Připravte si něžnou hedvábnou krémovou polévku s francouzským šarmem. Pohladí vás po jazyku! Chřestový krém se smetanou vám pomůže odstartovat chřestovou sezónu a probudit ze zimního spánku. Polévka je ze zeleného i bílého chřestu, a proto je skvělou příležitostí, jak u stolu sblížit zastánce obou těchto barev.
Suroviny
Postup
Chřest omyjte. Bílé výhonky oloupejte celé, u zelených jen spodní třetinu. Dřevnaté konce odkrojte.
Slupky a odřezky vařte v 700 ml osolené vody s cukrem.
Vývar sceďte po asi 20 minutách. Bílý i zelený chřest nakrájejte na špalíčky, povařte asi 8 minut ve vývaru ze slupek a vyjměte.
Mouku osmahněte nasucho, až hezky zavoní (nesmí ztmavnout), a rozmíchejte s čerstvým máslem. Zalijte chřestovým vývarem a za stálého míchání přiveďte k varu.
Vařte mírným varem 15 minut.
Sejměte z plotny, v polévce rozšlehejte žloutky, osolte ji, opepřete a okořeňte muškátovým oříškem.
Přidejte chřest a napůl ušlehanou smetanu; dále již nevařte! Podávejte posypané petrželkou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Jarní oběd jako z Francie(4 recepty )
- 37 skvělých receptů se zeleným a bílým chřestem v hlavní roli(37 receptů )
- 24 top receptů na krémové polévky ze zeleniny i luštěnin, s masem i bez(24 receptů )
- Chřestová polévka je jarní životabudič: Připravit ji můžete z bílého i zeleného chřestu(14 receptů )