Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Chlupaté knedlíky: Dokonalá bramborová příloha i hlavní chod za pár korun

Chlupaté knedlíky: Dokonalá bramborová příloha i hlavní chod za pár korun
ZDROJ: Apetit

Chlupaté knedlíky, bosáky nebo také klouzáky patří mezi oblíbené staročeské pochoutky. Přesně se neví, kde a jak vznikly, ale jedno je jisté: Jsou oblíbenými přílohami i hlavními jídly, která především v zimním období zahřejí a zasytí. Jak si uvařit chlupaté knedlíky a na co si během jejich přípravy dát pozor?

Samotný vzhled této bramborové speciality prozradí, odkud získala své označení. „Chlupatý“ povrch způsobuje škrob obsažený v nastrouhaných syrových bramborách, které tvoří základ těsta. Do něj také patří vejce, mouka a sůl. Knedlíky, nočky nebo nepravidelné hrudky svým vzhledem a chutí  připomínají slovenské halušky. Servírují se jednak jako samostatné hlavní jídlo, i jako příloha z brambor k pečeným masům.

Náš tip: Připravte si například i krkonošské chlupačky s houbami podle našeho video receptu
 

Skryt pre seznam

Jak připravit chlupaté knedlíky

  1. Oloupejte a na jemném struhadle nastrouhejte syrové brambory.
  2. Přes síto nebo plátno vymačkejte většinu tekutiny, kterou brambory uvolní.
  3. Vložte je do mísy, osolte, přidejte vejce, mouku a vytvořte těsto, které je hustší než na bramboráky. Pokud bude těsto řídké, přisypte mouku, pokud tuhé, vmíchejte trochu másla.
  4. Z těsta vytvarujte pomocí navlhčené lžíce přibližně stejné knedlíky a vložte je do mírně osolené vroucí vody.
  5. Po chvíli je jemně promíchejte, aby se odlepily od dna.
  6. Jakmile knedlíky vyplavou na povrch, jsou uvařené a můžete je vyndat.
  7. Nezapomeňte je během vyndavání omastit rozpuštěným máslem nebo sádlem. Jinak by se k sobě knedlíky přilepily.

Na co si dát během přípravy pozor?

  • Stejně jako na klasické bramborové těsto, i v tomto případě je vhodnější použít pozdní brambory. Rané odrůdy jsou poměrně vodnaté, a proto bude nutné do těsta přidat větší množství mouky, než je uvedené v receptu. To se může negativně projevit na konzistenci i chuti knedlíků.
  • Chlupaté knedlíky se připravují z brambor varného typu B nebo C, které obsahují hodně škrobu. Ten je žádoucí, protože slouží jako pojivo.
  • Mouku volte podle toho, jakou chuť knedlíků preferujete. Z hladké mouky budou knedlíky tužší, zato získáte větší jistotu, že se nerozvaří.
  • Naopak hrubá mouka způsobí, že knedlíky budou nadýchané, měkčí, ovšem je tu větší riziko, že se během vaření rozpadnou.
  • Pokud si nejste jisti správnou konzistencí těsta, dejte nejdřív vařit pouze jeden knedlík. Jakmile bude hotový, vyndejte ho, rozkrojte a ochutnejte. Podle potřeby dosolte, přidejte mouku případně trochu másla.
  • Knedlíky (noky nebo hrudky) tvořte stejně velké a vkládejte je do vroucí vody naráz. Zabráníte tomu, že některé budou hotové a jiné uvnitř nedovařené.

Kde se vzaly chlupaté knedlíky

Původ chlupatých knedlíků je mírně rozporuplný. Jejich předchůdcem je údajně vídeňský houskový knedlík, který údajně spatřil světlo světa v druhé polovině 19. století. Netrvalo dlouho a recept se rozšířil i na území Čech. A protože bylo v té době dostatek brambor, ženy začaly experimentovat. Za krátko vznnikl bramborový knedlík. Dodnes se ale neví, kde a kdo první chlupaté knedlíky uvařil.

  • Jiří Marhold, autor Krkonošské kuchařky, je přesvědčený, že bramborová pochoutka pochází právě z nepříliš hostinného kraje podhůří Krkonoš. Toto vydatné jídlo se připravuje ve tvaru větších noků a nejčastěji se podává s dušenými houbami.
  • Proti stojí tvrzení obyvatelů Jižních Čech, kteří své „klouzáky“ (nebo také bosáky, případně drbáky), považují za krajový pokrm. I oni servírují chlupaté knedlíky jako hlavní pokrm. Mastí se sádlem a sypou praženou cibulkou. Zpravidla se podávají kysaným zelím, někdy také se zelným salátem.
  • Ve zbylých částech země se knedlíky podávají především jako příloha k pečenému masu společně s kysaným zelím nebo dušeným špenátem.

Ze syrových brambor nebo půl na půl?

Stejně tak, jako se vedou pře o původu, není jasná ani správná receptura. Že základ tvoří brambory, je zřejmé, ale zda se jedná pouze o brambory syrové nebo část z nich má být nahrazena vařenými, není jednoznačné.

Jiří Marhold ve své Krkonošské kuchařce uvádí recept z brambor syrových, kdežto nejznámější prvorepubliková kuchařka Marie Sandtnerová dává přednost kombinaci syrových a vařených brambor. Ani její následovníci v tomto nejsou zcela zajedno. Ovšem to přeci není překážka, abyste si tuto staročeskou specialitu nemohli podle našich receptů připravit doma.

Chlupáče a co k nim?

Laciný oběd nebo večeři pořídíte, když ke knedlíkům přidáte osvědčené suroviny: 

  • Kysané zelí dodá chlupatých knedlíkům šmrnc i vitamíny a probiotika
  • Slanina dodá vedle chuti i tuk, díky kterému půjdou chlupaté knedlíky hezky do krku.
  • Tvaroh, brynza, zakysaná smetana – jsou sytícími surovinami, které z bramborové přílohy učiní hlavní chod. 

Blízcí příbuzní: Halušky a strapačky

Variantou chlupatých knedlíků jsou drobnější nočky z bramborového těsta, které nejspíš znáte pod názvem halušky nebo strapačky. Základ těsta je stejný jako na bramborové knedlíky, mírný rozdíl je v jejich přípravě.

  • Těsto na halušky se odkrajuje na prkénku nebo se protlačuje přes cedník.

Zdroje informací: časopis Apetit, iDnes, BramboroveKnedliky,

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova