Víte, jak přesně má kakao na pečení chutnat a vypadat?
- Pro pečení vždy vybírejte kakao holandského typu, tedy hořké kakao nikoli kakaové nápoje. Kakao holandského prochází během výroby procesem alkalizace, díky které se zvýrazní čokoládově hnědá barva kakaa, sníží se jeho kyselost a zjemní chuť.
- Při posuzování kvality kakaa, ze kterého chcete péct vánoční cukroví, by vás měla zajímat především barva a chuť. Ideální kakao by podle odborníků mělo být tmavé, syté a příjemně hořké, plné, lehce zemité a nemělo by tahat za jazyk.
- Chuť kakaa se odvíjí od původu a zpracování bobů. Při výběru kakaa proto pátrejte, stejně jako u vína, po jeho původu. V tomto ohledu je ideální kakao s označením fair trade, kde je původ bobů uveden.
- Dívejte se také na minimální trvanlivost – bývá sice dlouhá, ale časem se kvalita kakaa zhoršuje.
- Používáte-li kakao jen na pečení, vystačíte si s běžnou nabídkou, pokud ho ale chcete pít nebo vyrábět domácí pralinky, kupte bio kakao nebo s označením fair trade.