Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hovězí maso na víně se žampióny

Hovězí maso na víně se žampióny
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Hovězí maso na víně se žampióny

4.3/5 Počet hodnocení: 31
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3965 kcal
Bílkoviny 220 g
Sacharidy 76 g
Tuky 263 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Díky pomalému dušení bude maso krásně jemné a zelenina a žampiony krásně nasají jeho chuť a vůni. Dokonalost. 

Suroviny

nebo kližka
olivový olej 3 PL
mrkev 2 ks
nahrubo
celer ¼ ks
nakrájený na silnější plátky
nakrájený nahrubo
větší přepůlené
na proužky
rajčatový protlak 2 PL
suché
řapíkatý celer 2 ks
na špalíky
přepůlené
bouquet garni 1 svazek
z petrželky, bobkového listu, tymiánu, rozmarýnu a šalvěje
pepř 5 kuliček
vývar hovězí
nebo kuřecí
máslo 50 g
sůl

1 Troubu předehřejte na 140°C, horkovzdušnou na 120°C. Maso nakrájejte na větší špalíky nebo velké kostky. V silnostěnném kastrolu rozpalte olej a opečte na něm dozlatova kořenovou zeleninu, šalotky a slaninu. Zeleninu odhrňte stranou, přidejte maso a opečte ho ze všech stran. Osolte, vmíchejte protlak a také ho pěkně opečte.

2 Přilijte 100ml vína, odmíchejte přípečky a nechte zredukovat. Pak dolijte zbylé víno a přihoďte špalíky řapíkatého celeru, očištěné žampiony, bylinky a koření. Přilijte tolik vývaru, aby maso bylo ponořené zhruba do tří čtvrtin.

3 Přiklopte poklicí a pečte zvolna 4–5 hodin zcela doměkka. Během pečení kontrolujte, případně podlijte vývarem či vínem. Šťáva by na konci měla být pěkně vydušená.

4 Když se hovězí téměř rozpadá, vyjměte kastrol z trouby. Je-li šťáva příliš řídká, ještě chvíli povařte nebo dopečte bez poklice na vyšší teplotu, aby se tekutina odpařila, a dochuťte, je-li třeba. Vmíchejte studené máslo a nechte 10 minut odležet. Podávejte s pyré z brambor a pastináku

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/2

Apetit magazín

Štrúdl nebo závin? Aneb jak se vyznáte v jablečných dezertech
  • Zajímavosti

Štrúdl nebo závin? Aneb jak se vyznáte v jablečných dezertech

Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
339 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč