Vanilkové bábovičky s karamelovou omáčkou

Vanilkové bábovičky s karamelovou omáčkou

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Do hodiny 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6978 kcal
Bílkoviny 96 g
Cukr 834 g
Tuky 355 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik
Tyhle nadýchané bábovičky můžete upéct i tři dny před podáváním a uschovat je ve vzduchotěsné nádobě v lednici. V mrazáku počkají na svou chvíli ještě déle.

Suroviny

máslo 230 g
+ na vymazání formiček
krupicový cukr 230 g
s vanilkou (viz tipy)
vejce 4 ks
vanilková tresť několik kapek
mouka pšeničná hladká 300 g
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
mléko 4 PL
Na karamelovou omáčku
krupicový cukr 400 g
máslo 60 g
na kostičky
smetana ke šlehání 190 ml
(40%)

Troubu předehřejte na 180 °C/160 °C. Na dno hlubokého pekáče položte utěrku. Osm formiček o objemu 150 ml důkladně vymažte máslem a vysypte cukrem s vanilkou, přebytek oklepejte. Máslo a cukr zpěňte elektrickým šlehačem, aby směs zesvětlala a zdvojnásobila objem. Po jednom zašlehávejte vejce. Pak vetřete esenci. Mouku a prášek prosejte a vpracujte do máslové směsi. Pokračujte mlékem.

Těstem naplňte misky do dvou třetin. Postavte na utěrku do pekáče a nalijte kolem vroucí vodu tak, aby sahala do dvou třetin výšky formiček. Pečte 25 minut.

Mezitím připravte omáčku: V silnostěnné pánvi rozpusťte na vysokém plameni cukr ve 2 lžících vody a za občasného potřásání pánví nechte zkaramelizovat. Odstavte a opatrně vmíchejte kostičky másla; směs bude prskat! Vmíchejte smetanu, vraťte na oheň, přiveďte k varu a pak dejte stranou.

Bábovičky vyklopte a podávejte přelité karamelovou omáčkou nebo vanilkovým krémem (viz tipy)

TIPY
VANILKOVÝ CUKR Tobolku vanilky (lze použít vícekrát) vložte do sklenice s krupicovým či moučkovým cukrem a ponechte aspoň týden.

VANILKOVÝ KRÉM 1 litr mléka přiveďte až k bodu varu. V misce prošlehejte 8 žloutků, 140 g krupicového cukru, 1 lžičku vanilkové tresti a 3 lžíce kukuřičného škrobu. Horké mléko pomalu přilévejte do misky a prošlehávejte. Pak vše vlijte do čistého kastrolu a na mírném plameni za stálého míchání 10 minut provářejte, až vše zhoustne tak, aby směs nestékala z vařečky.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...
Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete svý přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience, snaha připravit jídlo s láskou a také ta pravá grilovací omáčka. Ta vám totiž jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Jak na to

9 tipů na sytější letní salát

V době horkých letních dnů jsou saláty osvěžující součástí našeho jídelníčku. Salát ale nemusí být jen talíř plný zeleniny, který připomíná spíše lehký předkrm. S pár triky se může s přehledem stát hlavním chodem. Co do salátu přidat, aby...
  • Tipy a triky

Okurky nakládačky: od pěstování k nakládání

Mezi tradiční delikatesy patří nakládané okurky. Ať už se chystáte na vlastní úrodu nebo si pro okurky raději zajdete na trh, podívejte se na naše tipy, jak se vybavit na domácí nakládání a na co si dát pozor. Nezapomněli jsme ani na...

Obchod Apetit