Zbývají vám při pečení cukroví a vánoček v lednici spousty vaječných bílků a přemýšlíte, co s nimi, aby nepřišly nazmar? Máme pro vás několik tipů na zpracování těchto přebytků. Nápady, co s nimi ve vánočním čase, se vám budou navíc hodit i v případě, že už nepečete, ale pustíte se do přípravy domácího vaječného likéru.
Lednice každé rodiny se v tomto adventním čase plní ingrediencemi pro přípravu vánočního pečiva a cukroví. Co ale se zbylými bílky? Nejvíce jich zbyde po pečení vánoček nebo přípravě domácího vaječného likéru. Podívejte se na naše tipy, jak zužitkovat přebytečné bílky.
Cukroví z bílků
Jako ideální zpracování zbylých bílků se nabízí připravit další cukroví.
- Do cukroví se používají bílky zpravidla šlehané, proto vezměte na pomoc výkonný šlehač a hurá do toho.
-
S přidáním několika ingrediencí, které najdete ve své spíži, vykouzlíte klasické sněhové pusinky.
-
Chcete-li trochu více experimentovat a lákají vás spíše netradiční sněhové pusinky, vyzkoušejte dvoubarevné pusinky s tmavou čokoládou.
- Lahodné cukroví připomínající laskonky jednoduše vytvoříte, když do šlehaných bílků přidáte strouhaný kokos. Doplňte kokosovým krémem a připravte si dokonalé kokosky, které se rozpouštějí na jazyku.
- Máte-li odvahu pustit se do náročnějších receptů, pak právě pro vás se nabízí využití bílků pro přípravu cukrářských makronek. Tato delikatesa dokonale ozdobí váš stůl a svou křehkostí dostane každého, kdo si rád pochutná na sladkém.
Bílková poleva na zdobení
Na talíři s cukrovím rozhodně nesmí chybět perníčky. Cukroví, které často začínáme péct už s první adventní svíčkou. Pokud se chystáte perníčky zdobit, budou bílky v lednici skvělým pomocníkem. Stačí kapka citronové šťávy, moučkový cukr a z pár bílků díky důkladnému šlehání vytvoříte skvělou zdobící polevu. Možností, jak zdobit, je nespočet. Podívejte se na naše tipy sepsané pod receptem na perníčky.
Omeleta z bílků
Nevíte, co k večeři a v lednici čeká několik bílků na zpracování? Namísto té klasické připravte vydatnou omeletu pouze z bílků. S přidáním oblíbených surovin, jako jsou například rajčata, hrášek, šunka, sýr, bylinky, vykouzlíte dokonalou večeři. Zkuste si takto upravit recept na omeletu s hráškem.
Jak uchovat bílky?
V případě, že nemáte času nazbyt a nechce se vám bílky zpracovávat, jednoduše je zamrazte.
- Připravte si čistou nádobu, kterou bílky v ideálním případě naplňte pár milimetrů pod okraj, uzavřete, označte počtem bílků a datem a šup s bílky do mrazáku.
- Zmrazené vydrží až půl roku a vyndat je můžete kdykoli bude třeba. Dopřejte jim však šetrné rozmrazení v pokojové teplotě.
Zdroj: Apetit