Rychlý slaný koláč

Rychlý slaný koláč

Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Do 30 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1492 kcal
Bílkoviny 76 g
Cukr 44 g
Tuky 111 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Listové těsto je se slanou náplní vždycky skvělé. V rychlosti přípravy nemá konkurenci.

Suroviny

listové těsto 1 bal
hotové
vejce 2 ks
rozšlehaná
zakysaná smetana 200 ml
šunka 250 g
jemně krájená, lze nahradit cikánkou nebo mor.uzeným
petržel hrst
sekaná
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení
1. Předehřejte troubu na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C. Plát těsta rozložte na plech (množství je počítáno na dva plechy) a asi tři centimetry od kraje na něm nožem naznačte okraje. Zbylou plochu propíchejte vidličkou a pak potřete celý plát rozšlehanými vejci.

2. Vložte do trouby a pečte asi dvanáct minut. Pak koláč potřete zakysanou smetanou rozmíchanou se solí a pepřem (okraje vynechte) a vraťte asi na osm až deset minut do trouby.

3. Vyjměte z trouby, poklaďte plátky šunky a posypte petrželkou. Slaný koláč je výborný se zapečenou zeleninou či salátem z rajčat a cibulky.
Zakysanou smetanu můžete ochutit strouhaným křenem nebo lžičkou dijonské hořčice. Vegetariánskou variantu získáte, když uzeninu nahradíte houbami podušenými s česnekem.

Tip Apetitu
Vynikající španělská šunka Serrano značky Casademont obsahuje nanejvýš 15 % tuku. Koupíte ji za zhruba 60 Kč (80 g) například v Tescu, Carrefouru nebo v Delvitě.

Komentáře

Anonym

Zkoušela jsem a manžel měl boule za ušima, použila jsem šunku-cikánský šál a udělala k tomu zeleninový salát s dresingem a nemělo to chybu :o)

Anonym

Upekla jsem rovnou dva koláče. Na jeden jsem dala nivu, šunku a rajčátka a na druhý eidam, šunku a rajčátka. Oba neměly chybu. Moc chutnal celé rodině a už jsme vymýšleli, jaké dobrůtky použijeme příště.

Anonym

Prosim Vas o upresnenie ako sa postupuje ke`d sa dava zapekana zelenina, nesplasne listkove cesto ke`d sa z rury vyberie a potom este so zmesou spat vlozi na dopecenie.

Anonym

příště, jestli tenhle recept budu znovu zkoušet, ho určitě udělám bez zakysané smetany - bylo to chuťově dost těžké, až nedobré.. příště myslím, že bohatě stačí sýr ;O)

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...

Obchod Apetit