Hovězí, vepřový nebo kuřecí perkelt se nejčastěji podává s chlebem. Můžete ho ale vymazlit a servírovat k němu halušky jako Slováci nebo úžasné maďarské těstoviny zvané tarhoňa.
Suroviny
Postup
V hrnci rozpusťte sádlo. Na sádle opékejte cibuli zvolna za stálého míchání asi 10 minut dorůžova. Měla by hodně změknout, ale ne se připálit.
Zasypte cibuli mletou paprikou a zamíchejte. Ihned přidejte na kostky nakrájené maso, osolte, opepřete, promíchejte a zvyšte oheň.
Nakrájejte papriky a rajčata na kousky. Sušenou chilli papričku rozdrobte nebo nasekejte. Když maso zesvětlá a zatáhne se, vsypte papriku, rajčata a chilli papričku a přiveďte k varu. Opět ztlumte a duste přiklopené poklicí ve vlastní šťávě doměkka, trvá to nejméně 2 hodiny.
Během vaření podlévejte vývarem, ale jen tolik, aby maso bylo téměř ponořené, ale neplavalo. Maďarský perkelt se nezahušťuje, takže při dokončování nařeďte tekutinu, jak chcete (perkelt by měl být hustý), a podle chuti dosolte a opepřete.
Podávejte v misce s chlebem, v Maďarsku se někdy jí se speciálními těstovinami zvanými tarhoňa.
NĚCO NAVÍC
Na přípravu domácí tarhoňi prošlehejte 3 vejce, osolte a postupně přidávejte zhruba 500 g mouky, až vznikne tuhé těsto, které se dá strouhat. Nastrouhejte nahrubo na plech a nechte proschnout v mírně vyhřáté troubě; nevadí, když zrůžoví. Pak v hrnci na tuku zpěňte cibuli, přidejte tarhoňu a po 3 minutách míchání zalijte vroucí vodou. Osolte, přikryjte a na mírném plameni duste doměkka.
TIPY & TRIKY
Na guláš a perkelt je tradičně nejlepší hovězí přední maso (plec, kližka), protože po uvaření zůstane krásně měkké a šťavnaté. Jen se musí zbavit šlach a blan. Pokud vás to obtěžuje, kupte hovězí zadní – je však trochu sušší. Perkelt můžete udělat i ostřejší – záleží na vás.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Guláš pro každého: z masa, brambor, hub i ryb(24 receptů )
- Slovanská kuchyně na talíři: výběr 40 ověřených receptů(40 receptů )
- Vzpomínky na dovolenou: Jak si doma uvařit oblíbené pokrmy z letních cest(21 receptů )