Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Krůtí roláda na víně
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.9/5 Počet hodnocení: 34
Více než hodinu Snadné Pro 4 - 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4895 kcal
Bílkoviny 422 g
Sacharidy 225 g
Tuky 211 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jemné krůtí maso, šťavnatá náplň a báječná omáčka. Krůtí roláda na víně je dokonalý oběd pro sváteční dny.

Suroviny

máslo 100 g
střední, nakrájená nadrobno
suché
vývar kuřecí 300 ml
(nemusí být)
Na nádivku
sušená rajčata 50 g
v oleji
den staré
mléko 100 ml
vejce 2 ks
tymián sušený 1 ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Troubu rozehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Krůtí prsa položte před sebe na pracovní plochu kratší stranou k sobě. Veďte ostrým velkým nožem podélný řez zprava doleva, nedokrojte, ale udělejte jakousi zatáčku a pokračujte zleva doprava, opět nedokrojte – maso by se vám po rozříznutí mělo rozevřít jako kniha. Přes plastový sáček rozklepejte na rovnoměrný plát o síle 3–5 cm.

2

Rajčata slijte a nakrájejte na menší kousky, trochu nálevu ponechte stranou. Rohlíky nakrájejte na kostičky a zalijte mlékem, přidejte vejce, osolte, opepřete, posypte tymiánem a vmíchejte sušená rajčata i s trochou oleje. Promíchejte a odložte na 10 minut, až se tekutiny vstřebají.

3

Plát masa lehce osolte a pokryjte nádivkou. Zarolujte, svažte kuchyňským provázkem a opečte ze všech stran v pánvi na rozpáleném másle, aby se maso zatáhlo. Cibuli rozprostřete do pekáčku a položte na ni roládu. Podlijte vínem, přiklopte poklicí a vložte do trouby. Podle potřeby podlévejte vývarem a pečte asi hodinu, potom odklopte a pečte ještě 30 minut za občasného přelévání výpekem z masa dozlatova.

4

Potom roládu vyndejte, zabalte do alobalu a nechte odpočinout.

5

Výpek zaprašte moukou, opražte, zalijte zbytkem vývaru a přiveďte k varu. Podle chuti osolte, opepřete, případně rozřeďte vodou. Můžete také zjemnit trochou smetany, chcete-li. Pomalu nechte vařit 15–20 minut do zhoustnutí. Šťávou přelijte nakrájené plátky rolády a podávejte se šťouchanými bramborami se špenátem.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/5

Apetit magazín