Chimichurri je omáčka, který by rozhodně neměla uniknout vaší pozornosti. Jedná se o zcela jednoduchou, ale naprosto božskou omáčku původem z Jižní Ameriky. V čem spočívá její kouzlo a jak ji připravit?
Chimichurri (čti čimičuri) je studená omáčka z bylinek původem z Argentiny. Omáčku v základu tvoří jemně nasekaná petrželka, nasekané oregano, utřený česnek, červený vinný ocet a olivový olej.
K čemu chimichurri servírovat
Chimichurri vyniká svou bylinkovo-česnekovou chutí, a proto se používá především k dochucení grilovaného hovězího masa, a to buď v podobě marinády, do které se maso na několik hodin naloží, nebo omáčky k již hotovému masu.
- Tradičně se chimichurri podává k argentinskému steaku, který se pouze potře olivovým olejem, posype hrubozrnnou solí a ogriluje.
- Chimichurri se skvěle hodí také ke grilovanému kuřecímu masu, rybám nebo masovým koulím.
Kde se vzala chimichurri?
Zvláštní název vznikl z baskického slova tximitxurri (Baskové se v Argentině usadili v 19. století), což v překladu znamená směs několika věcí v náhodném pořadí.
- Do omáčky se dále přidávají suroviny jako rozmarýn, bobkový list, koriandr, limetková šťáva, chilli nebo mletá červená paprika.
Příprava omáčky je jednoduchá, vše stačí smíchat dohromady, osolit a opepřit a máte hotovo. Existují dvě základní verze chimichurri.
- Chimichurri verde, která je připravovaná jen ze zelených bylinek.
- Druhá verze, chimichurri rojo, je typická červenou barvou, kterou zajistí chilli, rajče nebo mletá červená paprika.
Tradiční chimichurri omáčka je údajně barevně něco mezi.
Chimichurri a vliv na zdraví
Bylinková omáčka s olejem je zejména zdrojem minerálů, jako je vápník či železo, vitaminů A, C, E a K.
Prospěšný je i česnek, který obsahuje, považovaný za jeden z největších darů přírodní medicíny. Má totiž silné antibakteriální, protiplísňové a antivirové účinky.
Olivový olej představuje vynikající zdroj zdravých mononenasycených tuků a antioxidantů, působí protizánětlivě, jako prevence kardiovaskulárních onemocnění.
Zdraví prospívá i obsažené chilli, které urychluje metabolismus.
Zdroje informací: Apetit, Britannica, TheForkedSpoon