Dvojitý burger

Dvojitý burger

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6407 kcal
Bílkoviny 461 g
Cukr 126 g
Tuky 455 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Burger ve stylu Big Mac má všechno, co má mít - neodolatelnou omáčku, 2 plátky masa i rozpečený sýr. Tohle prostě chcete!

Suroviny

hovězí maso 600 g
mleté
cibule červená 1 ks
worcesterská omáčka
1 ČL
celerová sůl
špetka
sušená chilli paprička drcená
ementál 8 plátku
hamburgerová bulka 4 ks
hlávkový salát
podle chuti
rajčata 2 ks
nakrájené na plátky
okurka 4 ks
nakládané, nakrájené na plátky
Na nakládanou cibuli
majonéza 4 PL
hořčice plnotučná 4 PL
okurky nakládané 2 PL
nasekané nadrobno, plus dvě lžičky láku
kečup 2 PL

1 Smíchejte přísady na ochucenou majonézu a dejte do chladničky (lze připravit až den předem). Promíchejte přísady na nakládanou cibuli a odložte.

2 Mleté maso dejte do mísy. Cibuli nastrouhejte nahrubo (větší kousky, které zůstanou celé, vyhoďte – potřebujete jen strouhané pyré) a přidejte k masu spolu s trochou worcesterské omáčky, celerovou solí a chilli. Hmotu zlehka promíchejte rukama a rozdělte na 8 dílů.

3 Každý díl roztlačte do opravdu tenké placičky (burgeru) – v pánvi se smrští na plochu, ale na výšce naopak nabudou. 

4 Troubu předehřejte na 200°C, horkovzdušnou na 180°C. Rozpalte nepřilnavou pánev. Burgery opékejte 2 minuty po každé straně. Položte je na plech a každý pokryjte plátkem sýra. Pečte 2–3 minuty, aby se sýr roztavil.

5 Bulky podélně rozkrojte a řezné plochy opečte. Na spodní část každé bulky dejte trochu ochucené majonézy. Obložte listy salátu a rajčaty, pokračujte 2 burgery, pak dejte majonézu, nakládanou cibuli a okurku. Navrch můžete přidat ještě další majonézu a salát, přiklopte vršky bulek (můžete propíchnout párátkem, aby vše drželo při sobě) a podávejte.

NĚCO NAVÍC

Celerová sůl je oblíbené americké dochucovadlo. Koupíte ji v kořenářstvích nebo na webu (www.dobre-koreni.cz, www.koreni-samuel.cz, www. diana-fish.com). 

 

BURGEROVÁ BULKA

1 V rendlíku v 500ml mléka rozpusťte 3 lžíce másla, 50g krupicového cukru a 1,5 lžičky soli. Do mísy robotu vsypte 2,5 lžičky sušeného droždí, 350g světlé chlebové mouky (celkem jí budete potřebovat 650g) a hnětacím hákem při nízké rychlosti promíchejte s vlažnou mléčnou směsí. Až se těsto začne spojovat, přidávejte a zapracovávejte po částech zbylou mouku, až vznikne nelepivé měkké těsto. Zvyšte rychlost a hněťte 6 minut. (Nebo připravujte ručně a na pomoučněném válu hněťte 8 minut.) Cílem je hladké, pružné těsto.

2 Těsto přendejte do olejem vymazané mísy a zakryjte utěrkou. Nechte na teplém místě kynout zhruba hodinu, až zdvojnásobí objem. Potom těsto rozdělte na 12 dílů a vyválejte z nich bulky. Položte na plech vyložený pečicím papírem a nechte kynout dalších 30–45 minut, až opět zdvojnásobí objem. Troubu předehřejte na 200°C. Bulky potřete vejcem, posypte (chcete-li) sezamem nebo mákem a pečte zhruba 15 minut dozlatova. 

 

JAK NA DOBRÝ HAMBURGER?

Hlavní trik nespočívá v tom, jak na něj otevřít pusu, i když si to mnozí myslí, ale ve volbě správných a kvalitních surovin, které si vychutnáte v jednom jediném soustu.

  • HOUSKA, ŽÁDNÉ PILINY. Houska má být vláčná, ale přesto natolik pevná, že se během jídla nerozmočí a nerozpadne. Nejlepší je samozřejmě domácí, případně vás zachrání ty z Makra nebo Candy Storu.
  • MASOVÁ ZÁLEŽITOST. Maso si pomelte sami nebo o to požádejte svého řezníka. Američané radí maso ‚necuchat‘, ochucovat (solit) před grilováním jen zvenku a udělat jej pěkně uvnitř růžové. Ideální je na to dobré hovězí mramorované tukem (např. směs plece a vysokého roštěnce). Na starém kontinentu se na burgery používá libové maso, ochucuje se a tenké placky se nechávají zcela propéct. 
  • SÍLA OMÁČKY. Ke klasickému burgeru je nejlepší ta naše z receptu dole! Majonézu ale můžete ochutit v závislosti na dalším obložení – k jablku se hodí křen, k tex-mex papričky jalapeño, k asijské vlně omáčka sriracha nebo wasabi atp.
  • SALÁTOVÁ OBLOHA. Nejlépe odolá vyšším teplotám římský salát a salát little gem. Rajče použijte dužnaté, nikoli vodnaté. Nakládanou okurku jako od maminky.
  • ROZPEČENÝ SÝR. Měl by se dobře roztékat, ale zůstat na mase. Zkuste dobrý ementál, mladou goudu nebo krásně žlutý čedar. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...
  • Novinky a zajímavosti

Kde se může skrývat lepek?

Lepku se lze vyhnout vyřazením mouky z jídelníčku. Jenže, co když mouku v kupovaných potravinách neočekáváte? Víte, kde na mouku můžete narazit, aniž byste pátrali ve složení na obalu?  ...

Obchod Apetit