Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne

banány
ZDROJ: t_watanabe
sdílet:

Nakoupíte zásobu nádherných žlutých banánů a za dva dny už se vám do nich nechce, protože jsou flekaté? Nebo je uložíte v dobré víře do lednice, a ony stejně brzy zčernají? Kde je chyba? Poradíme vám, jak skladovat banány, aby vydržely ve formě co nejdéle.

Vše začíná už v obchodu. Pořádně si rozmyslete, kdy budete banány jíst, anebo jak je budete dále upravovat a na co je potřebujete. Na skvělý bananový chlebíček totiž potřebujete takové, které už chce jíst jen málokdo. 

  • Jestli je chcete na zítřejší svačinu, určitě zvolte sytě žluté banány, beze skvrn, otlaků i bez zelené stopky.
  • Pokud byste ale rádi, aby ovoce vydrželo déle, sáhněte spíše pro zelených, které budou doma postupně dozrávat.
  • V případě, že si z nich chcete upéct moučník, můžete koupit už mírně přezrálé. Tedy žluté s občasnými hnědými skvrnami (pozor ať nejsou nahnilé).

Co banánům nesvědčí?

Někteří, když přinesou domu banány, vloží je do ledničky. To není zrovna šťastná volba. Při nízké teplotě ovoce ztrácí svou chuť, vůni a šedne.

Nedoporučuje se ani ponechání v mikroténovém sáčku. Banány v nich vlhnou a mohou zahnívat či začít plesnivět a tím znehodnotit.

Dozrávání banánů

Pokud si domu přinesete ještě zelené banány a chcete je nechat dozrát, není nic jednoduššího, než je vložit do mísy s ovocem v pokojové teplotě. Jablka, hrušky, broskve přirozeně vylučuje plyn ethylen, který urychluje zrání.

  • Dozrávání zelených banánů ještě víc urychlíte, když je vložíte společně s jablkem do papírového sáčku.
  • Banánům svědčí teplota nad 12 °C. Tedy nechte je „volně dýchat“ při pokojové teplotě.
  • Jen pamatujte, že čím je teplota v místnosti vyšší, tím rychleji banány dozrávají.
  • Abyste dozrávání zpomalili, skladujte je v chladnější spíži, a to vždy špičkou dolů.
  • Můžete vyzkoušet zajímavý trik, kdy konec trsu omotáte potravinovou fólií.

Proč jíst banány

Banány mají pozitivní vliv na naše zdraví. Jsou úžasným zdrojem energie, protože obsahují přírodní cukry – sacharózu, fruktózu a glukózu. Mimo to v něm najdeme velké množství rozpustné vlákniny, která slouží jako probiotikum pro naše střeva a tím slouží jako prevence proti zánětlivým onemocněním.

  • Obsahují draslík, hořčík, mangan a také vitamín B6.
  • Přezrálé banány jsou navíc zdrojem antioxidantů.
  • Konzumace banánů podporuje zdraví srdce a cév, vyrovnává krevní tlak, snižuje kyselost žaludku a zlepšuje trávení.
  • Navíc toto tropické ovoce pomáhá proti křečím, příznacích přemenstruačního syndromu a odvádí toxiny z těla.

Banány jsou …

...tropické ovoce, kterého tu ještě před revolucí bylo nedostatek a kdo neměl známého zelináře, často byla jen velmi malá šance toto podpultové zboží koupit. Dnes jsou jimi obchody bohatě zásobeny celoročně. Nejen od různých dodavatelů, ale také v rozdílných stupních zralosti.

  • Banány se pěstují na plantážích a trsy plodů mohou vážit až 60 kg.
  • Největšími pěstiteli jsou Ekvádor, Filipíny, Kostarika a Kolumbie.

Málokdo ví, že banánovník je ve skutečnosti bylina. Plod běžně neobsahuje semínka, rostlina se rozmnožuje odnožemi. Mateřská rostlina po čase zahyne, ale její „tělo“ dál slouží jako hnojivo pro nové rostliny z odnoží.

  • Název dostala rostlina podle slova „banan“, který v arabštině znamená prst.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Kateřina Vávrová

Apetit magazín