Šťavnaté vepřové maso na kmíně v doprovodu bylinkových žemlových knedlíků – nedělní oběd jako ze žurnálu, který z vás udělá kuchařskou hvězdu. A přitom je jeho příprava hračka.
Suroviny
Postup
Maso nakrájejte přes vlákno na 4–5 plátků. Část kmínu podrťte. Maso posypte z obou stran celým i drceným kmínem, naklepejte, osolte a opepřete.
V kastrolu na sádle osmahněte cibuli dozlatova a odhrňte ji trochu stranou. Vložte maso a opečte ho z obou stran, aby se zatáhlo a cibule začala hnědnout. Potom maso podlijte, aby bylo napůl potopené, přiklopte a duste na plotně nebo v troubě (při 180 °C) doměkka, trvá to asi 20–30 minut.
Měkké maso vyjměte a uchovejte v teple. Ze šťávy nechte odpařit všechnu tekutinu. Pak do tuku s cibulí vsypte mouku, míchejte a opékejte dohněda tak dlouho, až se tuk začne opět oddělovat. Zalijte vývarem či vodou a odškrábejte všechny přípečky. Přiveďte k varu a vařte 15–20 minut. Šťávu můžete rozmixovat či propasírovat přes cedník, ale není to nutné. Ochutnejte, dolaďte solí a pepřem a přelijte přes maso. Prohřejte.
Na knedlíky prošlehejte mléko s vejci a směsí přelijte v míse opečenou žemli. Nechte odpočívat a mezitím osmahněte v pánvi na másle cibuli. Přidejte ji k nasáklé žemli spolu s bylinkami, osolte a okořeňte trochou muškátového květu, promíchejte a nechte ještě asi půl hodiny stát. Mezitím dejte v hrnci vařit vodu a osolte ji. Hmotu na knedlíky znova promíchejte a vlhkýma rukama tvarujte kulaté knedlíky. Pod hrncem s vroucí vodou ztlumte oheň, do vody vložte knedlíky a táhněte je pod bodem varu cca 15 minut, nebo aby byly uprostřed uvařené.
NĚCO NAVÍC
Knedlíky můžete místo vaření upéct v troubě (třeba i dohromady s masem), pak ale do nich předem neopékejte housku.