Potvrzeno, rostou! Víme, které lesní houby sbírat, kde je najdete a co potom s nimi v kuchyni. Pochutnáte si.
Směs lesních hub
Vyrazte pro ně do smíšených lesů – pod modříny hledejte klouzky, v blízkosti bříz kozáky a mezitím házejte do košíku babky a muchomůrky růžovky, které najdete všude. Houby zpracujte hned v den, kdy je nasbíráte. Doporučujeme uvařit z nich podle našeho receptu houbový krém. Polévku jako z luxusní restaurace snadno připravíte i v polních podmínkách na chatě.
Lišky
Lišky obecné hledejte v mechu ve smrčinách nebo pod břízami, lišky bledé (jsou světlejší a větší) rostou v napadaném listí pod buky, habry a duby. Tyto tužší a hůř stravitelné houby jsou skvělé do omáček nebo jako náplň v palačinkách. Drží tvar a nerozvařují se. Můžete je také naložit, zamrazit a sušit. Jejich jemně pikantní chuť skvěle vynikne ve smetanové omáčce s vepřovými medailonky. Recept najdete tady.
‚Pravé‘ hřiby
Kvůli hřibu smrkovému se vyplatí prolézt mladým smrkovým lesíkem; nezapomeňte zároveň projít trávu na okraji lesa. Pokud je nesníte začerstva, naložte malé hříbky do octa a zbytek nasušte nebo zamrazte. Z hřibů si můžete upéct podle receptu redaktorky Šárky Hamanové slaný koláč, který je skvělý se sklenkou bílého vína.