Díky pomalému dušení bude maso krásně jemné a zelenina a žampiony krásně nasají jeho chuť a vůni. Hovězí maso na víně se žampióny je dokonalost sama. Ideální recept na slavnostní jídlo pro celou rodinu.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 140 °C, horkovzdušnou na 120 °C. Maso nakrájejte na větší špalíky nebo velké kostky. V silnostěnném kastrolu rozpalte olej a opečte na něm dozlatova kořenovou zeleninu, šalotky a slaninu. Zeleninu odhrňte stranou, přidejte maso a opečte ho ze všech stran. Osolte, vmíchejte protlak a také ho pěkně opečte.
Přilijte 100 ml vína, odmíchejte přípečky a nechte zredukovat. Pak dolijte zbylé víno a přihoďte špalíky řapíkatého celeru, očištěné žampiony, bylinky a koření. Přilijte tolik vývaru, aby maso bylo ponořené zhruba do tří čtvrtin.
Přiklopte poklicí a pečte zvolna 4–5 hodin zcela doměkka. Během pečení kontrolujte, případně podlijte vývarem či vínem. Šťáva by na konci měla být pěkně vydušená.
Když se hovězí téměř rozpadá, vyjměte kastrol z trouby. Je-li šťáva příliš řídká, ještě chvíli povařte nebo dopečte bez poklice na vyšší teplotu, aby se tekutina odpařila, a dochuťte, je-li třeba. Vmíchejte studené máslo a nechte 10 minut odležet. Podávejte s pyré z brambor a pastináku.