0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

7 důvodů, proč si zamilovat britský čaj o páté

7 důvodů, proč si zamilovat britský čaj o páté
sdílet:

Drobné sendviče, koláčky s džemem a smetanou a spousta silného čaje – to je odpolední hostina podle Britů, kterou doslova zbožňují. Proč si také oblíbit čaj o páté?

Zachrání odpolední hlad

Oběd už je za vámi a do večeře ještě daleko? Přesně takhle vznikl britský čaj o páté (afternoon tea – v doslovném překladu odpolední čaj). 

  • Dlouholetá britská tradice sahá až k počátku 18. století, kdy měl čaj a drobné jídlo k zakousnutí pomoci překlenout propast mezi dvěma hlavními jídly v čase mezi 14. a 17. hodinou.
  • Tento zvyk je dodnes v Británii velmi živý, setkáte se s ním v mnoha čajovnách, hotelech i domovech po celé zemi. 

Tohle je Británie

Británie na talíři, to je klasická hovězí pečeně s opečenými brambůrky a mačkaným hráškem podávaná v neděli, smažená ryba s hranolky (fish and chips) v pátek a víkendový odpolední čaj s koláčky plněnými marmeládou a drobnými sendviči. Máte jedinečnou příležitost, jak nakouknout pod pokličku jinému národu a vyzkoušet novou tradici. 

Způsob, jak si udělat radost

Když na vás jdou chmury, pomáhá pustit se do něčeho, co vás potěší. Čaj o páté znamená připravit si dobroty pro radost a možná také vyzkoušet recepty, na které jste se prozatím jen chystali. Že pečení a příprava malých zázraků k snědku zažene každý smutek, potvrzuje i oblíbená britská kuchařka Nadiya Hussain. 

  • Mimochodem, její božskou sladkou show Nadia Bakes (Nadia peče) nyní najdete na Netlixu. Okamžitě zlepšuje náladu stejně jako krásně nazdobený cupcake.

Pestrost, která potěší každého 

Odpolední hostina je neskutečně variabilní. Ačkoliv je součástí britské tradice po staletí, jídla, která podáváte, mohou mít bezpočet podob.

  • Ať už se rozhodnete pro sendviče s vajíčkovou nebo masovou náplní, vdolečky s krémem nebo opulentní šlehačkový dort, silný černý čaj s mlékem nebo klidně i kávu, je to jen vaše hostina, pokaždé může být jiná, a přesto udělat radost všem hostům. 

Čas vyvětrat nejlepší porcelán

Kdy jindy než pro čaj o páté oprášit slavnostní talířky a čajový servis po prababičce, vyleštit příbory a vytáhnout ze skříně etažér, na kterém vyniknou všechny drobné sladkosti. Pokud jste schovávali své nejhezčí porcelánové šálky pro výjimečnou příležitost, tohle je ona.

Narušení stereotypu

Je snadné zapadnout do každodenní rutiny, zvlášť v aktuální situaci, která nenabízí příliš možností, jak ze stereotypu vybočit. O to příjemnější je udělat občas něco jinak a čaj o páté vám k tomu dává úžasnou příležitost.

  • Můžete připravit a ochutnat dobroty, které by se jinak na vašem stole neobjevily, a to v čase, kdy obvykle velkolepé hostiny nepořádáte. Oběd a večeře mají tentokrát smůlu, v plánu je čaj o páté.

Čajová kultura 

Kromě narušení stereotypu v sobě myšlenka čaje o páté nese něco obřadního, výjimečného. Je zvláštní příležitostí uvařit konvici opravdu kvalitního sypaného čaje a na chvíli nechat ten v pytlících spát ve skříňce pro každodenní bleskový provoz.

  • Dopřejte si čas na výběr kvalitního čaje i správnou přípravu. Vychutnejte si lahodných šálek čaje, potěšte se dobrotami, které podáváte spolu s ním, a život získá zase další rozměr.

Třeba se britská tradice stane i vaší rodinnou tradicí. A pokud k ní nebude patřit černý čaj, ale třeba jemný bylinkový, vůbec nic se neděje. Důležité je být spolu. 

Související články

Dokonalé domácí sušenky
  • Zajímavosti

Dokonalé domácí sušenky

Těsto na sušenky by mělo být spíš máslovité a lepivé než suché. To ovšem může působit potíže při práci s ním. Proto nejspíš oceníte následující rady: Těsto dejte před zpracováním na půl hodiny do lednice, aby méně lepilo. Zkuste těsto...
Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit