Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Jak správně vychladit víno

Jak správně vychladit víno

Jen při správné teplotě rozvine ušlechtilý nápoj svou jedinečnou chuť i vůni.
23. 11. 2012 | Autor: redakce Apetitu

Výběrem vína to nekončí. Aby vám opravdu chutnalo, je třeba ho také správně vychladit. Víno nesmí být přechlazené ani příliš teplé. Při nižších teplotách se neuvolňují vonné látky a víno chutná fádně. V teplejším víně zase dominuje chuť alkoholu, víno je ostřejší až pálivé. Zdá se vám to jako hotová alchymie? Obecně platí, že ideální teplota stoupá od lehčích vín k plnějším, od bílých k červeným.

Nejchladnější teploty okolo 4–8 °C vyhovují sektům a perlivým vínům. Bílá vína zase nejlépe chutnají při teplotě 9–12 °C. Stále oblíbenější růžová vína jsou v nejlepší formě mezi 10 a 13 °C a většina vín červených se chladí na teplotu 14–16 °C. U starších a těžších vín se pohybuje doporučená teplota mezi 16 a 19 °C. Pokud si nejste jisti, vyrazte do specializované prodejny a zeptejte se přímo odborníka, od kterého víno kupujete. Rád vám poradí.


Související

Jak dobře znáte italská vína?

Země, která dala světu Prosecco, Chianti nebo Amarone. I tak bychom mohli mluvit o prosluněné Itálii, ke které víno...
REKLAMA

Přidat komentář