Šulánky s mákem jsou důkazem, že v jednoduchosti je síla. Jsou skvělé nejen jako dezert, ale i jako sladký hlavní chod. Bramborové šulánky se vyplatí připravit ve větším množství a nesnědené šišky zamrazit. Budou tak kdykoliv k dispozici a kromě máku můžete šulánky posypat opraženou strouhankou, mletými ořechy nebo přelít ovocným přelivem. Je to vděčné levné jídlo, na kterém si pochutnávaly i naše babičky.
Suroviny
Postup
Vychladlé brambory oloupejte, prolisujte nebo nastrouhejte, přidejte polohrubou mouku, vejce a špetku soli. Rukama vypracujte těsto, z něj postupně vyválejte šištičky a skládejte je na pomoučněný tác.
Šulánky vhoďte všechny najednou do vroucí osolené vody a vařte je, dokud nevyplavou. Nakonec je posypte mákem a cukrem a polijte máslem.
NĚCO NAVÍC
„Na vylepšení můžete na talíř přidat i švestková povidla a všechno zapít slivovicí,“ radí šéfkuchař Marcel Ihnačák, který nám prozradil svůj oblíbený recept.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Škubánky a šulánky aneb Jak na nejlepší bramborové těsto(11 receptů )
- Škubánky a šulánky jako od babičky aneb Jak na nejlepší bramborové těsto(10 receptů )
- Podle Tudorovců i Rettigové: sladká česká jídla na všechny způsoby(54 receptů )
- Vaříme dětem: 37 nej receptů i pro malé strávníky(37 receptů )
- 38 sladkých makových receptů(38 receptů )
- Krupicová kaše a víc jak 30 dalších dokonalých sladkých jídel(33 receptů )