Hovězí maso na víně se žampióny

Hovězí maso na víně se žampióny

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 (22)
Do 20 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2138 kcal
Bílkoviny 27 g
Cukr 82 g
Tuky 143 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Díky pomalému dušení bude maso krásně jemné a zelenina a žampiony krásně nasají jeho chuť a vůni. Dokonalost. 

Suroviny

1 kg
hovězí kližka nebo krk
olivový olej 3 PL
mrkev 2 ks
nakrájený nahrubo
celer 1
nakrájený na silnější plátky
pastinák 1 ks
nakrájený nahrubo
šalotka 150 g
větší přepůlené
anglická slanina 150 g
na proužky
rajčatový protlak 2 PL
víno červené 500 ml
celer 2
na špalíky
150 g
hnědé žampiony větší přepůlené
svazek
petrželka, bobkového listu, tymiánu, rozmarýnu a šalvěje
sůl a pepř 5 kuliček
hovězí vývar nebo kuřecí vývar
máslo 50 g

1 Troubu předehřejte na 140°C, horkovzdušnou na 120°C. Maso nakrájejte na větší špalíky nebo velké kostky. V silnostěnném kastrolu rozpalte olej a opečte na něm dozlatova kořenovou zeleninu, šalotky a slaninu. Zeleninu odhrňte stranou, přidejte maso a opečte ho ze všech stran. Osolte, vmíchejte protlak a také ho pěkně opečte. Přilijte 100ml vína, odmíchejte přípečky a nechte zredukovat. Pak dolijte zbylé víno a přihoďte špalíky řapíkatého celeru, očištěné žampiony, bylinky a koření. Přilijte tolik vývaru, aby maso bylo ponořené zhruba do tří čtvrtin. Přiklopte poklicí a pečte zvolna 4–5 hodin zcela doměkka. Během pečení kontrolujte, případně podlijte vývarem či vínem. Šťáva by na konci měla být pěkně vydušená.

2 Když se hovězí téměř rozpadá, vyjměte kastrol z trouby. Je-li šťáva příliš řídká, ještě chvíli povařte nebo dopečte bez poklice na vyšší teplotu, aby se tekutina odpařila, a dochuťte, je-li třeba. Vmíchejte studené máslo a nechte 10 minut odležet. Podávejte s pyré z brambor a pastináku

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...

Obchod Apetit