Až zjistíte, co všechno se dá se zbytkem křehkého těsta dokázat, budete si těsto připravovat v dvojnásobném množství záměrně.
I Gordon Ramsay říká, že dobrý kuchař jídlem neplýtvá a zužitkuje vše, co mu zbude. Máme pro vás pět nových dobrot, které snadno vykouzlíte ze zbytků křehkého máslového těsta.
Empanadas
Argentinské šátečky plněné masem jsou oblíbené nejen v Jižní Americe, ale i v Evropě. Vy si je jednoduše vyrobíte ze zbylého těsta.
- Vyválejte ho a vykrojte větší kolečka (jako pomůcka vám poslouží větší hrnek). Do středu vložte pokrájené zbylé kuře nebo mleté maso, přidejte cibuli najemno a nastrouhaný sýr. Dochuťte solí a špetkou chilli.
Miniquiche
Zbylým těstem vyložte muffinové formy. Na náplň smíchejte prošlehaná vejce s mlékem, pórkem, slaninou a dochuťte dijonskou hořčicí nebo bylinkami.
- Na miniquiche můžete použít i zeleninu, která zbyla z předchozího vaření, jen ji pokrájejte na menší kousky.
Sladká drobenka
Vyválejte těsto na rozměr plechu a posypte mletým kardamomem nebo skořicí a tmavým cukrem. Po upečení jej rozdrťte na menší kousky.
- Tahle sladká kořeněná drobenka se perfektně hodí na jogurt nebo zmrzlinový pohár nebo koláče s povidlovou náplní.
Sýrové krekry
Vyválené těsto rozkrájejte na malé čtverečky a posypte parmazánem nebo jiným výrazným sýrem. Pečte dozlatova.
- Krekry můžete ochutit na mnoho způsobů, oblíbená je třeba hrubá sůl, kmín, olivy nebo mletá sladká paprika.
Plněné šátečky
Jestli vám z léta zbyla domácí džem nebo zavařené ovoce, dojděte si pro sklenici do spíže a zpříjemněte si chladná rána výrobou sladkých šátečků. Vyválené těsto rozkrojte na větší čtverce. Doprostřed vložte kus zavařeného ovoce nebo lžíci marmelády. Těsto přeložte, pomažte rozšlehaným žloutkem a tupou stranou nože šátečky pro efekt nařežte.
- Šátečky můžete vyrobit i na slano, například se šunkou.