Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Krůtí roláda na víně

Jemné maso, šťavnatá náplň a báječná omáčka. Dokonalý oběd pro sváteční dny.

Vydání: 2015/5
Autor:
Hodnocení:
7 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4 - 8 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT2H
Pečení 2:00
Maso

Ingredience

    • 1–1,5 kg krůtích prsou
    • 100 g másla
    • 1 střední cibule, nakrájená nadrobno
    • 300 ml suchého bílého vína
    • 300 ml drůbežího vývaru
    • 1 lžíce hladké mouky
    • 2–3 lžíce smetany na vaření (nemusí být) 

    NA NÁDIVKU

    • 50 g sušených rajčat v oleji
    • 4 rohlíky, den staré
    • 100 ml mléka
    • 2 vejce
    • 1 lžička sušeného tymiánu nebo 2 lžičky čerstvých lístků
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř

Příprava jídla

1 Troubu rozehřejte na 200°C, horkovzdušnou na 180°C. Krůtí prsa položte před sebe na pracovní plochu kratší stranou k sobě. Veďte ostrým velkým nožem podélný řez zprava doleva, nedokrojte, ale udělejte jakousi zatáčku a pokračujte zleva doprava, opět nedokrojte – maso by se vám po rozříznutí mělo rozevřít jako kniha. Přes plastový sáček rozklepejte na rovnoměrný plát o síle 3–5cm.

2 Rajčata slijte a nakrájejte na menší kousky, trochu nálevu ponechte stranou. Rohlíky nakrá- jejte na kostičky a zalijte mlékem, přidejte vejce, osolte, opepřete, posypte tymiánem a vmíchejte sušená rajčata i s trochou oleje. Promíchejte a odložte na 10 minut, až se tekutiny vstřebají.

3 Plát masa lehce osolte a pokryjte nádivkou. Zarolujte, svažte kuchyňským provázkem a opečte ze všech stran v pánvi na rozpáleném másle, aby se maso zatáhlo. Cibuli rozprostřete do pekáčku a položte na ni roládu. Podlijte vínem, přiklopte poklicí a vložte do trouby. Podle potřeby podlévejte vývarem a pečte asi hodinu, potom odklopte a pečte ještě 30 minut za občasného přelévání výpekem z masa dozlatova.

4 Potom roládu vyndejte, zabalte do alobalu a nechte odpočinout.

5 Výpek zaprašte moukou, opražte, zalijte zbytkem vývaru a přiveďte k varu. Podle chuti osolte, opepřete, případně rozřeďte vodou. Můžete také zjemnit trochou smetany, chcete-li. Pomalu nechte vařit 15–20 minut do zhoustnutí. Šťávou přelijte nakrájené plátky rolády a podávejte se šťouchanými bramborami se špenátem. 

Šťouchané brambory se špenátem

Šťouchané brambory ještě maličko vylepšené špenátem budete na stůl nosit zas a znovu!

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kokosový chia pudink s čokoládou a jahodami

Jarní salát s ředkvičkami a slunečnicovými semínky

Košíčky z listového těsta s mozzarellou

Cuketové rolky

Krémový demikát

Šťouchané brambory se špenátem

Nebe v hubě

Květnové menu podle našich čtenářů

Přidat komentář