Co je chimichurri
Chimichurri je studená bylinková omáčka pocházející z Argentiny. Tento zvláštní název vznikl z baskického slova tximitxurri (Baskové se v Argentině usadili v 19. století), což v překladu znamená směs několika věcí v náhodném pořadí. Jak tedy název napovídá, omáčka představuje směs různých ingrediencí. Její základ tvoří jemně nasekaná petrželka, nasekané oregano, utřený česnek, červený vinný ocet a olivový olej. Do omáčky se dále přidávají suroviny jako rozmarýn, bobkový list, koriandr, limetková šťáva, chilli nebo mletá červená paprika. Záleží na vaší chuti. Na světě existují dvě základní verze chimichurri, a to chimichurri verde, která je připravovaná jen ze zelených bylinek, zatímco druhá verze, chimichurri rojo, je typická přítomností červené barvy, kterou zajistí chilli, rajče nebo červená mletá paprika. Tradiční chimichurri omáčka je prý něco mezi. Příprava omáčky je jednoduchá, vše stačí smíchat dohromady, osolit a opepřit a máte hotovo.
K čemu ji lze servírovat
Chimichurri vyniká svou bylinkovo-česnekovou chutí, a proto se používá především k dochucení grilovaného hovězího masa, a to buď v podobě marinády, do které se maso na několik hodin naloží, nebo omáčky k již hotovému masu. Způsob používání omáčky je již historicky zakotvený. Baskové prý chimichurri vymysleli právě při opékání masa na ohni, které potřebovali nějak ochutit.
Tradičně se chimichurri podává k argentinskému steaku, který se pouze potře olivovým olejem, posype hrubozrnnou solí a ogriluje. Chimichurri se skvěle hodí také ke grilovanému kuřecímu masu, rybám nebo masovým koulím.
Chimichurri a vliv na zdraví
Z výčtu ingrediencí, které omáčka obsahuje, je asi patrné, že je rozhodně zdravá. Díky přítomnosti bylinek je omáčka skvělým zdrojem minerálů jako je vápník či železo, vitaminů A, C, E a K, a také vlákniny. Prospěšný je i česnek považováný za jeden z největších darů přírodní medicíny. Má totiž silné antibakteriální, protiplísňové a antivirové účinky. Olivový olej představuje vynikající zdroj zdravých mononenasycených tuků a antioxidantů, působí protizánětlivě, jako prevence před kardiovaskulárním onemocněním a pomáhá snižovat cholesterol. Pro naše zdraví je také velice prospěšné chilli, o jehož účincích si můžete přečíst v článku níže.