Miska vydatné polévky zasytí, rozehřeje zkřehlé ruce i potěší na duši. Fazole jsou vydatné a plné vlákniny i kvalitních bílkovin. Uvařte si polévku podle našich oblíbených receptů na to nejlepší zimní jídlo.
Pokud se pustíte do přípravy fazolové polévky podle našich receptů, zvažte, zda nezdvojnásobíte množství surovin.
- Husté polévky jsou totiž skvělé i několik dnů po uvaření, naopak jsou mnohdy i lepší. Chutě všech ingrediencí krásně prolnou a zvýrazní se.
- Vydatná polévka zachrání každou večeři v hektickém pracovním týdnu.
Máte-li místo v mrazáku, naporcujte ji do misek a dejte zamrazit. Nebo zvolte uchování ve sklenici. Ještě horkou polévku nalijte do čistých a suchých sklenic se šroubovacím uzávěrem. Uzavřete a otočte dnem vzhůru.
Po vychladnutí uložte do lednice. V lednici vám takto bez problémů vydrží i několik týdnů.
Co vložit do polévky
Fazolové polévky nabízí bezpočet variací, to je to, co na nich opravdu milujeme. Základem jsou fazole, nejlépe uvařené předem. V případě časové nouze vás zachrání plechovka luštěnin ze spižírny.
Dál už jen přidáváte zeleninu a další ingredience podle receptu a stavu své lednice. Můžete do nich využít i zbytky z předchozích jídel (uvařené luštěniny, rýži, vývar, kousky z pečeného kuřete a podobně).
Doporučujeme jídlo nepřekombinovat a vždy mít představu, na jakou chuťovou notu polévku cílíte:
- českou nebo slovenskou (mletá paprika, klobásy a brambory)
- italskou (rajčata, bylinky, parmazán)
- asijskou (kokosové mléko, exotické koření, čerstvý koriandr)
- mexickou (chilli, česnek a rajčata)
Jak polévku ochutit
Samy o sobě jsou fazole docela nevýrazné, skvěle ale nesou chutě. Sluší jim lehká nakyslost, proto se fazole v českých variacích polévky často kombinují s kysaným zelím a smetanou. Vedle nešlápnete ani tehdy, pokud přidáte některé z následujících přísad:
- cibule a česnek (naprostý základ a klasika)
- sušené bylinky a koření
- čerstvé bylinky (pažitka, petržel, šalvěj, rozmarýn, tymián a další)
- pálivosti (chilli papričky, tabasco či sriracha pro finální dochucení)
- uzeniny (uzené maso, domácí klobásky, pikantní uzeniny, apod, doporučujeme předem opéct, pustí tuk a tím předají polévce ještě lepší chuť)
- umeocet nebo klasický lihový ocet
- sladká smetana, zakysaná smetana nebo čerstvý sýr
Čím polévku zahustit
Zvolit můžete klasické zahuštění hladkou moukou nebo jít zdravější cestou. Ke konci vaření část polévky odeberte, rozmixujte, vraťte do hrnce a ještě chvíli provařte. Fazolačkám na český způsob skvěle sedí zahuštění kváskovým chlebem. Je to snadný způsob, jak vařit zero waste a spotřebovat tvrdé zbytky chleba.
- Namočte je na chvíli do horké vody nebo vývaru z polévky, rozmixujte na hladký krém, poté rozmíchejte v polévce a chvíli společně zavařte. Chléb nejenže polévku zdravě zahustí, ale dodá jí i mírnou nakyslost, která fazolačce sluší. Podobně můžete zahušťovat i gulášovku.
Sametově krémové
Další verze fazolačky, která nikdy nezklame. Krémová varianta luštěninových polévek se pyšní hladkou strukturou a stejně jako jiné fazolačky vysokou sytostí.
- Nejlepší jsou z moučnějších fazolí, naše oblíbené jsou velké bílé máslové fazole. Všechny suroviny uvařte doměkka, odeberte část tekutiny, aby polévka nebyla příliš řídká, a pak dohladka rozmixujte ponorným mixérem.
- Potřebujete-li, polévku nařeďte odebraným vývarem. Vtipné je, že z mnoha fazolových polévek můžete připravit i tuto krémovou verzi. Na začátku vaření tedy nemusí být vůbec jisté, na čem si nakonec pochutnáte. Jeden recept, dvě polévky. Kouzelné.
- Krémové polévky doporučujeme doplnit něčím křupavým. Opečené proužky slaniny, nakrájené klobásky, houby opečené na másle nebo dozlatova opražené chlebové krutony – to vše zaručí, že jemná polévka nebude nikoho nudit.
V následujícím výčtu najdete naše oblíbené recepty, se kterými naplníte svůj největší hrnec. Vegetariánské, s klobáskami, bílé krémové i zářivě rudé – vybere si každý.