Burger ve stylu Big Mac má všechno, co má mít - neodolatelnou omáčku, 2 plátky masa i rozpečený sýr. Tohle prostě chcete!
Suroviny
1 Smíchejte přísady na ochucenou majonézu a dejte do chladničky (lze připravit až den předem). Promíchejte přísady na nakládanou cibuli a odložte.
2 Mleté maso dejte do mísy. Cibuli nastrouhejte nahrubo (větší kousky, které zůstanou celé, vyhoďte – potřebujete jen strouhané pyré) a přidejte k masu spolu s trochou worcesterské omáčky, celerovou solí a chilli. Hmotu zlehka promíchejte rukama a rozdělte na 8 dílů.
3 Každý díl roztlačte do opravdu tenké placičky (burgeru) – v pánvi se smrští na plochu, ale na výšce naopak nabudou.
4 Troubu předehřejte na 200°C, horkovzdušnou na 180°C. Rozpalte nepřilnavou pánev. Burgery opékejte 2 minuty po každé straně. Položte je na plech a každý pokryjte plátkem sýra. Pečte 2–3 minuty, aby se sýr roztavil.
5 Bulky podélně rozkrojte a řezné plochy opečte. Na spodní část každé bulky dejte trochu ochucené majonézy. Obložte listy salátu a rajčaty, pokračujte 2 burgery, pak dejte majonézu, nakládanou cibuli a okurku. Navrch můžete přidat ještě další majonézu a salát, přiklopte vršky bulek (můžete propíchnout párátkem, aby vše drželo při sobě) a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Celerová sůl je oblíbené americké dochucovadlo. Koupíte ji v kořenářstvích nebo na webu (www.dobre-koreni.cz, www.koreni-samuel.cz, www. diana-fish.com).
BURGEROVÁ BULKA
1 V rendlíku v 500ml mléka rozpusťte 3 lžíce másla, 50g krupicového cukru a 1,5 lžičky soli. Do mísy robotu vsypte 2,5 lžičky sušeného droždí, 350g světlé chlebové mouky (celkem jí budete potřebovat 650g) a hnětacím hákem při nízké rychlosti promíchejte s vlažnou mléčnou směsí. Až se těsto začne spojovat, přidávejte a zapracovávejte po částech zbylou mouku, až vznikne nelepivé měkké těsto. Zvyšte rychlost a hněťte 6 minut. (Nebo připravujte ručně a na pomoučněném válu hněťte 8 minut.) Cílem je hladké, pružné těsto.
2 Těsto přendejte do olejem vymazané mísy a zakryjte utěrkou. Nechte na teplém místě kynout zhruba hodinu, až zdvojnásobí objem. Potom těsto rozdělte na 12 dílů a vyválejte z nich bulky. Položte na plech vyložený pečicím papírem a nechte kynout dalších 30–45 minut, až opět zdvojnásobí objem. Troubu předehřejte na 200°C. Bulky potřete vejcem, posypte (chcete-li) sezamem nebo mákem a pečte zhruba 15 minut dozlatova.
JAK NA DOBRÝ HAMBURGER?
Hlavní trik nespočívá v tom, jak na něj otevřít pusu, i když si to mnozí myslí, ale ve volbě správných a kvalitních surovin, které si vychutnáte v jednom jediném soustu.
- HOUSKA, ŽÁDNÉ PILINY. Houska má být vláčná, ale přesto natolik pevná, že se během jídla nerozmočí a nerozpadne. Nejlepší je samozřejmě domácí, případně vás zachrání ty z Makra nebo Candy Storu.
- MASOVÁ ZÁLEŽITOST. Maso si pomelte sami nebo o to požádejte svého řezníka. Američané radí maso ‚necuchat‘, ochucovat (solit) před grilováním jen zvenku a udělat jej pěkně uvnitř růžové. Ideální je na to dobré hovězí mramorované tukem (např. směs plece a vysokého roštěnce). Na starém kontinentu se na burgery používá libové maso, ochucuje se a tenké placky se nechávají zcela propéct.
- SÍLA OMÁČKY. Ke klasickému burgeru je nejlepší ta naše z receptu dole! Majonézu ale můžete ochutit v závislosti na dalším obložení – k jablku se hodí křen, k tex-mex papričky jalapeño, k asijské vlně omáčka sriracha nebo wasabi atp.
- SALÁTOVÁ OBLOHA. Nejlépe odolá vyšším teplotám římský salát a salát little gem. Rajče použijte dužnaté, nikoli vodnaté. Nakládanou okurku jako od maminky.
- ROZPEČENÝ SÝR. Měl by se dobře roztékat, ale zůstat na mase. Zkuste dobrý ementál, mladou goudu nebo krásně žlutý čedar.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Rychlé večeře jako z bistra(39 receptů)
- Nejlepší masové burgery 21x jinak(21 receptů)