0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na nejlepší nakládané okurky

Jak na nejlepší nakládané okurky
sdílet:

Kyselé okurky jednoznačně vévodí žebříčku oblíbené nakládané zeleniny. Jak zavařit nejlepší okurky, jak připravit lák? S námi budou vaše nakládané okurky hvězdami na talíři se sekanou, řízkem nebo šunkafleky!

 

Nakládání sezónní zeleniny je jedním ze skvělých způsobů, jak uchovat úrodu na zimu. Zavařené okurky nakládačky patří mezi oblíbené české tradiční delikatesy, i když jejich původ a způsob přípravy jsme převzali od našich německých sousedů.

  • Okurky polní, jak se také nakládačky někdy nazývají, se dají jíst syrové nebo jako sladkokyselá příloha – nedovedeme si bez nich představit například šunkofleky. Zároveň tvoří základ znojemské omáčky a nesmí chybět uvnitř španělských ptáčků.

Hadovky nakyselo

Přebytek salátových okurek můžete naložit a následně sterilovat v nastrouhané nebo v řezech. 

  • Zavařené salátovky jsou také skvělé, pokud se doplníte například beraními rohy, mladou cibulí nebo rajčaty. Směs je skvělou přílohou ke grilovanému masu, případně k pečeným bramborám.

Okurky nakládačky

Nakládačky jsou nejlepší, když dorostou do velikosti 5 cm až 7 cm. Větší je lepší rozkrájet nebo je použít na rychlokvašky

  • Do sklenic vedle okurek nakládaček patří také mrkev, cibule, hořčičné semínko, kousek křenu a kopr.
  • Krajově se obsah sklenic a může lišit, takže místy jsou okurky zavařovány dokonce se střídou chleba, případně tuřínem, dýní nebo hrachem, kukuřicí.
  • Okurky pěkně přiostří feferonka.

Na nálev budete potřebovat ocet, vodu, sůl, cukr a hořčičné semínko nebo se můžete spolehnout na kořenicí přípravek určený k výrobě láku do okurek (Deko, Lako).

  • Sklenice sterilujte při 85 stupních asi 20 minut.
  • Správně zavarené okurky by měly být uleželé a křupavé.

Cukr, nebo sacharin? 

Sacharin prý dodává nakládačkám křupavost a mnozí se často domnívají, že bez něj to zkrátka s nakládáním okurek nejde.

  • Sacharin je náhradní sladidlo, které je až 500x sladší než cukr.
  • Sice nezvyšuje hladinu cukru v krvi a neobsahuje žádné kalorie, nicméně má specifickou chuť a jeho použití není nezbytně nutné, pokud nejste diabetici. Nechcete-li navyšovat množství chemických přídavků v potravinách, připravte si nálev bez sacharinu s použitím klasického cukru.

Související články

Škola vaření: Jak na nakládání hub a zeleniny na kyselo
  • Tipy a triky

Škola vaření: Jak na nakládání hub a zeleniny na kyselo

Přinesli jste znovu plný košík hub a už nevíte, kam s nimi? Pak nastala ideální příležitost uchovat je pro zimní sezónu. Jednou z možností je sušení, část hub ovšem můžete také naložit do kyselého nálevu - získáte tak skvělou pochoutku k...
Jak připravit sklenice a víčka na zavařování
  • Tipy a triky

Jak připravit sklenice a víčka na zavařování

Bojujete s přebytky letní sezony, potřebujete zavařit meruňky, švestky, okurky, připravit hruškové nebo jablečné kompoty? Borůvky z lesa čekají v bandasce na svou chvíli, houby v košíku také.  V řadě na zavařovací hrnec stojí i...
Autor: Apetit

Apetit magazín

Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit