Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co je chimichurri aneb Jak udělat snadnou omáčku s vtipným názvem, která letos při vašem grilování nemůže chybět

Omáčka chimichurri
ZDROJ: Pexels
sdílet:

Chimichurri je omáčka, který by rozhodně neměla uniknout vaší pozornosti. Jedná se o zcela jednoduchou, ale naprosto božskou omáčku původem z Jižní Ameriky.  V čem spočívá její kouzlo a jak ji připravit?

Chimichurri (čti čimičuri) je studená omáčka z bylinek původem z Argentiny. Omáčku v základu tvoří jemně nasekaná petrželka, nasekané oregano, utřený česnekčervený vinný ocet a olivový olej. 

K čemu chimichurri servírovat

Chimichurri vyniká svou bylinkovo-česnekovou chutí, a proto se používá především k dochucení grilovaného hovězího masa, a to buď v podobě marinády, do které se maso na několik hodin naloží, nebo omáčky k již hotovému masu.

  • Tradičně se chimichurri podává k argentinskému steaku, který se pouze potře olivovým olejem, posype hrubozrnnou solí a ogriluje.
  • Chimichurri se skvěle hodí také ke grilovanému kuřecímu masu, rybám nebo masovým koulím.

Kde se vzala chimichurri?

Zvláštní název vznikl z baskického slova tximitxurri (Baskové se v Argentině usadili v 19. století), což v překladu znamená směs několika věcí v náhodném pořadí.

  • Do omáčky se dále přidávají suroviny jako rozmarýn, bobkový list, koriandr, limetková šťáva, chilli nebo mletá červená paprika.

Příprava omáčky je jednoduchá, vše stačí smíchat dohromady, osolit a opepřit a máte hotovo. Existují dvě základní verze chimichurri.

  •  Chimichurri verde, která je připravovaná jen ze zelených bylinek.
  • Druhá verze, chimichurri rojo, je typická červenou barvou, kterou zajistí chilli, rajče nebo mletá červená paprika.

Tradiční chimichurri omáčka je údajně barevně něco mezi.

Chimichurri a vliv na zdraví

Bylinková omáčka s olejem je zejména zdrojem minerálů, jako je vápník či železo, vitaminů A, C, E a K.

Prospěšný je i česnek, který obsahuje, považovaný za jeden z největších darů přírodní medicíny. Má totiž silné antibakteriálníprotiplísňové a antivirové účinky. 

Olivový olej představuje vynikající zdroj zdravých mononenasycených tuků a antioxidantů, působí protizánětlivě, jako prevence kardiovaskulárních onemocnění.

Zdraví prospívá i obsažené chilli, které urychluje metabolismus.

Zdroje informací:  Apetit, Britannica, TheForkedSpoon

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Jarmila Černá

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...