Jemné krůtí maso, šťavnatá náplň a báječná omáčka. Krůtí roláda na víně je dokonalý oběd pro sváteční dny.
Suroviny
Postup
Troubu rozehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Krůtí prsa položte před sebe na pracovní plochu kratší stranou k sobě. Veďte ostrým velkým nožem podélný řez zprava doleva, nedokrojte, ale udělejte jakousi zatáčku a pokračujte zleva doprava, opět nedokrojte – maso by se vám po rozříznutí mělo rozevřít jako kniha. Přes plastový sáček rozklepejte na rovnoměrný plát o síle 3–5 cm.
Rajčata slijte a nakrájejte na menší kousky, trochu nálevu ponechte stranou. Rohlíky nakrájejte na kostičky a zalijte mlékem, přidejte vejce, osolte, opepřete, posypte tymiánem a vmíchejte sušená rajčata i s trochou oleje. Promíchejte a odložte na 10 minut, až se tekutiny vstřebají.
Plát masa lehce osolte a pokryjte nádivkou. Zarolujte, svažte kuchyňským provázkem a opečte ze všech stran v pánvi na rozpáleném másle, aby se maso zatáhlo. Cibuli rozprostřete do pekáčku a položte na ni roládu. Podlijte vínem, přiklopte poklicí a vložte do trouby. Podle potřeby podlévejte vývarem a pečte asi hodinu, potom odklopte a pečte ještě 30 minut za občasného přelévání výpekem z masa dozlatova.
Potom roládu vyndejte, zabalte do alobalu a nechte odpočinout.
Výpek zaprašte moukou, opražte, zalijte zbytkem vývaru a přiveďte k varu. Podle chuti osolte, opepřete, případně rozřeďte vodou. Můžete také zjemnit trochou smetany, chcete-li. Pomalu nechte vařit 15–20 minut do zhoustnutí. Šťávou přelijte nakrájené plátky rolády a podávejte se šťouchanými bramborami se špenátem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Květnové menu podle našich čtenářů(8 receptů )
- Svatební hostina: 17 slavnostních receptů pro svatební menu(17 receptů )