Kandované ovoce je sice typické pro období Vánoc, tahle dobrota si však zaslouží svou pozornost i v jiných ročních obdobích. Jak vlastně probíhá proces proslazování, co všechno lze kandovat a jak využít kandované ovoce v kuchyni?
Jak se kandované ovoce vyrábí?
Kandované ovoce je velmi sladké, je totiž doslova napuštěné cukrem. Při kandování se ovoce nakládá do cukrového roztoku, čímž se postupně ovocné šťávy cukrem nahradí.
- Během kandování ztrácí ovoce vodu, čímž se prodlužuje jeho trvanlivost. Cukr má v určité koncentraci konzervační účinky.
- Díky proslazení kandované ovoce déle vydrží, zároveň se však kvůli vysokému obsahu cukru stává kaloričtějším a ztrácí některé své živiny.
Co všechno můžeme kandovat?
Nejčastěji se proslazuje kůra citrusů – pomerančová a citronová (tzv. citronát a oranžát), brusinky či třešně.
- Kandovat se ale dají i jiné, možná trochu nečekané, druhy potravin – dýně, cuketa, slupka melounu, zázvor nebo dokonce slanina!
- V případě slaniny je postup sice trochu jiný (recept najdete v odkazu níže), ale podstata je stejná, dochází k vysušení a napuštění sladkým roztokem.
Využití kandovaného ovoce
Kandováním dodáte ovoci zajímavou chuť, někdy i neobvyklý vzhled. Kandované ovoce nejvíc využijete při pečení biskupského chlebíčku, marokánek, vánoček či mazance nebo Velikonočního beránka, využít se dá i při pečení bábovek nebo litých buchet.
- Vyzkoušejte například štrůdl s kandovanými třešněmi.
- S kandovaným zázvorem zase vykouzlíte výborný zázvorový chlebíček.
- Kandovanou pomerančovou kůrou můžete ozdobit dort či kandované plátky pomeranče i s kůrou zavěsit na vánoční stromeček.
- Kromě toho má své využití i ve slané kuchyni – společně s praženými oříšky chuťově obohatí zeleninový salát.
- Kandované ovoce dobře poslouží, když vás honí mlsná. Pár kousků chuť na sladké rychle zažene.
Tipy pro domácí kandování
- pro kandování si vždy vybírejte kvalitní, zralé ovoce, ideálně v bio kvalitě
- ovoce vždy důkladně omyjte
- zbavte jej pecek
- větší ovoce nakrájejte na menší kousky
- ovoce jako je ananas nebo kiwi vždy zbavte slupky
- pomerančovou, grapefruitovou nebo citronovou kůru volte bez chemického ošetření a zbavte ji hořkých bílých částí
Připravte si: 500 g libovolného ovoce nebo kůry, cukerný nálev (z 250 g cukru, 0,3 litru vody)
- Ovoce: Z vody a cukru vařením připravte sirup. Nakrájené ovoce dejte do hrnce a zalijte cukrovým sirupem. Nechte odstát do dalšího dne přikryté potravinovou fólií. Druhý den sirup slijte, převařte a nalijte zpět na ovoce. Tento postup opakujte 5 až 10 dní. Platí „čím déle, tím lépe“. Nakonec ovoce sceďte, nechte okapat, obalte v cukru a dejte vyschnout.
- Kůra: Kůru nakrájejte na kousky a tři dny nechte namáčet v čisté vodě. Tu každý den vyměňte. Poté z kůry odstraňte zbytky dužiny. Následující postup je totožný s postupem kandování ovoce.
Skladování
- před uskladněním nechte kandované ovoce důkladně vysušit
- vyschlé kandované ovoce skladujte v uzavíratelné sklenici
- pokud do sirupu z kandovaného ovoce přidáte citronovou šťávu, můžete ho využít jako šťávu pro přípravu nápoje
Zdroj: Apetit, Epicurious