0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Chimichurri, skvělá omáčka s vtipným názvem

Chimichurri, skvělá omáčka s vtipným názvem
sdílet:
I když máme v naší české kuchyni spousty chutných jídel, občas stojí za to vyzkoušet nějaký zahraniční recept. Jeden takový vám dnes představíme, protože by vám rozhodně neměl uniknout. Jedná se o zcela jednoduchou, ale naprosto božskou omáčku, která se používá především v Jižní Americe a má docela vtipný název – chimichurri [čimičuri]. Co je obsahem této exotické omáčky, k čemu se používá a má nějaké prospěšné účinky na naše zdraví?

Co je chimichurri

Chimichurri je studená bylinková omáčka pocházející z Argentiny. Tento zvláštní název vznikl z baskického slova tximitxurri (Baskové se v Argentině usadili v 19. století), což v překladu znamená směs několika věcí v náhodném pořadí. Jak tedy název napovídá, omáčka představuje směs různých ingrediencí. Její základ tvoří jemně nasekaná petrželka, nasekané oregano, utřený česnekčervený vinný ocet a olivový olej. Do omáčky se dále přidávají suroviny jako rozmarýn, bobkový list, koriandr, limetková šťáva, chilli nebo mletá červená paprika. Záleží na vaší chuti. Na světě existují dvě základní verze chimichurri, a to chimichurri verde, která je připravovaná jen ze zelených bylinek, zatímco druhá verze, chimichurri rojo, je typická přítomností červené barvy, kterou zajistí chilli, rajče nebo červená mletá paprika. Tradiční chimichurri omáčka je prý něco mezi. Příprava omáčky je jednoduchá, vše stačí smíchat dohromady, osolit a opepřit a máte hotovo.  

K čemu ji lze servírovat

Chimichurri vyniká svou bylinkovo-česnekovou chutí, a proto se používá především k dochucení grilovaného hovězího masa, a to buď v podobě marinády, do které se maso na několik hodin naloží, nebo omáčky k již hotovému masu. Způsob používání omáčky je již historicky zakotvený. Baskové prý chimichurri vymysleli právě při opékání masa na ohni, které potřebovali nějak ochutit.

Tradičně se chimichurri podává k argentinskému steaku, který se pouze potře olivovým olejem, posype hrubozrnnou solí a ogriluje. Chimichurri se skvěle hodí také ke grilovanému kuřecímu masu, rybám nebo masovým koulím.

Chimichurri a vliv na zdraví

Z výčtu ingrediencí, které omáčka obsahuje, je asi patrné, že je rozhodně zdravá. Díky přítomnosti bylinek je omáčka skvělým zdrojem minerálů jako je vápník či železo, vitaminů A, C, E a K, a také vlákniny. Prospěšný je i česnek považováný za jeden z největších darů přírodní medicíny. Má totiž silné antibakteriálníprotiplísňové a antivirové účinky. Olivový olej představuje vynikající zdroj zdravých mononenasycených tuků a antioxidantů, působí protizánětlivě, jako prevence před kardiovaskulárním onemocněním a pomáhá snižovat cholesterol. Pro naše zdraví je také velice prospěšné chilli, o jehož účincích si můžete přečíst v článku níže.

Související články

5 pikantních mexických jídel, která stojí za ochutnání
  • Zajímavosti

5 pikantních mexických jídel, která stojí za ochutnání

Fazole, kukuřice, chilli papričky – přísady typické pro mexickou kuchyni najdete v tamních hrncích a talířích v bezpočtu možných obměn. Pojďme společně ochutnat 5 jídel, která snadno připravíte i v české kuchyni.  ...
Tipy, jak si dopřát avokádo v jeho plné kvalitě
  • Zajímavosti

Tipy, jak si dopřát avokádo v jeho plné kvalitě

Druhy avokáda Avokádo je ovoce ve tvaru hrušky, které roste na takzvaném hruškovci přelahodném, což je stálezelený strom o výšce asi 15 až 20 m. Druhů avokáda existuje několik, ale do České republiky se dováží nejčastěji dvě...
Bylinky, které podtrhnou chuť marinovaného masa na gril
  • Tipy a triky

Bylinky, které podtrhnou chuť marinovaného masa na gril

Každý druh masa má svá specifika, je dobré také vědět, které části se na grilování hodí a které si raději připravit v hrnci. Pro intenzivnějších chuť a gurmánský zážitek doporučujeme maso 1 až 3 dny před zažehnutím grilu připravit a naložit...

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit