Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Maso na pomalé pečení: Jak si připravit dokonalou pečínku

Jehněčí plec
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zima je ideální pro pomalé, líné vaření. Stačí jen připravit maso a za pár hodin z trouby vytáhnete jedinečně vonící pekáč plný lahodného jídla. Víte, jaké druhy masa jsou pro pomalé pečení vhodné a jak je upravit?

Roastbeef či rostbíf

Anebo, chcete-li, nízký roštěnec je z hovězího hřbetu a je ideální k dušení a pečení. Klasický rostbíf je hotový, když zůstane ve středu načervenalý a při zmáčknutí z něj vytéká růžová šťáva. Svazuje se kvůli tomu, aby měl hezký tvar a stejnoměrně se propekl.

Jak správně upéct bůček či vepřový bok 

Tučnější kus vepřového masa s hrubšími vlákny. Porcuje se z různých míst vepřového boku, a tím pádem může být různě tučný nebo libový.

  • Bůček z hrudní části s kostí bývá prorostlý a hodí se k vaření, dušení, nadívání či pečení.
  • Bůček z pupeční části závisí na vykrmenosti konkrétního prasete – může být libovější nebo tučnější.
  • Bůček bez kosti může být prorostlá i libová zadní část vepřového boku.

Obvykle se peče vcelku, někdo jej nadívá jako roládu, a pokud jej nakrájíte na plátky, můžete ho také grilovat. Syrové maso bůčku by mělo být jemně růžové až růžově červené a jemně vláknité, sádlo musí být bílé a pevné.

    Žebírka nejen na medu

    Vepřová žebírka se zůstávají po sejmutí svalstva na boku. Stále na nich však ulpívá dostatečné množství masa, kvůli kterému se vyplatí je dál upravovat. Žebírka jsou snem pro milovníky obíraček. Většinou se grilují nebo pečou a platí za delikatesu.

      Co připravit z krkovičky

      Vepřová krkovička mívá maso dobře prorostlé tukem, a je tedy velmi šťavnatá. A právě to z ní dělá ideálního partnera pro pečení! Nakrájená na plátky se může i udit nebo grilovat.

      Kolik času potřebuje jehněčí plec

      Někdy také ramínko, je poměrně malé (zaujímá 17 až 18 % zvířete), a proto se už neporcuje na další díly. Obvykle se od plece odděluje jen kližka.

      • Pokud chcete mít jistotu, že kupujete dobré jehněčí, sledujte barvu masa. Čím jsou jehňata mladší, tím mají světlejší maso; dobré jehněčí by tedy mělo být světle růžové s bílým tukem.

      Jak dobře připravit kuře

      Patří k nejoblíbenějším a nejčastěji konzumovaným masům. Vyplatí se koupit kuře, které před porážkou žilo co nejpřirozeněji a nejsvobodněji a živilo se přirozenou stravou. Chlazené ihned zpracujte a snězte.

      • Kuře pečené vcelku nepotřebuje v torubě tolik času jako husa, krůta nebo kachna. 
      Zdroj informací: časopis Apetit
      Skryt pre seznam

      Související články

      Autor: Redakce Apetit

      Apetit magazín

      Obchod Apetit

      Dostupný
      399 Kč
      279 Kč
      Dostupný
      399 Kč
      319 Kč
      Dostupný
      399 Kč
      319 Kč
      Dostupný
      399 Kč
      279 Kč
      Dostupný
      399 Kč
      319 Kč
      Dostupný
      399 Kč
      279 Kč
      Dostupný
      399 Kč
      319 Kč
      Dostupný
      399 Kč
      279 Kč
      Dostupný
      399 Kč
      319 Kč
      Dostupný
      399 Kč
      319 Kč
      Dostupný
      399 Kč
      279 Kč
      Dostupný
      399 Kč
      279 Kč