Krůtí roláda na víně

Krůtí roláda na víně
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Krůtí roláda na víně

3.5 / 5. Počet hodnocení: 23
Více než hodinu Snadné Pro 4 - 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4895 kcal
Bílkoviny 422 g
Sacharidy 225 g
Tuky 211 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jemné maso, šťavnatá náplň a báječná omáčka. Dokonalý oběd pro sváteční dny.

Suroviny

krůtí prsa 1.5 kg
máslo 100 g
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
víno bílé 300 ml
suché
vývar kuřecí 300 ml
mouka pšeničná hladká 1 PL
smetana na vaření 2 PL
Na nádivku
sušená rajčata 50 g
rohlíky 4 ks
den staré
mléko 100 ml
vejce 2 ks
tymián 1 ČL
sůl a pepř

1 Troubu rozehřejte na 200°C, horkovzdušnou na 180°C. Krůtí prsa položte před sebe na pracovní plochu kratší stranou k sobě. Veďte ostrým velkým nožem podélný řez zprava doleva, nedokrojte, ale udělejte jakousi zatáčku a pokračujte zleva doprava, opět nedokrojte – maso by se vám po rozříznutí mělo rozevřít jako kniha. Přes plastový sáček rozklepejte na rovnoměrný plát o síle 3–5cm.

2 Rajčata slijte a nakrájejte na menší kousky, trochu nálevu ponechte stranou. Rohlíky nakrá- jejte na kostičky a zalijte mlékem, přidejte vejce, osolte, opepřete, posypte tymiánem a vmíchejte sušená rajčata i s trochou oleje. Promíchejte a odložte na 10 minut, až se tekutiny vstřebají.

3 Plát masa lehce osolte a pokryjte nádivkou. Zarolujte, svažte kuchyňským provázkem a opečte ze všech stran v pánvi na rozpáleném másle, aby se maso zatáhlo. Cibuli rozprostřete do pekáčku a položte na ni roládu. Podlijte vínem, přiklopte poklicí a vložte do trouby. Podle potřeby podlévejte vývarem a pečte asi hodinu, potom odklopte a pečte ještě 30 minut za občasného přelévání výpekem z masa dozlatova.

4 Potom roládu vyndejte, zabalte do alobalu a nechte odpočinout.

5 Výpek zaprašte moukou, opražte, zalijte zbytkem vývaru a přiveďte k varu. Podle chuti osolte, opepřete, případně rozřeďte vodou. Můžete také zjemnit trochou smetany, chcete-li. Pomalu nechte vařit 15–20 minut do zhoustnutí. Šťávou přelijte nakrájené plátky rolády a podávejte se šťouchanými bramborami se špenátem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/5

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit