Hovězí maso na víně se žampióny

Hovězí maso na víně se žampióny

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 (22)
Do 20 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2138 kcal
Bílkoviny 27 g
Sacharidy 82 g
Tuky 143 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Díky pomalému dušení bude maso krásně jemné a zelenina a žampiony krásně nasají jeho chuť a vůni. Dokonalost. 

Související recepty

Suroviny

1 kg
hovězí kližka nebo krk
olivový olej 3 PL
mrkev 2 ks
nakrájený nahrubo
celer 1
nakrájený na silnější plátky
pastinák 1 ks
nakrájený nahrubo
šalotka 150 g
větší přepůlené
anglická slanina 150 g
na proužky
rajčatový protlak 2 PL
víno červené 500 ml
celer 2
na špalíky
150 g
hnědé žampiony větší přepůlené
svazek
petrželka, bobkového listu, tymiánu, rozmarýnu a šalvěje
sůl a pepř 5 kuliček
hovězí vývar nebo kuřecí vývar
máslo 50 g

1 Troubu předehřejte na 140°C, horkovzdušnou na 120°C. Maso nakrájejte na větší špalíky nebo velké kostky. V silnostěnném kastrolu rozpalte olej a opečte na něm dozlatova kořenovou zeleninu, šalotky a slaninu. Zeleninu odhrňte stranou, přidejte maso a opečte ho ze všech stran. Osolte, vmíchejte protlak a také ho pěkně opečte. Přilijte 100ml vína, odmíchejte přípečky a nechte zredukovat. Pak dolijte zbylé víno a přihoďte špalíky řapíkatého celeru, očištěné žampiony, bylinky a koření. Přilijte tolik vývaru, aby maso bylo ponořené zhruba do tří čtvrtin. Přiklopte poklicí a pečte zvolna 4–5 hodin zcela doměkka. Během pečení kontrolujte, případně podlijte vývarem či vínem. Šťáva by na konci měla být pěkně vydušená.

2 Když se hovězí téměř rozpadá, vyjměte kastrol z trouby. Je-li šťáva příliš řídká, ještě chvíli povařte nebo dopečte bez poklice na vyšší teplotu, aby se tekutina odpařila, a dochuťte, je-li třeba. Vmíchejte studené máslo a nechte 10 minut odležet. Podávejte s pyré z brambor a pastináku

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/2

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit