0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vanilkové bábovičky s karamelovou omáčkou

Vanilkové bábovičky s karamelovou omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vanilkové bábovičky s karamelovou omáčkou

5/5 Počet hodnocení: 4
Do hodiny Velmi snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6978 kcal
Bílkoviny 96 g
Sacharidy 834 g
Tuky 355 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tyhle nadýchané bábovičky můžete upéct i tři dny před podáváním a uschovat je ve vzduchotěsné nádobě v lednici. V mrazáku počkají na svou chvíli ještě déle.

Suroviny

máslo 230 g
+ na vymazání formiček
krupicový cukr 230 g
s vanilkou (viz tipy)
vejce 4 ks
vanilkový extrakt
několik kapek
mouka pšeničná hladká 300 g
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
mléko 4 PL
Na karamelovou omáčku
krupicový cukr 400 g
máslo 60 g
na kostičky

1 Troubu předehřejte na 180 °C/160 °C. Na dno hlubokého pekáče položte utěrku. Osm formiček o objemu 150 ml důkladně vymažte máslem a vysypte cukrem s vanilkou, přebytek oklepejte. Máslo a cukr zpěňte elektrickým šlehačem, aby směs zesvětlala a zdvojnásobila objem. Po jednom zašlehávejte vejce. Pak vetřete esenci. Mouku a prášek prosejte a vpracujte do máslové směsi. Pokračujte mlékem.

2 Těstem naplňte misky do dvou třetin. Postavte na utěrku do pekáče a nalijte kolem vroucí vodu tak, aby sahala do dvou třetin výšky formiček. Pečte 25 minut.

3 Mezitím připravte omáčku: V silnostěnné pánvi rozpusťte na vysokém plameni cukr ve 2 lžících vody a za občasného potřásání pánví nechte zkaramelizovat. Odstavte a opatrně vmíchejte kostičky másla; směs bude prskat! Vmíchejte smetanu, vraťte na oheň, přiveďte k varu a pak dejte stranou.

4 Bábovičky vyklopte a podávejte přelité karamelovou omáčkou nebo vanilkovým krémem (viz tipy)

TIPY
VANILKOVÝ CUKR Tobolku vanilky (lze použít vícekrát) vložte do sklenice s krupicovým či moučkovým cukrem a ponechte aspoň týden.

VANILKOVÝ KRÉM 1 litr mléka přiveďte až k bodu varu. V misce prošlehejte 8 žloutků, 140 g krupicového cukru, 1 lžičku vanilkové tresti a 3 lžíce kukuřičného škrobu. Horké mléko pomalu přilévejte do misky a prošlehávejte. Pak vše vlijte do čistého kastrolu a na mírném plameni za stálého míchání 10 minut provářejte, až vše zhoustne tak, aby směs nestékala z vařečky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/1

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč