Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Chytrá hospodyňka Kožmínová za první republiky radila ženám: Nic nepřišlo nazmar, starší karbanátky zabalila do těsta

Rodina u stolu
ZDROJ: Getty Images
sdílet:

Přiznejme si, že ohřívané večeře se s těmi čerstvě uvařenými dají i v dnešní době těžko srovnat, natož za dob první republiky, kdy se vařilo na kamnech. Jenže i s tím si důmyslná hospodyňka uměla poradit. A pokud ne, stačilo zalistovat v nedělní příloze Československé republiky a inspirace byla na světě.

„Je dokázáno, že jídlo zbylé od oběda a ohřáté večer nemá již tu výživnost a chuť, jako jídlo čerstvě uvařené“, začíná článek v rubrice „Kuchyňské problémy“, který v roce 1928 vyšel v Nedělním čtení tehdejšího denního tisku. A proto autorka Kožmínová doporučuje jídlo neohřívat, ale uvařit si nové. Protože „ohřívání dá rovněž práci a pod knedlík, noky, nudle apod. je třeba znovu omastku.“

Jenže jak připravit čerstvý pokrm a přitom u kamen netrávit zbytečně dlouho času? Kožmínová navrhuje kompromis. Například k obědu uvařit jen tolik knedlíků, kolik se sní a zbytek těsta uchovat syrové na později. Večer z něj pak nad parou připravit čerstvé knedlíky, noky, halušky nebo nudle a současně k nim přidat ohřát i maso od oběda.

Čerstvý guláš k večeři snadno a rychle

Večeři si částečně můžete připravit už během poledního vaření, a to následujícím způsobem: „Měkké a nezaprášené moukou schovati do trouby, aby zůstalo vlahé. Neb kuthan s ním jakmile se sejme v poledne s plotny, vřelý neprodyšně zabaliti do několikanásobného papíru z novin. Zavázati motouzem a zavříti do trouby.“ Takto předpřipravený základ, třeba na guláš nebo jinou omáčku stačí večer vrátit na kamna, zahustit, provařit a dál už jen podávat s vhodnou přílohou.

  • Kožmínová si dokázala poradit i s ovocnými knedlíky, kde si podobně jako u předešlých tipů stačí uchovat část těsta na později a uvařit čerstvé. Jen upozorňuje na to, že těsto nesmí být nekynuté, aby zbytečně nenadýmalo.

Chutné halušky s uzeným masem a vejci

Máte-li k obědu halušky s uzeným, opět si nechte část syrového těsta stranou. Večer jej uvařte, smíchejte s nasekaným uzeným masem, osolte, přidejte štipec citronové kůry a dejte do kastrůlku, ve kterém je již osmažená slanina. Rozklepněte vajíčko, smíchejte se lžící mléka, zalijte halušky a chviličku provařte. „Jsou lepší než pečené a se salátem chutné k večeři“, dodává Kožmínová.

Večeře ze tří karbanátků pro celou rodinu

Věřili byste, že ze 2-3 karbanátků můžete nasytit celou rodinu? Autorka nabízí velmi zajímavý tip, a to vytvořit z nich „tašky“. Návod je jednoduchý a vyzkoušet ho můžete i vy:

  • „Zaděláme a vypracujeme vláčné nudlové těsto s 1 vajíčkem, trochou vody, soli a štipcem sádla.
  • Rozválíme dvě velké placky.
  • Jednu naplníme hromádkami drobně rozsekané karbanátku – druhou překlopíme a kolečkem na těsto vykrájíme čtverečky.
  • Uvaříme v slané vodě, vyndáme, polijeme rozškvařeným máslem a podáme rovněž s hlávkovým salátem.“

Další tipy pro hospodárné ženy

Závěrem článku ženy nalezly ještě další užitečné tipy, jak si počínat v kuchyni:

  • Hospodyně by neměly ohřívat zahuštěná jídla pod poklicí: „Zajíšené pokrmy, plíčky, dršťky, slezinku apod. neohřívejme nikdy přikryté. Zřídnou okamžitě.“
  • Zbytky, které „nejsou-li dobře ukryty, okorají a jsou pastvou mouchám. Stojí-li déle, rozkládají se a jsou přístupny bacilům, jež na povrchu jejich nacházejí živnou půdu.“
  • „Jaternice, řidčí kašoviny a jídla paštiková“, které je nutno zužitkovat co nejdříve. Tvoří se v nich „ptomainový jed“, který „končí zhusta smrtí“.
  • V letních měsících pozor na „sekané uzeniny“ a nedoporučovalo se podávat je dětem, protože jsou silně kořeněné a „nesvědčí žaloudečku dítěte“.
  • Pro děti do tří let nebyla vhodná ani ohřívaná jídla. „Lepší je kašička, vejce, chlebíček s máslem a sklenice limonády nebo mléka. I větší školák a student vezme tím za vděk“, uzavírá svou rubriku Kožmínová.

Zdroj: Národní archiv, Nedělní čtení Československé republiky, datum vydání 17. 6. 1928

Skryt pre seznam

Související články

Autor: KatkaVavrova

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč