0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Magické účinky léčivého medvědího česneku

Účinky medvědího česneku
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Medvědí česnek dostal svůj název údajně podle toho, jak moc jeho cibulky chutnají po probuzení ze zimního spánku medvědům. Do jídelníčku lidí se také dostal pro svou jedinečnou chuť, ale i proto, že má blahodárné účinky na lidský organismus. Pojďme si o nic něco povědět.

Medvědí česnek (Allium ursinum) je léčivá bylina s podzemními 4–6 cm dlouhými cibulemi. Nadzemní část rostliny dorůstá do výšky 15–40 cm a poznáte ji podle kulovitých bílých kvítků, které voní po česneku. Daří se ji především v lužních lesích nebo na úpatí svahů, kde tvoří bohaté porosty. Na medvědí česnek ale můžeme narazit i v okrasných zahradách, které příjemně rozvoní svým nezaměnitelným aroma.

  • Především v okrasných zahradách si ho můžeme splést s jeho příbuzným česnekem podivným. Je také jedlý, ale na rozdíl od medvědího má užší listy. 

Jaké má medvědí česnek účinky?

Medvědí česnek je nabitý účinnými látkami. Obsahuje vitamin C, ale také minerály jako vápník, hořčík a velké množství železa. Je známý jako přírodní antibiotikum a antioxidant. Medvědí česnek je přírodním pomocníkem v boji s nejrůznějšími zdravotními neduhy. Pomáhá při:

  • nachlazení
  • lehčích dýchacích obtížích
  • mykózách
  • zvýšeném krevním tlaku
  • zácpě a nadýmání
  • nespavosti

Posiluje imunitu a působí jako prevence při revmatických potížích nebo nechutenství, podporuje totiž apetit.

Síle medvědího česneku podlehli i Keltové

Medvědí česnek patří mezi tzv. jarní efemeroidy, skupinu rostlin, která kvete už časně zjara. Můžete ho spatřit ještě dříve, než roztaje poslední sníh a stromy se znovu začnou zelenat.

Pokud si vyrazíte na procházku do nedalekého lesa, možná ho spatříte už na začátku března nebo dokonce na konci února – do plné síly dorůstá od března do května

  • Idálním obdobím pro sběr je březen, kdy je česnek ještě mladý a v plné síle. Starší česnek s květy, už zdaleka nebude tak vonět a chutnat. 
  • Medvědí česnek má v evropských končinách dlouhou historii. Jeho účinky byly důvěrně známé i Keltům a Germánům. A protože kvetl brzy na jaře, začali si lidé spojovat jeho rozkvět s probouzením medvědů (odtud také získal svůj název).

Sběr medvědího česneku

Medvědí česnek je nejlepší čerstvý. Poznáte ho podle typické česnekové vůněDejte si ale pozor. Medvědí česnek se listy podobá konvalince, která je na rozdíl od něj jedovatá. Proto sbírejte pouze listy, které dobře poznáte. Můžete si pomoci jednoduchým testem: promněte listy mezi prsty. Pokud ucítíte ono česnekové aroma… vybrali jste správnou rostlinku.

  • Medvědí česnek má v domácnosti široké využití: šťávu z listů můžeme použít na výrobu hmyzího repelentu nebo přírodní dezinfekce.

Využití medvědího česneku v kuchyni

Medvědí česnek pokrájet do pokrmů nebo si z něj připravit třeba osvěžující salát či pesto. Byla vaše výprava do lesa úspěšná a zrovna přemýšlíte, jak s medvědím česnekem naložit? Nakoukněte do sekce pod článkem, kde nejdete pár tipů na česnekové dobroty, které nastartují váš organismus do nového dne. Další recepty najdete v naší kolekci.

Zdroj: Naše krásná zahrada, Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Jarmila Černá

Apetit magazín

KVÍZ: Poznáte jídla, která vařily naše babičky?
  • Zajímavosti

KVÍZ: Poznáte jídla, která vařily naše babičky?

Kuchyně našich babiček je hotový poklad. Byly to ženy, které věděly, jak hospodařit s málem a přesto připravit jídla, která dokázala rozproudít naše chuťové pohárky. V dnešní uspěchané době se vyplatí ponořit se do vzpomínek a objevit...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč