Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Černý čaj: Lístky, které mají antioxidační účinky, můžete přihodit i k rýži

Černý čaj
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Dějiny černého čaje se začaly psát v Číně v období dynastie Ming (1368-1644). Trvalo ale několik století, než se dostal do Evropy. Obchodníci do Evropy dováželi nejprve čaj zelený, jenže ten během dlouhých plaveb ztratil většinu své vůně a chuti. Pěstitelé v provincii Fujian za rané dynastie Čching (17. století) proto vymysleli způsob, jak problém vyřešit: začali čaj fermentovat.

Šíření černého čaje

Holandští a portugalští obchodníci přinesli černý čaj z Číny do Evropy na počátku 17. století. Klíčovou roli v rostoucí popularitě nápoje z čajových lístků sehráli Britové, kteří z popíjení čaje udělali jednu ze svých tradic. V 18. století začala Britská východoindická společnost pěstovat čaj v Indii, čímž dále přispěla k celosvětové popularitě černého čaje.

Bostonský čajový dýchánek

V Evropě byl tehdy černý čaj považován za luxusní zboží. Záhy pronikl nejen do šlechtických krůhů, ale také do evropských dějin. V roce 1773 američtí kolonisté protestovali proti novému kolkovému zákonu bristkého imeria tím, že do moře naházeli v bostonském přístavu 342 beden zboží z anglických lodí. Bedny, které skončily na dně moře během tzv. Bostonského čajového dýchánku, jak se událost někdy nazývá, ukrývaly většinou zásoby černého čaje.

  • Do českých domácností pronikl černý čaj v průběhu 19. století. Zásluhu na jeho rozšíření měli zejména Britové, u nichž se těší velké oblibě dodnes.
  • Mezi náruživé konzumenty patřili i velikáni politických dějin jako William Gladstone nebo Winston Churchill.

Jak se černý čaj vyrábí?

Výrazná chuť a barva černého čaje je výsledkem oxidačního procesu, známého také jako fermentace. Po otrhání se listy nechají schnout. Při následném válení a drcení se uvolňují enzymy, které spouštějí fermentaci. Listy se pak nechají fermentovat v kontrolovaném prostředí. Tím se černý čaj odlišuje od zeleného nebo čaje oolong. Potom se listy vypalují nad dřevěným uhlím, aby se proces zastavil, suší se a třídí.

Kde se čaj pěstuje? 

V současnosti existuje nepřeberné množství černých čajů, které se liší zejména původem. Mezi nejznámější oblasti patří Assam na severovýchodě Indie. Mezi další známé producenty čaje patří Nepál, Čína, Srí Lanka nebo Keňa.

V oblasti himalájského předhůří se nachází pěstitelská oblasti Darjeeling. Zdejší čaje platí za opravdový skvost svého druhu. I přes nevelkou rozlohu tady zpracují několik tisíc tun čaje ročně. Jen o kousek dál leží plantáže Sikkim, kde se nachází jediná čajová továrna v oblasti.

Objevte sílu černého čaje

Černý čaj má řadu pozitivních účinků:

  • obsahuje vysoký podíl kofeinu, který nás nabije energií
  • funguje jako účinný antioxidant
  • v přiměřených dávkách napomáhá snižování krevního tlaku
  • působí příznivě proti ateroskleróze
  • snižuje tvorbu zánětů a výskyt bakterií v ústech
  • obsahuje mnoho důležitých látek (fluorid, chlorofyl, minerály…)

A to nejlepší? Osvěží vás během jakéhokoli období. Pokud se navíc vyhnete nadměrnému slazení, zaženete žízeň i za parného počasí. To ale zdaleka není jediná možnost, jak si černý čaj vychutnat.

S černým čajem v kuchyni

Vhodit sáček čaje do hrníčku a zalít horkou vodou zvládne snad každý. Ale zkusili jste už využít čaj při vaření? Pokud ne, máme pro vás několik tipů.

1. Příloha, jak ji neznáte

Máte rádi vařenou rýži? Zkuste ji příště namísto vroucí vody zalít černým čajem. Fajnšmekři mohou vyzkoušet povařit v nálevu třeba quinou nebo ovesné vločky.

2. Vývar z černého čaje

Odvážnější kulináři mohou přidat pár čajových lístečků třeba do zeleninového vývaru na asijský způsob. Uvidíte, že si pochutnáte.

3. Netradiční dezerty

Zpříjemněte si odpoledne sladkou delikatesou. Výrazné čajové aroma dokáže oživit i oblíbené dezerty. Vyzkoušejte třeba čokoládovou pěnu s čajem Earl Grey.

Zdroje: Čajový dýchánek, Oriental, Darjeeling

Skryt pre seznam

Související články

Autor: petr.suth

Apetit magazín