0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Fazolové polévky, které zahřejí

Fazolová polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Miska vydatné polévky zasytí, rozehřeje zkřehlé ruce i potěší na duši. Fazole jsou vydatné a plné vlákniny i kvalitních bílkovin. Uvařte si polévku podle našich oblíbených receptů na to nejlepší zimní jídlo.

Pokud se pustíte do přípravy fazolové polévky podle našich receptů, zvažte, zda nezdvojnásobíte množství surovin.

  • Husté polévky jsou totiž skvělé i několik dnů po uvaření, naopak jsou mnohdy i lepší. Chutě všech ingrediencí krásně prolnou a zvýrazní se.
  • Vydatná polévka zachrání každou večeři v hektickém pracovním týdnu.

Máte-li místo v mrazáku, naporcujte ji do misek a dejte zamrazit. Nebo zvolte uchování ve sklenici. Ještě horkou polévku nalijte do čistých a suchých sklenic se šroubovacím uzávěrem. Uzavřete a otočte dnem vzhůru.

Po vychladnutí uložte do lednice. V lednici vám takto bez problémů vydrží i několik týdnů. 

Co vložit do polévky

Fazolové polévky nabízí bezpočet variací, to je to, co na nich opravdu milujeme. Základem jsou fazole, nejlépe uvařené předem. V případě časové nouze vás zachrání plechovka luštěnin ze spižírny.

Dál už jen přidáváte zeleninu a další ingredience podle receptu a stavu své lednice. Můžete do nich využít i zbytky z předchozích jídel (uvařené luštěniny, rýži, vývar, kousky z pečeného kuřete a podobně).

Doporučujeme jídlo nepřekombinovat a vždy mít představu, na jakou chuťovou notu polévku cílíte:

  • českou nebo slovenskou (mletá paprika, klobásy a brambory)
  • italskou (rajčata, bylinky, parmazán)
  • asijskou (kokosové mléko, exotické koření, čerstvý koriandr)
  • mexickou (chilli, česnek a rajčata)

Jak polévku ochutit

Samy o sobě jsou fazole docela nevýrazné, skvěle ale nesou chutě. Sluší jim lehká nakyslost, proto se fazole v českých variacích polévky často kombinují s kysaným zelím a smetanou. Vedle nešlápnete ani tehdy, pokud přidáte některé z následujících přísad:

  • cibule a česnek (naprostý základ a klasika)
  • sušené bylinky a koření 
  • čerstvé bylinky (pažitka, petržel, šalvěj, rozmarýn, tymián a další)
  • pálivosti (chilli papričky, tabasco či sriracha pro finální dochucení)
  • uzeniny (uzené maso, domácí klobásky, pikantní uzeniny, apod, doporučujeme předem opéct, pustí tuk a tím předají polévce ještě lepší chuť)
  • umeocet nebo klasický lihový ocet
  • sladká smetana, zakysaná smetana nebo čerstvý sýr

Čím polévku zahustit

Zvolit můžete klasické zahuštění hladkou moukou nebo jít zdravější cestou. Ke konci vaření část polévky odeberte, rozmixujte, vraťte do hrnce a ještě chvíli provařte. Fazolačkám na český způsob skvěle sedí zahuštění kváskovým chlebem. Je to snadný způsob, jak vařit zero waste a spotřebovat tvrdé zbytky chleba.

  • Namočte je na chvíli do horké vody nebo vývaru z polévky, rozmixujte na hladký krém, poté rozmíchejte v polévce a chvíli společně zavařte. Chléb nejenže polévku zdravě zahustí, ale dodá jí i mírnou nakyslost, která fazolačce sluší. Podobně můžete zahušťovat i gulášovku.

Sametově krémové

Další verze fazolačky, která nikdy nezklame. Krémová varianta luštěninových polévek se pyšní hladkou strukturou a stejně jako jiné fazolačky vysokou sytostí.

  • Nejlepší jsou z moučnějších fazolí, naše oblíbené jsou velké bílé máslové fazole. Všechny suroviny uvařte doměkka, odeberte část tekutiny, aby polévka nebyla příliš řídká, a pak dohladka rozmixujte ponorným mixérem.
  • Potřebujete-li, polévku nařeďte odebraným vývarem. Vtipné je, že z mnoha fazolových polévek můžete připravit i tuto krémovou verzi. Na začátku vaření tedy nemusí být vůbec jisté, na čem si nakonec pochutnáte. Jeden recept, dvě polévky. Kouzelné.
  • Krémové polévky doporučujeme doplnit něčím křupavým. Opečené proužky slaniny, nakrájené klobásky, houby opečené na másle nebo dozlatova opražené chlebové krutony – to vše zaručí, že jemná polévka nebude nikoho nudit.

V následujícím výčtu najdete naše oblíbené recepty, se kterými naplníte svůj největší hrnec. Vegetariánské, s klobáskami, bílé krémové i zářivě rudé – vybere si každý.

Související články

Jak správně vařit luštěniny
  • Tipy a triky

Jak správně vařit luštěniny

Prospívají zdraví, ale zároveň vás po nich může pořádně bolet břicho. Důležitá je proto správná příprava.    ...
Hummus: lahodná pomazánka s nešťastným názvem
  • Zajímavosti

Hummus: lahodná pomazánka s nešťastným názvem

Na první pohled by se mohlo zdát, že pojmenovat pokrm názvem hummus se rovná gastronomické sebevraždě. V případě cizrnové pomazánky se však ukázalo, že trochu nešťastný název může odkazovat k delikátní chuti, které se jen tak něco nevyrovná...
Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit