Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hovězí maso na víně se žampióny
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 36
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3965 kcal
Bílkoviny 220 g
Sacharidy 76 g
Tuky 263 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Díky pomalému dušení bude maso krásně jemné a zelenina a žampiony krásně nasají jeho chuť a vůni. Hovězí maso na víně se žampióny je dokonalost sama. Ideální recept na slavnostní jídlo pro celou rodinu.

Suroviny

nebo kližka
olivový olej 3 PL
mrkev 2 ks
nahrubo
celer ¼ ks
nakrájený na silnější plátky
nakrájený nahrubo
větší přepůlené
na proužky
suché
řapíkatý celer 2 ks
na špalíky
hnědé, větší přepůlené
bouquet garni 1 svazek
z petrželky, bobkového listu, tymiánu, rozmarýnu a šalvěje
pepř 5 kuliček
sůl mořská
vývar hovězí
nebo kuřecí

Postup

1

Troubu předehřejte na 140 °C, horkovzdušnou na 120 °C. Maso nakrájejte na větší špalíky nebo velké kostky. V silnostěnném kastrolu rozpalte olej a opečte na něm dozlatova kořenovou zeleninu, šalotky a slaninu. Zeleninu odhrňte stranou, přidejte maso a opečte ho ze všech stran. Osolte, vmíchejte protlak a také ho pěkně opečte.

2

Přilijte 100 ml vína, odmíchejte přípečky a nechte zredukovat. Pak dolijte zbylé víno a přihoďte špalíky řapíkatého celeru, očištěné žampiony, bylinky a koření. Přilijte tolik vývaru, aby maso bylo ponořené zhruba do tří čtvrtin.

3

Přiklopte poklicí a pečte zvolna 4–5 hodin zcela doměkka. Během pečení kontrolujte, případně podlijte vývarem či vínem. Šťáva by na konci měla být pěkně vydušená.

4

Když se hovězí téměř rozpadá, vyjměte kastrol z trouby. Je-li šťáva příliš řídká, ještě chvíli povařte nebo dopečte bez poklice na vyšší teplotu, aby se tekutina odpařila, a dochuťte, je-li třeba. Vmíchejte studené máslo a nechte 10 minut odležet. Podávejte s pyré z brambor a pastináku.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/2

Apetit magazín