Vanilkové bábovičky s karamelovou omáčkou

Vanilkové bábovičky s karamelovou omáčkou

5 / 5. Počet hodnocení: 3
Do hodiny 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6978 kcal
Bílkoviny 96 g
Sacharidy 834 g
Tuky 355 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Tyhle nadýchané bábovičky můžete upéct i tři dny před podáváním a uschovat je ve vzduchotěsné nádobě v lednici. V mrazáku počkají na svou chvíli ještě déle.

Suroviny

máslo 230 g
+ na vymazání formiček
krupicový cukr 230 g
s vanilkou (viz tipy)
vejce 4 ks
vanilková tresť několik kapek
mouka pšeničná hladká 300 g
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
mléko 4 PL
Na karamelovou omáčku
krupicový cukr 400 g
máslo 60 g
na kostičky
smetana ke šlehání 190 ml
(40%)

Troubu předehřejte na 180 °C/160 °C. Na dno hlubokého pekáče položte utěrku. Osm formiček o objemu 150 ml důkladně vymažte máslem a vysypte cukrem s vanilkou, přebytek oklepejte. Máslo a cukr zpěňte elektrickým šlehačem, aby směs zesvětlala a zdvojnásobila objem. Po jednom zašlehávejte vejce. Pak vetřete esenci. Mouku a prášek prosejte a vpracujte do máslové směsi. Pokračujte mlékem.

Těstem naplňte misky do dvou třetin. Postavte na utěrku do pekáče a nalijte kolem vroucí vodu tak, aby sahala do dvou třetin výšky formiček. Pečte 25 minut.

Mezitím připravte omáčku: V silnostěnné pánvi rozpusťte na vysokém plameni cukr ve 2 lžících vody a za občasného potřásání pánví nechte zkaramelizovat. Odstavte a opatrně vmíchejte kostičky másla; směs bude prskat! Vmíchejte smetanu, vraťte na oheň, přiveďte k varu a pak dejte stranou.

Bábovičky vyklopte a podávejte přelité karamelovou omáčkou nebo vanilkovým krémem (viz tipy)

TIPY
VANILKOVÝ CUKR Tobolku vanilky (lze použít vícekrát) vložte do sklenice s krupicovým či moučkovým cukrem a ponechte aspoň týden.

VANILKOVÝ KRÉM 1 litr mléka přiveďte až k bodu varu. V misce prošlehejte 8 žloutků, 140 g krupicového cukru, 1 lžičku vanilkové tresti a 3 lžíce kukuřičného škrobu. Horké mléko pomalu přilévejte do misky a prošlehávejte. Pak vše vlijte do čistého kastrolu a na mírném plameni za stálého míchání 10 minut provářejte, až vše zhoustne tak, aby směs nestékala z vařečky.

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit