7 důvodů, proč si zamilovat britský čaj o páté

7 důvodů, proč si zamilovat britský čaj o páté
sdílet:
Drobné sendviče, koláčky s džemem a smetanou a spousta silného čaje – to je odpolední hostina podle Britů, kterou doslova zbožňují. Proč si také oblíbit čaj o páté?

1 Zachrání odpolední hlad

Oběd už je za vámi a do večeře ještě daleko? Přesně takhle vznikl britský čaj o páté (afternoon tea – v doslovném překladu odpolední čaj). Dlouholetá britská tradice sahá až k počátku 18. století, kdy měl čaj a drobné jídlo k zakousnutí pomoci překlenout propast mezi dvěma hlavními jídly v čase mezi 14. a 17. hodinou. Tento zvyk je dodnes v Británii velmi živý, setkáte se s ním v mnoha čajovnách, hotelech i domovech po celé zemi. 

2 Tohle je Británie

Británie na talíři, to je klasická hovězí pečeně s opečenými brambůrky a mačkaným hráškem podávaná v neděli, smažená ryba s hranolky v pátek a víkendový odpolední čaj s koláčky plněnými marmeládou a drobnými sendviči. Máte jedinečnou příležitost, jak nakouknout pod pokličku jinému národu a vyzkoušet novou tradici. 

Jarní menu na čajovou party

Jarní menu na čajovou party

Více

3 Způsob, jak si udělat radost

Když na vás jdou chmury, pomáhá pustit se do něčeho, co vás potěší. Čaj o páté znamená připravit si dobroty pro radost a možná také vyzkoušet recepty, na které jste se prozatím jen chystali. Že pečení a příprava malých zázraků k snědku zažene každý smutek, potvrzuje i oblíbená britská kuchařka Nadiya Hussain. 

Mimochodem, její božskou sladkou show Nadia Bakes (Nadia peče) nyní najdete na Netlixu. Okamžitě zlepšuje náladu stejně jako krásně nazdobený cupcake.

4 Pestrost, která potěší každého 

Odpolední hostina je neskutečně variabilní. Ačkoliv je součástí britské tradice po staletí, jídla, která podáváte, mohou mít bezpočet podob. Ať už se rozhodnete pro sendviče s vajíčkovou nebo masovou náplní, vdolečky s krémem nebo opulentní šlehačkový dort, silný černý čaj s mlékem nebo klidně i kávu, je to jen vaše hostina, pokaždé může být jiná, a přesto udělat radost všem hostům. 

5 Čas vyvětrat nejlepší porcelán

Kdy jindy než pro čaj o páté oprášit slavnostní talířky a čajový servis po prababičce, vyleštit příbory a vytáhnout ze skříně etažér, na kterém vyniknou všechny drobné sladkosti. Pokud jste schovávali své nejhezčí porcelánové šálky pro výjimečnou příležitost, tohle je ona.

Chléb s okurkami a makrelou

Chléb s okurkami a makrelou

Více

6 Narušení stereotypu

Je snadné zapadnout do každodenní rutiny, zvlášť v aktuální situaci, která nenabízí příliš možností, jak ze stereotypu vybočit. O to příjemnější je udělat občas něco jinak a čaj o páté vám k tomu dává úžasnou příležitost. Můžete připravit a ochutnat dobroty, které by se jinak na vašem stole neobjevily, a to v čase, kdy obvykle velkolepé hostiny nepořádáte. Oběd a večeře mají tentokrát smůlu, v plánu je čaj o páté.

Tajná čajová směs

Tajná čajová směs

Více

7 Čajová kultura 

Kromě narušení stereotypu v sobě myšlenka čaje o páté nese něco obřadního, výjimečného. Je zvláštní příležitostí uvařit konvici opravdu kvalitního sypaného čaje a na chvíli nechat ten v pytlících spát ve skříňce pro každodenní bleskový provoz. Dopřejte si čas na výběr kvalitního čaje i správnou přípravu. Vychutnejte si lahodných šálek čaje, potěšte se dobrotami, které podáváte spolu s ním, a život získá zase další rozměr.

Třeba se britská tradice stane i vaší rodinnou tradicí. A pokud k ní nebude patřit černý čaj, ale třeba jemný bylinkový, vůbec nic se neděje. Důležité je být spolu. 

Obchod Apetit