Burger ve stylu Big Mac má všechno, co má mít - neodolatelnou omáčku, 2 plátky masa i rozpečený sýr. Tohle prostě chcete!
Suroviny
Postup
Smíchejte přísady na ochucenou majonézu a dejte do chladničky (lze připravit až den předem). Promíchejte přísady na nakládanou cibuli a odložte.
Mleté maso dejte do mísy. Cibuli nastrouhejte nahrubo (větší kousky, které zůstanou celé, vyhoďte – potřebujete jen strouhané pyré) a přidejte k masu spolu s trochou worcesterské omáčky, celerovou solí a chilli. Hmotu zlehka promíchejte rukama a rozdělte na 8 dílů.
Každý díl roztlačte do opravdu tenké placičky (burgeru) – v pánvi se smrští na plochu, ale na výšce naopak nabudou.
Troubu předehřejte na 200°C, horkovzdušnou na 180°C. Rozpalte nepřilnavou pánev. Burgery opékejte 2 minuty po každé straně. Položte je na plech a každý pokryjte plátkem sýra. Pečte 2–3 minuty, aby se sýr roztavil.
Bulky podélně rozkrojte a řezné plochy opečte. Na spodní část každé bulky dejte trochu ochucené majonézy. Obložte listy salátu a rajčaty, pokračujte 2 burgery, pak dejte majonézu, nakládanou cibuli a okurku. Navrch můžete přidat ještě další majonézu a salát, přiklopte vršky bulek (můžete propíchnout párátkem, aby vše drželo při sobě) a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Celerová sůl je oblíbené americké dochucovadlo. Koupíte ji v kořenářstvích nebo na webu (www.dobre-koreni.cz, www.koreni-samuel.cz, www. diana-fish.com).
BURGEROVÁ BULKA
V rendlíku v 500ml mléka rozpusťte 3 lžíce másla, 50g krupicového cukru a 1,5 lžičky soli. Do mísy robotu vsypte 2,5 lžičky sušeného droždí, 350g světlé chlebové mouky (celkem jí budete potřebovat 650g) a hnětacím hákem při nízké rychlosti promíchejte s vlažnou mléčnou směsí. Až se těsto začne spojovat, přidávejte a zapracovávejte po částech zbylou mouku, až vznikne nelepivé měkké těsto. Zvyšte rychlost a hněťte 6 minut. (Nebo připravujte ručně a na pomoučněném válu hněťte 8 minut.) Cílem je hladké, pružné těsto.
Těsto přendejte do olejem vymazané mísy a zakryjte utěrkou. Nechte na teplém místě kynout zhruba hodinu, až zdvojnásobí objem. Potom těsto rozdělte na 12 dílů a vyválejte z nich bulky. Položte na plech vyložený pečicím papírem a nechte kynout dalších 30–45 minut, až opět zdvojnásobí objem. Troubu předehřejte na 200°C. Bulky potřete vejcem, posypte (chcete-li) sezamem nebo mákem a pečte zhruba 15 minut dozlatova.
JAK NA DOBRÝ HAMBURGER?
Hlavní trik nespočívá v tom, jak na něj otevřít pusu, i když si to mnozí myslí, ale ve volbě správných a kvalitních surovin, které si vychutnáte v jednom jediném soustu.
HOUSKA, ŽÁDNÉ PILINY. Houska má být vláčná, ale přesto natolik pevná, že se během jídla nerozmočí a nerozpadne. Nejlepší je samozřejmě domácí, případně vás zachrání ty z Makra nebo Candy Storu.MASOVÁ ZÁLEŽITOST. Maso si pomelte sami nebo o to požádejte svého řezníka. Američané radí maso ‚necuchat, ochucovat (solit) před grilováním jen zvenku a udělat jej pěkně uvnitř růžové. Ideální je na to dobré hovězí mramorované tukem (např. směs plece a vysokého roštěnce). Na starém kontinentu se na burgery používá libové maso, ochucuje se a tenké placky se nechávají zcela propéct.
SÍLA OMÁČKY. Ke klasickému burgeru je nejlepší ta naše z receptu dole! Majonézu ale můžete ochutit v závislosti na dalším obložení – k jablku se hodí křen, k tex-mex papričky jalapeño, k asijské vlně omáčka sriracha nebo wasabi atp.
SALÁTOVÁ OBLOHA. Nejlépe odolá vyšším teplotám římský salát a salát little gem. Rajče použijte dužnaté, nikoli vodnaté. Nakládanou okurku jako od maminky.
ROZPEČENÝ SÝR. Měl by se dobře roztékat, ale zůstat na mase. Zkuste dobrý ementál, mladou goudu nebo krásně žlutý čedar.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Rychlé večeře jako z bistra(39 receptů )
- Nejlepší masové burgery 21x jinak(21 receptů )