Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co s bílky, které zbyly z vánočního pečení: Díky těmto radám nepřijdou nazmar

Bezé
ZDROJ: Janita Sumeiko/Unsplash
sdílet:

Zbývají vám při pečení cukroví a vánoček v lednici spousty vaječných bílků a přemýšlíte, co s nimi, aby nepřišly nazmar? Máme pro vás několik tipů na zpracování těchto přebytků. Nápady, co s nimi ve vánočním čase, se vám budou navíc hodit i v případě, že už nepečete, ale pustíte se do přípravy domácího vaječného likéru.

Lednice každé rodiny se v tomto adventním čase plní ingrediencemi pro přípravu vánočního pečiva a cukroví. Co ale se zbylými bílky? Nejvíce jich zbyde po pečení vánoček nebo přípravě domácího vaječného likéru. Podívejte se na naše tipy, jak zužitkovat přebytečné bílky.

Cukroví z bílků

Jako ideální zpracování zbylých bílků se nabízí připravit další cukroví.

Bílková poleva na zdobení

Na talíři s cukrovím rozhodně nesmí chybět perníčky. Cukroví, které často začínáme péct už s první adventní svíčkou. Pokud se chystáte perníčky zdobit, budou bílky v lednici skvělým pomocníkem. Stačí kapka citronové šťávy, moučkový cukr a z pár bílků díky důkladnému šlehání vytvoříte skvělou zdobící polevu. Možností, jak zdobit, je nespočet. Podívejte se na naše tipy sepsané pod receptem na perníčky.

Omeleta z bílků

Nevíte, co k večeři a v lednici čeká několik bílků na zpracování? Namísto té klasické připravte vydatnou omeletu pouze z bílků. S přidáním oblíbených surovin, jako jsou například rajčata, hrášek, šunka, sýr, bylinky, vykouzlíte dokonalou večeři. Zkuste si takto upravit recept na omeletu s hráškem

Jak uchovat bílky?

V případě, že nemáte času nazbyt a nechce se vám bílky zpracovávat, jednoduše je zamrazte.

  • Připravte si čistou nádobu, kterou bílky v ideálním případě naplňte pár milimetrů pod okraj, uzavřete, označte počtem bílků a datem a šup s bílky do mrazáku.
  • Zmrazené vydrží až půl roku a vyndat je můžete kdykoli bude třeba. Dopřejte jim však šetrné rozmrazení v pokojové teplotě. 

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín