Pusťte je na jeviště, a budou se dít věci! I když tu vystupují už pět set let, nezevšedněly a stále dovedou příjemně překvapovat. Máme pro vás tipy na krajové speciality z brambor, které vás dostanou!
Smažené brambory
- Babčák z Podkrkonoší je další z mnoha obměn tradičního bramboráku. Do této placky se přidávají čerstvé houby, slanina a listová petrželka.
- Zapečeným krupkám s bramborami se v Pojizeří říká hunc. Ani tady nechybí hojná dávka česneku a uzeniny.
- Z Pošumaví pochází nápad na bramborové ‚řízky‘. Tenké plátky brambor se pozvolným smažením propečou doměkka. Podávejte s bylinkovou smetanovou omáčkou.
Bramborové těsto
Halušky se ve Slezsku jedí podobně jako na Slovensku – s brynzou nebo se zelím. Se slaninou vypečenou dočervena nadchnou každého. Vybrali jsme pro vás recepty na krajová jídla z brambor, která vás přesvědčí o tom, jak tvárnou surovinou brambory jsou.
Zdroje informací: časopis Apetit