Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Chimichurri: snadná omáčka s vtipným názvem, která letos při vašem grilování nemůže chybět

Omáčka chimichurri
ZDROJ: Pexels
sdílet:

Chimichurri je omáčka, který by rozhodně neměla uniknout vaší pozornosti. Jedná se o zcela jednoduchou, ale naprosto božskou omáčku, která je oblíbená hlavně v Jižní Americe.  V čem spočívá její kouzlo?

Co je chimichurri

Chimichurri (čti čimičuri) je studená bylinková omáčka původem z Argentiny. Omáčku v základu tvoří jemně nasekaná petrželka, nasekané oregano, utřený česnekčervený vinný ocet a olivový olej. 

  • Zvláštní název vznikl z baskického slova tximitxurri (Baskové se v Argentině usadili v 19. století), což v překladu znamená směs několika věcí v náhodném pořadí.
  • Do omáčky se dále přidávají suroviny jako rozmarýn, bobkový list, koriandr, limetková šťáva, chilli nebo mletá červená paprika.
  • Na světě existují dvě základní verze chimichurri, a to chimichurri verde, která je připravovaná jen ze zelených bylinek.
  • Druhá verze, chimichurri rojo, je typická červenou barvou, kterou zajistí chilli, rajče nebo mletá červená paprika.
  • Tradiční chimichurri omáčka je údajně barevně něco mezi.
  • Příprava omáčky je jednoduchá, vše stačí smíchat dohromady, osolit a opepřit a máte hotovo.  

K čemu chimichurri servírovat

Chimichurri vyniká svou bylinkovo-česnekovou chutí, a proto se používá především k dochucení grilovaného hovězího masa, a to buď v podobě marinády, do které se maso na několik hodin naloží, nebo omáčky k již hotovému masu.

  • Tradičně se chimichurri podává k argentinskému steaku, který se pouze potře olivovým olejem, posype hrubozrnnou solí a ogriluje.
  • Chimichurri se skvěle hodí také ke grilovanému kuřecímu masu, rybám nebo masovým koulím.

Chimichurri a vliv na zdraví

Přítomnost bylinek v omáčce zajišťuje minerály jako je vápník či železo, vitaminy A, C, E a K a také vlákninu. Prospěšný je i česnek považováný za jeden z největších darů přírodní medicíny. Má totiž silné antibakteriálníprotiplísňové a antivirové účinky. Olivový olej představuje vynikající zdroj zdravých mononenasycených tuků a antioxidantů, působí protizánětlivě, jako prevence před kardiovaskulárními onemocněními. Zdraví prospívá i chilli, které urychluje metabolismus.

Zdroje informací:  Apetit, Britannica, TheForkedSpoon

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Jarmila Černá

Apetit magazín