Rychlý slaný koláč

Rychlý slaný koláč

Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Do 30 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1492 kcal
Bílkoviny 76 g
Sacharidy 44 g
Tuky 111 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Listové těsto je se slanou náplní vždycky skvělé. V rychlosti přípravy nemá konkurenci.

Suroviny

listové těsto 1 bal
hotové
vejce 2 ks
rozšlehaná
zakysaná smetana 200 ml
šunka 250 g
jemně krájená, lze nahradit cikánkou nebo mor.uzeným
petržel hrst
sekaná
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení
1. Předehřejte troubu na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C. Plát těsta rozložte na plech (množství je počítáno na dva plechy) a asi tři centimetry od kraje na něm nožem naznačte okraje. Zbylou plochu propíchejte vidličkou a pak potřete celý plát rozšlehanými vejci.

2. Vložte do trouby a pečte asi dvanáct minut. Pak koláč potřete zakysanou smetanou rozmíchanou se solí a pepřem (okraje vynechte) a vraťte asi na osm až deset minut do trouby.

3. Vyjměte z trouby, poklaďte plátky šunky a posypte petrželkou. Slaný koláč je výborný se zapečenou zeleninou či salátem z rajčat a cibulky.
Zakysanou smetanu můžete ochutit strouhaným křenem nebo lžičkou dijonské hořčice. Vegetariánskou variantu získáte, když uzeninu nahradíte houbami podušenými s česnekem.

Tip Apetitu
Vynikající španělská šunka Serrano značky Casademont obsahuje nanejvýš 15 % tuku. Koupíte ji za zhruba 60 Kč (80 g) například v Tescu, Carrefouru nebo v Delvitě.

Komentáře

Anonym

Zkoušela jsem a manžel měl boule za ušima, použila jsem šunku-cikánský šál a udělala k tomu zeleninový salát s dresingem a nemělo to chybu :o)

Anonym

Upekla jsem rovnou dva koláče. Na jeden jsem dala nivu, šunku a rajčátka a na druhý eidam, šunku a rajčátka. Oba neměly chybu. Moc chutnal celé rodině a už jsme vymýšleli, jaké dobrůtky použijeme příště.

Anonym

Prosim Vas o upresnenie ako sa postupuje ke`d sa dava zapekana zelenina, nesplasne listkove cesto ke`d sa z rury vyberie a potom este so zmesou spat vlozi na dopecenie.

Anonym

příště, jestli tenhle recept budu znovu zkoušet, ho určitě udělám bez zakysané smetany - bylo to chuťově dost těžké, až nedobré.. příště myslím, že bohatě stačí sýr ;O)

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...

Obchod Apetit