7 důvodů, proč si zamilovat britský čaj o páté

7 důvodů, proč si zamilovat britský čaj o páté
sdílet:

Drobné sendviče, koláčky s džemem a smetanou a spousta silného čaje – to je odpolední hostina podle Britů, kterou doslova zbožňují. Proč si také oblíbit čaj o páté?

Zachrání odpolední hlad

Oběd už je za vámi a do večeře ještě daleko? Přesně takhle vznikl britský čaj o páté (afternoon tea – v doslovném překladu odpolední čaj). 

  • Dlouholetá britská tradice sahá až k počátku 18. století, kdy měl čaj a drobné jídlo k zakousnutí pomoci překlenout propast mezi dvěma hlavními jídly v čase mezi 14. a 17. hodinou.
  • Tento zvyk je dodnes v Británii velmi živý, setkáte se s ním v mnoha čajovnách, hotelech i domovech po celé zemi. 

Tohle je Británie

Británie na talíři, to je klasická hovězí pečeně s opečenými brambůrky a mačkaným hráškem podávaná v neděli, smažená ryba s hranolky (fish and chips) v pátek a víkendový odpolední čaj s koláčky plněnými marmeládou a drobnými sendviči. Máte jedinečnou příležitost, jak nakouknout pod pokličku jinému národu a vyzkoušet novou tradici. 

Způsob, jak si udělat radost

Když na vás jdou chmury, pomáhá pustit se do něčeho, co vás potěší. Čaj o páté znamená připravit si dobroty pro radost a možná také vyzkoušet recepty, na které jste se prozatím jen chystali. Že pečení a příprava malých zázraků k snědku zažene každý smutek, potvrzuje i oblíbená britská kuchařka Nadiya Hussain. 

  • Mimochodem, její božskou sladkou show Nadia Bakes (Nadia peče) nyní najdete na Netlixu. Okamžitě zlepšuje náladu stejně jako krásně nazdobený cupcake.

Pestrost, která potěší každého 

Odpolední hostina je neskutečně variabilní. Ačkoliv je součástí britské tradice po staletí, jídla, která podáváte, mohou mít bezpočet podob.

  • Ať už se rozhodnete pro sendviče s vajíčkovou nebo masovou náplní, vdolečky s krémem nebo opulentní šlehačkový dort, silný černý čaj s mlékem nebo klidně i kávu, je to jen vaše hostina, pokaždé může být jiná, a přesto udělat radost všem hostům. 

Čas vyvětrat nejlepší porcelán

Kdy jindy než pro čaj o páté oprášit slavnostní talířky a čajový servis po prababičce, vyleštit příbory a vytáhnout ze skříně etažér, na kterém vyniknou všechny drobné sladkosti. Pokud jste schovávali své nejhezčí porcelánové šálky pro výjimečnou příležitost, tohle je ona.

Narušení stereotypu

Je snadné zapadnout do každodenní rutiny, zvlášť v aktuální situaci, která nenabízí příliš možností, jak ze stereotypu vybočit. O to příjemnější je udělat občas něco jinak a čaj o páté vám k tomu dává úžasnou příležitost.

  • Můžete připravit a ochutnat dobroty, které by se jinak na vašem stole neobjevily, a to v čase, kdy obvykle velkolepé hostiny nepořádáte. Oběd a večeře mají tentokrát smůlu, v plánu je čaj o páté.

Čajová kultura 

Kromě narušení stereotypu v sobě myšlenka čaje o páté nese něco obřadního, výjimečného. Je zvláštní příležitostí uvařit konvici opravdu kvalitního sypaného čaje a na chvíli nechat ten v pytlících spát ve skříňce pro každodenní bleskový provoz.

  • Dopřejte si čas na výběr kvalitního čaje i správnou přípravu. Vychutnejte si lahodných šálek čaje, potěšte se dobrotami, které podáváte spolu s ním, a život získá zase další rozměr.

Třeba se britská tradice stane i vaší rodinnou tradicí. A pokud k ní nebude patřit černý čaj, ale třeba jemný bylinkový, vůbec nic se neděje. Důležité je být spolu. 

Související články

Dokonalé domácí sušenky
  • Zajímavosti

Dokonalé domácí sušenky

Těsto na sušenky by mělo být spíš máslovité a lepivé než suché. To ovšem může působit potíže při práci s ním. Proto nejspíš oceníte následující rady: Těsto dejte před zpracováním na půl hodiny do lednice, aby méně lepilo. Zkuste těsto...
Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit