Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Chřestový krém se smetanou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 24
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1887 kcal
Bílkoviny 64 g
Sacharidy 57 g
Tuky 155 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Připravte si něžnou hedvábnou krémovou polévku s francouzským šarmem. Pohladí vás po jazyku! Chřestový krém se smetanou vám pomůže odstartovat chřestovou sezónu a probudit ze zimního spánku. Polévka je ze zeleného i bílého chřestu, a proto je skvělou příležitostí, jak u stolu sblížit zastánce obou těchto barev.

Suroviny

sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
strouhaný
petrželka 1 PL
nasekaná

Postup

1

Chřest omyjte. Bílé výhonky oloupejte celé, u zelených jen spodní třetinu. Dřevnaté konce odkrojte.

2

Slupky a odřezky vařte v 700 ml osolené vody s cukrem.

3

Vývar sceďte po asi 20 minutách. Bílý i zelený chřest nakrájejte na špalíčky, povařte asi 8 minut ve vývaru ze slupek a vyjměte.

4

Mouku osmahněte nasucho, až hezky zavoní (nesmí ztmavnout), a rozmíchejte s čerstvým máslem. Zalijte chřestovým vývarem a za stálého míchání přiveďte k varu.

5

Vařte mírným varem 15 minut.

6

Sejměte z plotny, v polévce rozšlehejte žloutky, osolte ji, opepřete a okořeňte muškátovým oříškem.

7

Přidejte chřest a napůl ušlehanou smetanu; dále již nevařte! Podávejte posypané petrželkou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/5

Apetit magazín