Zakouzlete si s čokoládou. Pro vánoční pečení je naprosto nepostradatelná. Sluší polevě, krému i jinému zdobení.
Co stojí na začátku čokoládového zdobení? Tabulka kvalitní čokolády. Z té pak připravíte čokoládovou polevu, lahodný krém nebo nastrouháte hoblinky.
Začněme základní čokoládovou polevou, která má mnohostranné využití.
- V rendlíku na co nejmenším teple nebo v misce na vodní lázni zahřejte 125 ml smetany ke šlehání a 150 g nalámané tmavé čokolády.
- Míchejte, dokud se čokoláda úplně nerozpustí. Dejte stranou z tepla a pár minut počkejte. Pak s ní ozdobte dezerty podle tipů uvedených níže.
Polévání čokoládovou polevou
Toužíte po dokonalém výsledku?
- Před nanesením polevy očistěte povrch cukroví od drobků a nerovností.
- Polevu nanášejte od středu k okrajům, k roztírání je nejlepší paletovací nebo velmi plochý nůž či speciální stěrka. Po stranách můžete polevu uhladit nebo ji nechat různě zajímavě stékat. Další možností nanášení čokoládové polevy je roztírání štětcem.
Na jaké cukroví použít:
Namáčení v čokoládové polevě
Cukroví máčejte v čokoládové polevě celé nebo ho v ní namočte jen polovinu, položte na pečicí papír a nenechte v chladu ztuhnout. Snadno ho pak z papíru sloupnete a bude krásně čokoládové z obou stran.
Na jaké cukroví použít:
Čokoládové cákance
Z čokoládové polevy můžete vytvořit také efektní cákance.
- Cukroví rozložte vedle sebe na potravinářskou folii nebo pečicí papír, do cukrářského sáčku s tenkou špičkou dejte čokoládovou polevu a několikrát přejeďte nad cukrovím. Snadno tak vytvoříte vodorovné čáry nebo mřížku.
Na jaké cukroví použít:
Čokoládový krém
- Na tmavý čokoládový krém dejte do misky 125 g tmavé čokolády a 20 g másla.
- 100 ml smetany ke šlehání rozmíchejte s 1 lžící cukru. Přiveďte k varu a horkou směsí zalijte čokoládu s máslem.
- Dobře promíchejte, až se všechny přísady rozpustí a smísí.
- Krém nechte vychladnout a pomocí cukrářského sáčku jím zdobte cukroví.
Tento krém je skvělý k plnění makronek, slepování ořechů i do krémových variant lineckého cukroví. Ozdobit jim můžete také rohlíčky.
Na jaké cukroví použít:
Čokoládové hoblinky
Jednoduché a efektní zdobení na cukroví, zákusky i dort. Na drobnější cukroví volte drobnější strouhané hoblinky, pro větší kousky hoblinky naškrábejte. Čokoláda se v teple (a tedy i ve vašich rukou) rychle rozpouští, proto ji nejprve vychlaďte v lednici nebo krátce v mrazáku. Pak ji nastrouhejte na struhadle (pro jemné hoblinky) nebo naškrábejte škrabkou na zeleninu (pro větší hoblinky).
- Pro opravdu velké hobliny je nejlepší tabulku čokolády rozpustit ve vodní lázni, vylít na fólií vyložený plech či rovnou formu. Po ztuhnutí čokoládovu placku stáhněte z plechu a strouhejte z ní hoblinky. Ideální pomůckou je opět škrabka na zeleninu nebo kovový plátkovač na sýr, který má širší průřez. V hoblinkách obalujte cukroví nebo jimi nahraďte polevu.