0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Maďarský perkelt
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 84
Více než hodinu Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2793 kcal
Bílkoviny 226 g
Sacharidy 122 g
Tuky 147 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Perkelt se nejčastěji podává s chlebem. Můžete si ho ale vymazlit a servírovat k němu halušky jako Slováci nebo úžasné maďarské těstoviny zvané tarhoňa.

Suroviny

sádlo 4 PL
cibule 750 g
nadrobno
plec či zadní, na kostky
paprika mletá sladká 2 PL
paprika zelená 2 ks
na nudličky
na kostky
chilli paprička 1 ks
sušená + 1 čerstvá na ozdobu
sůl
pepř
čerstvě mletý
vývar hovězí
na podlévání
chleba
halušky či tarhoňa (viz Něco navíc) k podávání

Postup

1

Na sádle opékejte cibuli zvolna za stálého míchání asi 10 minut dorůžova. Měla by hodně změknout, ale ne se připálit.

2

Zasypte ji paprikou a zamíchejte. Ihned přidejte maso, promíchejte a zvyšte plamen.

3

Když maso zesvětlá a zatáhne se, vsypte papriky, rajčata a chilli a přiveďte k varu. Opět ztlumte a duste přiklopené ve vlastní šťávě doměkka, trvá to nejméně 2 hodiny.

4

Během vaření podlévejte, ale jen málo – tak, aby maso bylo téměř ponořené, ale neplavalo. Maďarský perkelt ani guláš se nezahušťují, takže si při dokončení nařeďte tekutinu, jak chcete (perkelt hustý, guláš řídký), a podle chuti osolte a opepřete.

5

Podávejte v misce s chlebem, v Maďarsku se někdy jí se speciálními těstovinami zvanými tarhoňa.

NĚCO NAVÍC
Na tarhoňu prošlehejte 3 vejce, osolte a postupně přidávejte zhruba 500 g mouky, až vznikne tuhé těsto, které se dá strouhat. Nastrouhejte nahrubo na plech a nechte proschnout v mírně vyhřáté troubě; nevadí, když zrůžoví. Pak v hrnci na tuku zpěňte cibuli, přidejte tarhoňu a po 3 minutách míchání zalijte vroucí vodou. Osolte, přikryjte a na mírném plameni duste doměkka.

TIPY & TRIKY
Na guláš a perkelt je tradičně nejlepší hovězí přední maso (plec, kližka), protože po uvaření zůstane krásně měkké a šťavnaté. Jen se musí zbavit šlach a blan. Pokud vás to obtěžuje, kupte hovězí zadní – je však trochu sušší. Perkelt můžete udělat i ostřejší – záleží na vás.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/10

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč