Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak správně používat alobal. Jak je to s odlišným využitím jeho stran

Dinner meat aluminium foil
ZDROJ: Pixabay
sdílet:

Roli hliníkové fólie najdeme asi v každé kuchyni. Alobal je totiž všestrannou pomůckou nejen při pečení nebo grilování, ale také při uchovávání hotových pokrmů. Přemýšleli jste někdy nad jeho dalším použitím? Máme pro vás několik užitečných rad.

Český název pro oblíbeného pomocníka v domácnosti vznikl ze spojení slova „obal“ a chemické značky pro hliník (Al). Alobal můžete snadno upravit do různých tvarů, je ale také extrémně odolný, a to zejména ve srovnání s pečicím papírem.

Vlastnosti hliníkové fólie

Hliník je vynikající tepelný vodič, proto alobal dokáže zabránit úniku tepla a vlhkosti z jídla.

  • V obchodech zakoupíte alobalové fólie různých tlouštěk (od 6 do 200 mikrometrů) a velikostí. Pro domácí použití je ideální tloušťka materiálu kolem 15 mikrometrů.
  • Extra silný alobal můžete díky jeho vysoké odolnosti vůči vysokým teplotám použít přímo na uhlí nebo otevřeném ohni.
  • Běžně silná fólie se hodí spíše na zakrývání připravovaného jídla, aby udržela správnou teplotu a například šťavnatost pečeného masa.

Dvě strany alobalu

Při výrobě alobalu dochází ke stlačování hliníku pomocí válečků. Fólie se díky dodávanému teplu a tlaku natahuje a tvaruje. Během tohoto procesu se stlačují vždy dvě vrstvy zároveň, aby se zabránilo jejich prasknutí.

  • Ta strana fólie, která se při stlačování dotýká další vrstvy, zůstane matná. Druhá strana má lesklý vzhled.
  • Obě strany alobalu jsou při ohřívání jídla stejně účinné. To potvrzuje i významný výrobce alobalových fólií Reynolds Kitchen. Při vaření tedy nezáleží na tom, jestli použijete matnou nebo lesklou stranu.
  • Pokud ale používáte konkrétní druh fólie s nepřilnavým povrchem, pamatujte si, že nepřilnavé vlastnosti má pouze strana označená výrobcem.

Může alobal do mikrovlnné trouby?

Alobalovou potravinářskou fólii lze použít v klasické troubě místo papíru na pečení k vystlání pekáčů a plechů. Chybu neuděláte ani s použitím v horkovzdušné fritéze. Co ale spojení s mikrovlnkou? Podle Amerického ministerstva zemědělství (USDA) můžete hliníkovou fólii v mikrovlnné troubě použít, ovšem za dodržení určitých bezpečnostních opatření.

  • Ohřívané jídlo by mělo být přikryté alobalem maximálně z jedné čtvrtiny.
  • Fólie musí být nová a hladká, tedy bez jakýchkoli záhybů. Nerovnosti totiž mohou způsobit elektrické výboje, které by vaši mikrovlnku nenávratně poškodily.
  • Zároveň je důležité zajistit, aby se alobal během ohřívání nedotýkal stěn mikrovlnky.
  • Za naši redakci tedy použití alobalu v mikrovlnné troubě spíše nedoporučujeme.

Další zajímavosti o alobalu

Jestli vás trápí škrábance a skvrny na příborech umytých v myčce, vyzkoušejte následující trik. Zmačkejte kousek alobalu do koule a při dalším mytí nádobí ji přidejte do přihrádky na příbory. Během čisticího cyklu dojde k reakci hliníku s mycím přípravkem vaše příbory budou znovu jako nové.

Zdroje informací: MarthaStewart, TasteOf Home, FineDiningLovers, USDA

 

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...