Co s bílky, které zbyly z vánočního pečení?

sdílet:
Zbývají vám při pečení cukroví a vánoček v lednici spousty vaječných bílků a přemýšlíte, co s nimi, aby nepřišly nazmar? Máme pro vás hned několik tipů na užitečné zpracování těchto přebytků. Nápady, co s nimi ve vánočním čase, se vám budou navíc hodit i v případě, že už nepečete, ale pustíte se do přípravy domácího vaječného likéru.

Lednice každé rodiny se v tomto adventním čase plní ingrediencemi pro přípravu vánočního pečiva a cukroví. Co ale se zbylými bílky? Nejvíce jich zbyde po pečení vánoček nebo přípravě domácího vaječného likéru. Podívejte se na naše tipy, jak zužitkovat přebytečné bílky do posledního kapky.

Cukroví z bílků

Ideální způsob pro zpracování zbylých bílků se v tomto čase přímo nabízí formou dalšího druhu cukroví. Do cukroví se používají bílky zpravidla šlehané, proto vezměte na pomoc výkonný šlehač a hurá do toho. S přidáním několika základních ingrediencí, které zajisté najdete ve své spíži, vykouzlíte klasické známé sněhové pusinky. Chcete-li trochu více experimentovat a lákají vás spíše netradiční sněhové pusinky, vyzkoušejte dvoubarevné pusinky s tmavou čokoládou. Lahodné cukroví připomínající známé laskonky jednoduše vytvoříte, když do šlehaných bílků přidáte strouhaný kokos. Doplňte kokosovým krémem a připravte si dokonalé kokosky, které se rozpouštějí na jazyku. Máte-li odvahu pustit se do náročnějších receptů, pak právě pro vás se nabízí využití bílků pro přípravu cukrářských makronek. Tato delikatesa dokonale ozdobí váš stůl a svou křehkostí dostane každého, kdo si rád pochutná na sladkém.   

Nebesky modré pusinky

Více

Bílková poleva na zdobení

Na talíři s cukrovím rozhodně nesmí chybět perníčky. Cukroví, které často začínáme péct už s první adventní svíčkou. Pokud se chystáte perníčky zdobit, budou bílky v lednici skvělým pomocníkem. Stačí kapka citronové šťávy, moučkový cukr a z pár bílků díky důkladnému šlehání vytvoříte skvělou zdobící polevu. Možností, jak zdobit, je nespočet. Podívejte se na naše tipy sepsané pod receptem na perníčky.

Omeleta z bílků

Nevíte, co k večeři a v lednici čeká několik bílků na zpracování? Namísto té klasické připravte vydatnou omeletu pouze z bílků. S přidáním oblíbených surovin, jako jsou například rajčata, hrášek, šunka, sýr, bylinky apod., zdárně sekunduje omeletě s celými vejci. Zkuste si takto upravit recept na omeletu s hráškem

5+1 dobrých důvodů, proč kupovat BIO vejce

Více

Jak uchovat bílky?

V případě, že nemáte času nazbyt a nechce se vám bílky co nejrychleji zpracovávat, jednoduše je zamrazte. Připravte si čistou nádobu, kterou bílky v ideálním případě naplňte pár milimetrů pod okraj, uzavřete, označte počtem bílků a datem a šup s bílky do mrazáku. Zmrazené vydrží až půl roku a vyndat je můžete kdykoli bude třeba. Dopřejte jim však šetrné rozmrazení v pokojové teplotě. 

Související recepty

Související články

  • Tipy a triky

Jak vybírat slepičí vejce

Druhy českých vajec Na českém trhu seženete slepičí vejce, která se liší způsobem chovu nosnic. Ten se promítá v kvalitě i ve výsledné ceně vajec. Vejce klecová se vyznačují nízkou cenou a stabilní kvalitou, ale mnozí je považují...
  • Tipy a triky

Připravte si domácí vaječný likér

Vaječný likér si můžete koupit v obchodně nebo si vyrobit domácí. Jakmile okusíte vůni a chuť toho doma připravovaného, už nebudete chtít jiný. Připravili jsme si pro vás tipy na nejlepší vaječný likér včetně jeho alternativ pro ty,...
  • Tipy a triky

Jak správně skladovat cukroví, aby zůstalo dokonalé

Jak správně skladovat cukroví, aby zůstalo dokonalé až do Vánoc a nejlépe až do Silvestra? Univerzální rada zní: vánoční cukroví skladujte v chladu a suchu. Pro každé druh to však znamená něco trochu jiného. Některým kouskům svědčí papírová...

Obchod Apetit