
Nakládané okurky
Když jsme tyhle okurky od paní Ivany Spěvákové, tety Kateřiny Švejdové, ochutnali, hned jsme věděli, že chceme recept…
Vydání: 2010/9
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: na cca 4 ks 720ml sklenic
Doba přípravy: Více než hodinu
+ sterilace
+ sterilace
P
Ingredience
- 1,75 kg okurek nakládaček, vydrhnutých
- 500 ml 8% octa + 60 g soli
- 140 g krupicového cukru
- 18 tablet sacharinu (nebo viz Něco navíc)
- 2 kolečka mrkve
- 1 kolečko cibule + 1 kolečko křenu
- 1 bobkový list + 4 zrnka pepře
- 4 zrnka nového koření
- půl lžičky hořčičných semínek
- kousek kopru
NA LÁK
DO KAŽDÉ 720ml SKLENICE
Příprava jídla
1 Přísady na lák přiveďte k varu s 1,5 litru vody a hned vypněte. Nechte vychladnout (!). Okurky nandejte těsně vedle sebe do lahví a přidejte ostatní přísady. Zalijte lákem a zavíčkujte. Sterilujte 20 minut při 80 °C. Nenechávejte stát v hrnci, ale vyjměte a nechte na utěrkách vychladnout.
Něco navíc
- Ačkoli nepatříme mezi příznivce umělých sladidel, tyhle okurky jsou prostě božské. Pokud se vám sacharin příčí, dejte do nálevu celkem 250 g cukru.
- Namísto okurek můžete naložit i drobné cukety – omyjte je, osušte a nakrájejte je na kolečka, zalijte lákem a sterilujte stejným způsobem jako okurky.
Přidat komentář