Chlupaté knedlíky: Dokonalá bramborová příloha i hlavní chod za pár korun
Chlupaté knedlíky, bosáky nebo také klouzáky patří mezi oblíbené staročeské pochoutky. Přesně se neví, kde a jak vznikly, ale jedno je jisté: Jsou oblíbenými přílohami i hlavními jídly, která především v zimním období zahřejí a zasytí. Jak si uvařit chlupaté knedlíky a na co si během jejich přípravy dát pozor?
Samotný vzhled této bramborové speciality prozradí, odkud získala své označení. „Chlupatý“ povrch způsobuje škrob obsažený v nastrouhaných syrových bramborách, které tvoří základ těsta. Do něj také patří vejce, mouka a sůl. Knedlíky, nočky nebo nepravidelné hrudky svým vzhledem a chutí připomínají slovenské halušky. Servírují se jednak jako samostatné hlavní jídlo, i jako příloha z brambor k pečeným masům.
Náš tip: Připravte si například i krkonošské chlupačky s houbami podle našeho video receptu
Jak připravit chlupaté knedlíky
- Oloupejte a na jemném struhadle nastrouhejte syrové brambory.
- Přes síto nebo plátno vymačkejte většinu tekutiny, kterou brambory uvolní.
- Vložte je do mísy, osolte, přidejte vejce, mouku a vytvořte těsto, které je hustší než na bramboráky. Pokud bude těsto řídké, přisypte mouku, pokud tuhé, vmíchejte trochu másla.
- Z těsta vytvarujte pomocí navlhčené lžíce přibližně stejné knedlíky a vložte je do mírně osolené vroucí vody.
- Po chvíli je jemně promíchejte, aby se odlepily od dna.
- Jakmile knedlíky vyplavou na povrch, jsou uvařené a můžete je vyndat.
- Nezapomeňte je během vyndavání omastit rozpuštěným máslem nebo sádlem. Jinak by se k sobě knedlíky přilepily.
Na co si dát během přípravy pozor?
- Stejně jako na klasické bramborové těsto, i v tomto případě je vhodnější použít pozdní brambory. Rané odrůdy jsou poměrně vodnaté, a proto bude nutné do těsta přidat větší množství mouky, než je uvedené v receptu. To se může negativně projevit na konzistenci i chuti knedlíků.
- Chlupaté knedlíky se připravují z brambor varného typu B nebo C, které obsahují hodně škrobu. Ten je žádoucí, protože slouží jako pojivo.
- Mouku volte podle toho, jakou chuť knedlíků preferujete. Z hladké mouky budou knedlíky tužší, zato získáte větší jistotu, že se nerozvaří.
- Naopak hrubá mouka způsobí, že knedlíky budou nadýchané, měkčí, ovšem je tu větší riziko, že se během vaření rozpadnou.
- Pokud si nejste jisti správnou konzistencí těsta, dejte nejdřív vařit pouze jeden knedlík. Jakmile bude hotový, vyndejte ho, rozkrojte a ochutnejte. Podle potřeby dosolte, přidejte mouku případně trochu másla.
- Knedlíky (noky nebo hrudky) tvořte stejně velké a vkládejte je do vroucí vody naráz. Zabráníte tomu, že některé budou hotové a jiné uvnitř nedovařené.
Kde se vzaly chlupaté knedlíky
Původ chlupatých knedlíků je mírně rozporuplný. Jejich předchůdcem je údajně vídeňský houskový knedlík, který údajně spatřil světlo světa v druhé polovině 19. století. Netrvalo dlouho a recept se rozšířil i na území Čech. A protože bylo v té době dostatek brambor, ženy začaly experimentovat. Za krátko vznnikl bramborový knedlík. Dodnes se ale neví, kde a kdo první chlupaté knedlíky uvařil.
- Jiří Marhold, autor Krkonošské kuchařky, je přesvědčený, že bramborová pochoutka pochází právě z nepříliš hostinného kraje podhůří Krkonoš. Toto vydatné jídlo se připravuje ve tvaru větších noků a nejčastěji se podává s dušenými houbami.
- Proti stojí tvrzení obyvatelů Jižních Čech, kteří své „klouzáky“ (nebo také bosáky, případně drbáky), považují za krajový pokrm. I oni servírují chlupaté knedlíky jako hlavní pokrm. Mastí se sádlem a sypou praženou cibulkou. Zpravidla se podávají s kysaným zelím, někdy také se zelným salátem.
- Ve zbylých částech země se knedlíky podávají především jako příloha k pečenému masu společně s kysaným zelím nebo dušeným špenátem.
Ze syrových brambor nebo půl na půl?
Stejně tak, jako se vedou pře o původu, není jasná ani správná receptura. Že základ tvoří brambory, je zřejmé, ale zda se jedná pouze o brambory syrové nebo část z nich má být nahrazena vařenými, není jednoznačné.
Jiří Marhold ve své Krkonošské kuchařce uvádí recept z brambor syrových, kdežto nejznámější prvorepubliková kuchařka Marie Sandtnerová dává přednost kombinaci syrových a vařených brambor. Ani její následovníci v tomto nejsou zcela zajedno. Ovšem to přeci není překážka, abyste si tuto staročeskou specialitu nemohli podle našich receptů připravit doma.
Chlupáče a co k nim?
Laciný oběd nebo večeři pořídíte, když ke knedlíkům přidáte osvědčené suroviny:
- Kysané zelí dodá chlupatých knedlíkům šmrnc i vitamíny a probiotika
- Slanina dodá vedle chuti i tuk, díky kterému půjdou chlupaté knedlíky hezky do krku.
- Tvaroh, brynza, zakysaná smetana – jsou sytícími surovinami, které z bramborové přílohy učiní hlavní chod.
Blízcí příbuzní: Halušky a strapačky
Variantou chlupatých knedlíků jsou drobnější nočky z bramborového těsta, které nejspíš znáte pod názvem halušky nebo strapačky. Základ těsta je stejný jako na bramborové knedlíky, mírný rozdíl je v jejich přípravě.
- Těsto na halušky se odkrajuje na prkénku nebo se protlačuje přes cedník.
Zdroje informací: časopis Apetit, iDnes, BramboroveKnedliky,