
Grilované vepřové kolínko na asijský způsob
Koleno je přesně tou částí masa, kterou obvykle považujeme za trochu podřadnou a na gril bychom ji v létě koupili jen stěží. A přitom je to taková lahůdka!
Ingredience
- 1 zadní vepřové koleno
- sůl
- 5 kuliček černého pepře
- 2 bobkové listy
- 4 stroužky česneku, oloupané
- 4 stroužky česneku, drcené 5 cm čerstvého zázvoru, oloupaného a nastrouhaného najemno
- 6 lžic sójové omáčky
- 4 lžíce sladké chilli omáčky
- 1 lžíce chilli omáčky sriracha + k podávání
- tmavý chléb nebo bageta, na půl nebo na krajíčky
- majonéza na potření (viz Něco navíc)
- 2–3 hrsti co nejjemněji nakrouhaného červeného zelí
- svazek koriandru, nasekané listy
- nasekaná červená chilli paprička
- limeta, rozpůlená, na pokapání
NA MARINÁDU
K PODÁVÁNÍ
Příprava jídla
1 Koleno vložte do vroucí osolené vody, přihoďte pepř, bobkové listy a česnek, přiveďte znovu k varu, ztlumte a zvolna vařte, dokud nebude maso měkké, pokud bude třeba, dolévejte vodu. Maso vyjměte, nechte zchladnout a nakrájejte na větší kusy nebo plátky, které potom budete grilovat.
2 Smíchejte přísady na marinádu, obalte v ní kousky kolene. Společně nechte v zakryté nádobě přes noc (ale klidně i 48 hodin) marinovat v lednici.
3 Druhý den opékejte naložené maso na grilu, během grilování je ještě potírejte marinádou. Chleba také můžete lehce opéct na grilu.
4 Chleba potřete majonézou, na ni navrstvěte červené zelí, na ně rozložte kousky grilovaného masa, které můžete ještě pokapat zbylou marinádou. Posypte nasekanou chilli papričkou a koriandrem a pokapejte limetovou šťávou.
NĚCO NAVÍC
Jestli chcete chlebíčky opravdu ostré, můžete majonézu před potíráním smíchat s troškou chilli pasty harissa nebo s červenou kari pastou.
Přidat komentář