Podávejte k hovězímu, jehněčímu nebo klobáskám.
Suroviny
máslo
1
PL
nebo vypečený tuk
víno červené
125
ml
suché
vývar hovězí
500
ml
rajčatový protlak
1
ČL
krupicový cukr
1
ČL
jemný
bobkový list
2
ks
nejlépe čerstvý
pepř mletý
6
kuličky
Postup
1
Tuk zahřejte v hluboké pánvi na nízkém plameni. Vsypte mouku a za občasného míchání opékejte 5–7 minut tak, aby byla jíška zlatá a vypadala jako písek. Pokud používáte rajský protlak, opečte ho posledních pár minut spolu s moukou.
2
Opatrně přilijte červené víno a pak po částech zašlehejte vývar. Přidejte cukr, bobkové listy a pepř. V případě, že jste nedali protlak, přidejte i pastu. Zvyšte plamen na střední a vařte dalších 10 minut do zhoustnutí.