Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Jak správně vychladit víno

Jen při správné teplotě rozvine ušlechtilý nápoj svou jedinečnou chuť i vůni.
23. 11. 2012 | Autor: redakce Apetitu

Výběrem vína to nekončí. Aby vám opravdu chutnalo, je třeba ho také správně vychladit. Víno nesmí být přechlazené ani příliš teplé. Při nižších teplotách se neuvolňují vonné látky a víno chutná fádně. V teplejším víně zase dominuje chuť alkoholu, víno je ostřejší až pálivé. Zdá se vám to jako hotová alchymie? Obecně platí, že ideální teplota stoupá od lehčích vín k plnějším, od bílých k červeným.

Dušené telecí maso na šalvěji, bílém víně a smetaně

Měkké maso s aromatickou omáčkou chutná přímo neodolatelně! Nejoblíbenějším telecím masem na dušení je v Itálii plec a...


Nejchladnější teploty okolo 4–8 °C vyhovují sektům a perlivým vínům. Bílá vína zase nejlépe chutnají při teplotě 9–12 °C. Stále oblíbenější růžová vína jsou v nejlepší formě mezi 10 a 13 °C a většina vín červených se chladí na teplotu 14–16 °C. U starších a těžších vín se pohybuje doporučená teplota mezi 16 a 19 °C. Pokud si nejste jisti, vyrazte do specializované prodejny a zeptejte se přímo odborníka, od kterého víno kupujete. Rád vám poradí.

Související

Jak dobře znáte italská vína?

Země, která dala světu Prosecco, Chianti nebo Amarone. I tak bychom mohli mluvit o prosluněné Itálii, ke které víno...

Základy servírování

Chystáte formálnější večeři pro přátele a tápete ve světě skleniček a příborů? Pomůžeme vám se základní orientací.
Ledové víno

Ledové víno

Kdo by si pomyslel, že když je na vinici mráz, mnou si vinaři ruce. Jedině tehdy totiž může vzniknout sladké a...

Jaké víno podávat k velikonočnímu menu?

Sommelier Vín Apetit pro vás vybral ideální vína k jednotlivým chodům naše jarního svátečního menu!

Podle čeho si vybrat skutečné svatomartinské víno

Svátky svatého Martina nejsou spjaty pouze s voňavou pečenou husou. Jsou také první možností, jak ochutnat...

Jak degustovat víno jako profesionál

Degustace vína není jenom zábava, ale i velké umění, které se řídí přísnými pravidly. Nabízíme vám jejich základní...

Jak párovat víno s jídlem?

Dobré víno a dobré jídlo. Dvě věci, které k sobě patří stejně jako slunce k létu, sníh k zimě nebo bublinky k...

Glogg (svařené víno)

Kvůli macerování začněte s vařením den předem. Část redakce nápoj nadchl, části se zdál výsledek moc...

Oslavte den muškátového vína s moravskou odrůdou

Na letošní 9. květen spadá Den matek, tento termín je však i Mezinárodním dnem muškátu. Nemyslíme tím pestrobarevné...

Přidat komentář