Není nad poctivé české kynuté knedlíky! Recept máme od paní Babkové z Horšovského Týna a považujeme je za naprosto dokonalé. Rozhodně stojí za to tuto klasickou přílohu k tradičním omáčkám vyzkoušet. A pokud vám od oběda nějaké zbudou, připravte z nich k večeři knedlíky s vajíčkem, tím zabijete dvě mouchy jednou ranou.
Náš tip: Připravte si třeba i vídeňské knedlíky podle našeho video receptu
Suroviny
Postup
Vlažné mléko a vodu smíchejte. Trochu mléka s vodou odeberte, vsypte cukr a rozdrobené droždí a nechte vzejít kvásek. Kvásek pak vlijte do mísy k polohrubé mouce a hrubé mouce se solí, přidejte 1–2 vejce a dvě třetiny mléka smíchaného s vodou.
Zadělejte tuhé těsto (podle potřeby přilévejte směs mléka a vody), posypte ho hrubou moukou a nechte půl hodiny kynout.
Těsto promíchejte a znovu ho dejte kynout; musí zdvojnásobit objem. Pak tvarujte knedlíky zhruba o velikosti tenisáku.
Do hrnce nalijte trochu vody, vložte pařáček a přikryjte ho jemným plátýnkem. Na něj naskládejte knedlíky a 10 až 12 minut vařte v páře. Hned po uvaření je přepulte.
Komentáře