzavřete a otočte dnem vzhůru.

Po vychladnutí uložte do lednice. V lednici vám takto bez problémů vydrží i několik týdnů. 

Co vložit do polévky

Fazolové polévky nabízí bezpočet variací, to je to, co na nich opravdu milujeme. Základem jsou fazole, nejlépe uvařené předem. V případě časové nouze vás zachrání plechovka luštěnin ze spižírny.

Dál už jen přidáváte zeleninu a další ingredience podle receptu a stavu své lednice. Můžete do nich využít i zbytky z předchozích jídel (uvařené luštěniny, rýži, vývar, kousky z pečeného kuřete a podobně).

Doporučujeme jídlo nepřekombinovat a vždy mít představu, na jakou chuťovou notu polévku cílíte:

  • českou nebo slovenskou (mletá paprika, klobásy a brambory)
  • italskou (rajčata, bylinky, parmazán)
  • asijskou (kokosové mléko, exotické koření, čerstvý koriandr)
  • mexickou (chilli, česnek a rajčata)

Jak polévku ochutit

Samy o sobě jsou fazole docela nevýrazné, skvěle ale nesou chutě. Sluší jim lehká nakyslost, proto se fazole v českých variacích polévky často kombinují s kysaným zelím a smetanou. Vedle nešlápnete ani tehdy, pokud přidáte některé z následujících přísad:

  • cibule a česnek (naprostý základ a klasika)
  • sušené bylinky a koření 
  • čerstvé bylinky (pažitka, petržel, šalvěj, rozmarýn, tymián a další)
  • pálivosti (chilli papričky, tabasco či sriracha pro finální dochucení)
  • uzeniny (uzené maso, domácí klobásky, pikantní uzeniny, apod, doporučujeme předem opéct, pustí tuk a tím předají polévce ještě lepší chuť)
  • umeocet nebo klasický lihový ocet
  • sladká smetana, zakysaná smetana nebo čerstvý sýr

Čím polévku zahustit

Zvolit můžete klasické zahuštění hladkou moukou nebo jít zdravější cestou. Ke konci vaření část polévky odeberte, rozmixujte, vraťte do hrnce a ještě chvíli provařte. Fazolačkám na český způsob skvěle sedí zahuštění kváskovým chlebem. Je to snadný způsob, jak vařit zero waste a spotřebovat tvrdé zbytky chleba.

  • Namočte je na chvíli do horké vody nebo vývaru z polévky, rozmixujte na hladký krém, poté rozmíchejte v polévce a chvíli společně zavařte. Chléb nejenže polévku zdravě zahustí, ale dodá jí i mírnou nakyslost, která fazolačce sluší. Podobně můžete zahušťovat i gulášovku.

Sametově krémové

Další verze fazolačky, která nikdy nezklame. Krémová varianta luštěninových polévek se pyšní hladkou strukturou a stejně jako jiné fazolačky vysokou sytostí.

  • Nejlepší jsou z moučnějších fazolí, naše oblíbené jsou velké bílé máslové fazole. Všechny suroviny uvařte doměkka, odeberte část tekutiny, aby polévka nebyla příliš řídká, a pak dohladka rozmixujte ponorným mixérem.
  • Potřebujete-li, polévku nařeďte odebraným vývarem. Vtipné je, že z mnoha fazolových polévek můžete připravit i tuto krémovou verzi. Na začátku vaření tedy nemusí být vůbec jisté, na čem si nakonec pochutnáte. Jeden recept, dvě polévky. Kouzelné.
  • Krémové polévky doporučujeme doplnit něčím křupavým. Opečené proužky slaniny, nakrájené klobásky, houby opečené na másle nebo dozlatova opražené chlebové krutony – to vše zaručí, že jemná polévka nebude nikoho nudit.

V následujícím výčtu najdete naše oblíbené recepty, se kterými naplníte svůj největší hrnec. Vegetariánské, s klobáskami, bílé krémové i zářivě rudé – vybere si každý.

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč