0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Aby těsto nakynulo...

testo
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Představujeme dvě hlavní kypřidla oblíbená v české kuchyni.

Droždí

jsou lisované buňky kvasinek druhu Saccharomyces cerevisiae, které ke svému rozmnožování potřebují cukr. Tyto živé organismy mají schopnost přeměňovat přirozené cukry přítomné v mouce na alkohol a oxid uhličitý. Právě ten způsobuje kynutí těsta. Čerstvé pekařské droždí musí být skladováno při teplotách 1–10 °C, při této teplotě nepracuje a uchová si svoji kvalitu.

Při přípravě těsta mějte na paměti, že kvasinky můžete zabít, když je vystavíte přímému kontaktu se solí nebo teplotám nad 55 °C (pozor třeba na horké máslo!).

Čerstvé droždí se dá i zamrazit (rozdělte ho na čtvrtiny, pak ho zamrazte a před použitím ho nechte povolit v důlku z mouky zasypané cukrem). Čerstvé droždí můžete v klidu nahradit i sušeným – jeden sáček odpovídá kostce čerstvého droždí (tj. na 500 g mouky).

Kypřící prášek

se dává do pečiva pro zvětšení objemu a odlehčení textury. Prášek je nutné vždy promíchat s moukou – pokud byste ho nasypali rovnou do tekutiny, předčasně by začal reagovat. Obecně platí, že se na 200–250 g mouky přisypává 1 lžička kypřicího prášku.

Pokud těsto obsahuje nějakou kyselou složku (podmáslí, jogurt, citrusy nebo med), je dobré nahradit polovinu prášku jedlou sodou – těsto by totiž mohlo mít chemickou pachuť.

Více rad a tipů pro nadýchané dezerty z trouby najdete v kuchařce Moučníky. Třináctou knihu z Edice Apetit koupíte od 27. srpna.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč