Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rychlý slaný koláč
ZDROJ: BBC Good Food
sdílet:
4.8/5 Počet hodnocení: 12
Do 30 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1492 kcal
Bílkoviny 76 g
Sacharidy 44 g
Tuky 111 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Listové těsto je se slanou náplní vždycky skvělé. V rychlosti přípravy nemá konkurenci.

Suroviny

hotové
vejce 2 ks
rozšlehaná
šunka 250 g
jemně krájená, lze nahradit cikánkou nebo mor.uzeným
petržel hrst
sekaná
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení

Postup

1

Předehřejte troubu na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C. Plát těsta rozložte na plech (množství je počítáno na dva plechy) a asi tři centimetry od kraje na něm nožem naznačte okraje. Zbylou plochu propíchejte vidličkou a pak potřete celý plát rozšlehanými vejci.

2

Vložte do trouby a pečte asi dvanáct minut. Pak koláč potřete zakysanou smetanou rozmíchanou se solí a pepřem (okraje vynechte) a vraťte asi na osm až deset minut do trouby.

3

Vyjměte z trouby, poklaďte plátky šunky a posypte petrželkou. Slaný koláč je výborný se zapečenou zeleninou či salátem z rajčat a cibulky.

Zakysanou smetanu můžete ochutit strouhaným křenem nebo lžičkou dijonské hořčice. Vegetariánskou variantu získáte, když uzeninu nahradíte houbami podušenými s česnekem.

Tip Apetitu
Vynikající španělská šunka Serrano značky Casademont obsahuje nanejvýš 15 % tuku. 

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/9

Komentáře

19.05.2008 22:12
příště, jestli tenhle recept budu znovu zkoušet, ho určitě udělám bez zakysané smetany - bylo to chuťově dost těžké, až nedobré.. příště myslím, že bohatě stačí sýr ;O)
03.09.2007 15:39
Recept se nachází v č.9/05, str.11
22.03.2007 19:54
Prosim Vas o upresnenie ako sa postupuje ke`d sa dava zapekana zelenina, nesplasne listkove cesto ke`d sa z rury vyberie a potom este so zmesou spat vlozi na dopecenie.
09.02.2007 13:10
Zkoušela jsem a manžel měl boule za ušima, použila jsem šunku-cikánský šál a udělala k tomu zeleninový salát s dresingem a nemělo to chybu :o)
25.02.2007 18:18
Upekla jsem rovnou dva koláče. Na jeden jsem dala nivu, šunku a rajčátka a na druhý eidam, šunku a rajčátka. Oba neměly chybu. Moc chutnal celé rodině a už jsme vymýšleli, jaké dobrůtky použijeme příště.

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...