Asijská variace na klasický hovězí burger. Dokonalá souhra západních a východních vlivů.
Suroviny
1 Na okurkové pickle v míse zalijte cukr troškou vroucí vody a míchejte, až se rozpustí. Přidejte rýžový ocet a okurku. Promíchejte a nechte 10–30 minut zkřehnout.
2 Gril předehřejte na střední teplotu. Z masa vytvarujte čtyři 170g burgery, vysoké 2cm. Snažte se je moc nepomačkat, ideální je maso co nejvíce načechrané rovnou z mlýnku. Do středu každé placky udělejte palcem 1cm hluboký důlek. Osolte a opepřete z obou stran. Grilovací mřížku lehce potřete olejem a maso položte na gril prohlubní nahoru. Grilujte 5 minut, až se zespodu opeče vzorek mřížky. Obraťte a grilujte další 3 minuty na střední propečení. Na poslední minutu grilování potřete maso omáčkou hoisin. Hotové maso nechte 5 minut odpočívat.
3 Mezitím potřete jarní cibulky sezamovým olejem, osolte a za občasného obracení grilujte celkem 3–4 minuty, až budou mít na sobě pruhy od grilu a trochu změknou. Nakrájejte na cca 8cm kousky. Ogrilujte řezné strany bulek. Promíchejte majonézu, srirachu a sezamový olej a potřete řezné strany. Na spodní díl bulek navršte okurkové pickle, přidejte burgery, na ně grilovanou cibulku, přiklopte a podávejte.
BURGEROVÁ BULKA
1 V rendlíku v 500ml mléka rozpusťte 3 lžíce másla, 50g krupicového cukru a 1,5 lžičky soli. Do mísy robotu vsypte 2,5 lžičky sušeného droždí, 350g světlé chlebové mouky (celkem jí budete potřebovat 650g) a hnětacím hákem při nízké rychlosti promíchejte s vlažnou mléčnou směsí. Až se těsto začne spojovat, přidávejte a zapracovávejte po částech zbylou mouku, až vznikne nelepivé měkké těsto. Zvyšte rychlost a hněťte 6 minut. (Nebo připravujte ručně a na pomoučněném válu hněťte 8 minut.) Cílem je hladké, pružné těsto.
2 Těsto přendejte do olejem vymazané mísy a zakryjte utěrkou. Nechte na teplém místě kynout zhruba hodinu, až zdvojnásobí objem. Potom těsto rozdělte na 12 dílů a vyválejte z nich bulky. Položte na plech vyložený pečicím papírem a nechte kynout dalších 30–45 minut, až opět zdvojnásobí objem. Troubu předehřejte na 200°C. Bulky potřete vejcem, posypte (chcete-li) sezamem nebo mákem a pečte zhruba 15 minut dozlatova.
JAK NA DOBRÝ HAMBURGER?
Hlavní trik nespočívá v tom, jak na něj otevřít pusu, i když si to mnozí myslí, ale ve volbě správných a kvalitních surovin, které si vychutnáte v jednom jediném soustu.
- HOUSKA, ŽÁDNÉ PILINY. Houska má být vláčná, ale přesto natolik pevná, že se během jídla nerozmočí a nerozpadne. Nejlepší je samozřejmě domácí, případně vás zachrání ty z Makra nebo Candy Storu.
- MASOVÁ ZÁLEŽITOST. Maso si pomelte sami nebo o to požádejte svého řezníka. Američané radí maso ‚necuchat‘, ochucovat (solit) před grilováním jen zvenku a udělat jej pěkně uvnitř růžové. Ideální je na to dobré hovězí mramorované tukem (např. směs plece a vysokého roštěnce). Na starém kontinentu se na burgery používá libové maso, ochucuje se a tenké placky se nechávají zcela propéct.
- SÍLA OMÁČKY. Ke klasickému burgeru je nejlepší ta naše z receptu dole! Majonézu ale můžete ochutit v závislosti na dalším obložení – k jablku se hodí křen, k tex-mex papričky jalapeño, k asijské vlně omáčka sriracha nebo wasabi atp.
- SALÁTOVÁ OBLOHA. Nejlépe odolá vyšším teplotám římský salát a salát little gem. Rajče použijte dužnaté, nikoli vodnaté. Nakládanou okurku jako od maminky.
- ROZPEČENÝ SÝR. Měl by se dobře roztékat, ale zůstat na mase. Zkuste dobrý ementál, mladou goudu nebo krásně žlutý čedar.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Rychlé večeře jako z bistra(39 receptů)
- Nejlepší masové burgery 21x jinak(21 receptů)