Perkelt se nejčastěji podává s chlebem. Můžete si ho ale vymazlit a servírovat k němu halušky jako Slováci nebo úžasné maďarské těstoviny zvané tarhoňa.
Suroviny
Postup
Na sádle opékejte cibuli zvolna za stálého míchání asi 10 minut dorůžova. Měla by hodně změknout, ale ne se připálit.
Zasypte ji paprikou a zamíchejte. Ihned přidejte maso, promíchejte a zvyšte plamen.
Když maso zesvětlá a zatáhne se, vsypte papriky, rajčata a chilli a přiveďte k varu. Opět ztlumte a duste přiklopené ve vlastní šťávě doměkka, trvá to nejméně 2 hodiny.
Během vaření podlévejte, ale jen málo – tak, aby maso bylo téměř ponořené, ale neplavalo. Maďarský perkelt ani guláš se nezahušťují, takže si při dokončení nařeďte tekutinu, jak chcete (perkelt hustý, guláš řídký), a podle chuti osolte a opepřete.
Podávejte v misce s chlebem, v Maďarsku se někdy jí se speciálními těstovinami zvanými tarhoňa.
NĚCO NAVÍC
Na tarhoňu prošlehejte 3 vejce, osolte a postupně přidávejte zhruba 500 g mouky, až vznikne tuhé těsto, které se dá strouhat. Nastrouhejte nahrubo na plech a nechte proschnout v mírně vyhřáté troubě; nevadí, když zrůžoví. Pak v hrnci na tuku zpěňte cibuli, přidejte tarhoňu a po 3 minutách míchání zalijte vroucí vodou. Osolte, přikryjte a na mírném plameni duste doměkka.
TIPY & TRIKY
Na guláš a perkelt je tradičně nejlepší hovězí přední maso (plec, kližka), protože po uvaření zůstane krásně měkké a šťavnaté. Jen se musí zbavit šlach a blan. Pokud vás to obtěžuje, kupte hovězí zadní – je však trochu sušší. Perkelt můžete udělat i ostřejší – záleží na vás.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Guláš pro každého: z masa, brambor, hub i ryb(24 receptů)
- Slovanská kuchyně na talíři: výběr 40 ověřených receptů(40 receptů)