Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Nadýchané kynuté knedlíky
ZDROJ: Image Professionals
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 35
Do 90 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1944 kcal
Bílkoviny 74 g
Sacharidy 344 g
Tuky 28 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Není nad poctivé české kynuté knedlíky! Recept máme od paní Babkové z Horšovského Týna a považujeme je za naprosto dokonalé. Rozhodně stojí za to tuto klasickou přílohu k tradičním omáčkám vyzkoušet. A pokud vám od oběda nějaké zbudou, připravte z nich k večeři knedlíky s vajíčkem, tím zabijete dvě mouchy jednou ranou.

Náš tip: Připravte si třeba i vídeňské knedlíky podle našeho video receptu

Skryt pre seznam

Související recepty

Suroviny

mléko 100 ml
cca 75–100 ml, vlažné
voda 100 ml
cca 75–100 ml, vlažná
droždí čerstvé 20 g
mouka pšeničná hrubá 2 hrsti
+ na posypání
sůl 1 špetka
vejce 2 ks
1–2 podle potřeby

Postup

1

Vlažné mléko a vodu smíchejte. Trochu mléka s vodou odeberte, vsypte cukr a rozdrobené droždí a nechte vzejít kvásek.  Kvásek pak vlijte do mísy k polohrubé mouce a hrubé mouce se solí, přidejte 1–2 vejce a dvě třetiny mléka smíchaného s vodou.

2

Zadělejte tuhé těsto (podle potřeby přilévejte směs mléka a vody), posypte ho hrubou moukou a nechte půl hodiny kynout.

3

Těsto promíchejte a znovu ho dejte kynout; musí zdvojnásobit objem. Pak tvarujte knedlíky zhruba o velikosti tenisáku.

4

Do hrnce nalijte trochu vody, vložte pařáček a přikryjte ho jemným plátýnkem. Na něj naskládejte knedlíky a 10 až 12 minut vařte v páře. Hned po uvaření je přepulte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/4

Komentáře

27.06.2008 10:26
Cyrile.jsi dement!
29.01.2008 12:29
ja do knedliku jeste pridavam hrst burizonu jsou vice naychane, mirka
02.01.2008 19:59
Přidávám se k chvále tohoto receptu. Vařila jsem houskové knedlíky poprvé v životě a fakt se povedly! A hlavně je ten recept tak snadný. Ovšem těsně po vykynutí mi došlo, že nemám pařáček a tak jsem vařila cca 12 minut ve vodě. I tak byly přesně takové, jako mají houskové knedlíky být. Díky za recept, jiné už vařit nebudu!!!
17.11.2007 23:56
Právě jsem je dovařila a jsou výborné, mockrát děkuji autorce za recept a Tobe milý Cyrile vzkazuju, že Ty sám jsi hlupaň- nebo jak jsi to nazval. Je jenom na každé kuchařce nebo kuchaři, jak si v kuchyni pomůže, hlavně že pak chutná!
30.10.2007 13:07
Takové knedlíky dělala moje maminka. Po její smrti jsem je nikde v jejích receptech nenašla, dělala je z hlavy. Teď jsem je, díky Vám, zase nalezla a vždy, když je dělám, si na maminku vzpomenu. Měla by radost.
04.09.2007 20:39
Recept se nachází v č.4/06, str.44
11.10.2006 12:59
Dělám podobné a ještě do nich dávám 2 na kostičky pokrájené rohlíky a trochu bylinek. Zpracovávám je elektrickým hnětačem a jsou fakt super.
09.12.2006 07:01
Paní "štěpánka" je hlupaňa a dokazuje fakt, jakým způsobrm ty tzv.kuchařky zdeformují kvalitní recepty. Cyril
23.03.2007 18:18
Nesouhlasím s názorem, že je štěpánka hlupaňa, má svůj osobitý způsob vaření, který nikomu ho nevnucuje, chce se o něj jen podělit. Její recept není o nic nekvalitnější, a takoví lidé, jako jste vy by byli zřejmě nejraději, aby nikdo nevyčníval z řady, že? Ať žije uniformita!!!

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...