0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vepřová krkovice na kmíně

Vepřová krkovice na kmíně
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vepřová krkovice na kmíně

5/5 Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Snadné Pro 4–5 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3240 kcal
Bílkoviny 208 g
Sacharidy 214 g
Tuky 152 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šťavnaté vepřové maso na kmíně v doprovodu bylinkových žemlových knedlíků – nedělní oběd jako ze žurnálu, který z vás udělá kuchařskou hvězdu. A přitom je jeho příprava hračka. 

Suroviny

bez kosti, v celku
kmín 1 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
sádlo 2 PL
cibule 3 ks
cca 300 g, nakrájená na klínky
mouka pšeničná hladká 20 g
vývar hovězí 600 ml
nebo vepřový vývar či voda
Na knedlíky
mléko 1 hrnek
vejce 2 ks
housky 250 g
nakrájené na kostičky, předem opečené
máslo 1,5 PL
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
petrželka 1 hrst
nasekaná nebo libeček, nasekaný + na ozdobení
sůl
muškátový květ
mletý

Postup

1

Maso nakrájejte přes vlákno na 4–5 plátků. Část kmínu podrťte. Maso posypte z obou stran celým i drceným kmínem, naklepejte, osolte a opepřete.

2

V kastrolu na sádle osmahněte cibuli dozlatova a odhrňte ji trochu stranou. Vložte maso a opečte ho z obou stran, aby se zatáhlo a cibule začala hnědnout. Potom maso podlijte, aby bylo napůl potopené, přiklopte a duste na plotně nebo v troubě (při 180°C) doměkka, trvá to asi 20–30 minut.

3

Měkké maso vyjměte a uchovejte v teple. Ze šťávy nechte odpařit všechnu tekutinu. Pak do tuku s cibulí vsypte mouku, míchejte a opékejte dohněda tak dlouho, až se tuk začne opět oddělovat. Zalijte vývarem či vodou a odškrábejte všechny přípečky. Přiveďte k varu a vařte 15–20 minut. Šťávu můžete rozmixovat či propasírovat přes cedník, ale není to nutné. Ochutnejte, dolaďte solí a pepřem a přelijte přes maso. Prohřejte.

4

Na knedlíky prošlehejte mléko s vejci a směsí přelijte v míse opečenou žemli. Nechte odpočívat a mezitím osmahněte v pánvi na másle cibuli. Přidejte ji k nasáklé žemli spolu s bylinkami, osolte a okořeňte trochou muškátového květu, promíchejte a nechte ještě asi půl hodiny stát. Mezitím dejte v hrnci vařit vodu a osolte ji. Hmotu na knedlíky znova promíchejte a vlhkýma rukama tvarujte kulaté knedlíky. Pod hrncem s vroucí vodou ztlumte oheň, do vody vložte knedlíky a táhněte je pod bodem varu cca 15 minut, nebo aby byly uprostřed uvařené.

NĚCO NAVÍC
Knedlíky můžete místo vaření upéct v troubě (třeba i dohromady s masem), pak ale do nich předem neopékejte housku.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/2

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč