Šulánky jsou důkazem, že v jednoduchosti je síla. Jsou skvělé nejen jako dezert, ale i jako sladký hlavní chod.
Suroviny
brambory
600
g
typ C, uvařené ve slupce
mouka pšeničná polohrubá
200
g
vejce
1
ks
sůl
Na dokončení
mák mletý
100
g
moučkový cukr
50
g
máslo
4
PL
rozpuštěné
1 Vychladlé brambory oloupejte, prolisujte nebo nastrouhejte, přidejte polohrubou mouku, vejce a špetku soli. Rukama vypracujte těsto, z něj postupně vyválejte šištičky a skládejte je na pomoučněný tác.
2 Šulánky vhoďte všechny najednou do vroucí osolené vody a vařte je, dokud nevyplavou. Nakonec je posypte mákem a cukrem a polijte máslem.
NĚCO NAVÍC
„Na vylepšení můžete na talíř přidat i švestková povidla a všechno zapít slivovicí,“ radí šéfkuchař Marcel Ihnačák, který nám prozradil svůj oblíbený recept.