Hrušky jsou ideálním ovocem k pošírování. Díky této šetrné přípravě se stanou skutečnou podzimní lahůdkou. Stačí si jen dát pozor na výběr hrušek a udržovat správnou teplotu vody. Kromě toho, že se s nimi plní sladké koláče, skvěle ladí i s masem.
Pošírování je tepelná úprava potravin v horké tekutině o teplotě 75 – 95 °C. Nedochází při ní k varu a proto potraviny neztrácí svou chuť ani výživné látky.
- Slovo pošírovat pochází z francouzského slova pocher a právě z Francie se tato úprava jídla dostala i k nám.
Nejrozšířenější je pravděpodobně pošírované vejce, u nás známější jako ztracené. Zpracovává se takto ale i maso, ryby, zelenina, mořské plody nebo ovoce. My se tentokrát zaměříme na hrušky.
Jak na to?
- Hrušky oloupejte (4 ks), opatrně zbavte jádřinců, ale stopky ponechejte. Velké plody můžete podélně rozkrojit. Lepší je ale ponechat je v celku, uchovají si tak více chuti.
- Takto připravené hrušky potřete citrónovou šťávou.
- Nyní si připravte nálev (1 litr), ve kterém se budou hrušky pošírovat. Do kastrůlku nalijte vodu (nebo víno) a nasypte cukr v poměru 1:1.
- Dále přidejte koření podle chuti. K hruškám se hodí skořice, badyán, vanilka, kardamom či hřebíček. Pokud je chcete ostřejší, přidejte chilli.
- Do směsi můžete přidat kůru z citronu, pomeranče nebo mandarinky.
- Směs přiveďte k varu a poté snižte teplotu.
- Do horkého sirupu (75 – 95 °C) vložte připravené hrušky asi na 20 – 25 minut a v polovině času je promíchejte, aby se pošírovaly rovnoměrně.
Co se zbytkem vody
- Do vody s cukrem a kořením, ve které se pošírovaly hrušky, přidejte ještě 2 – 3 lžíce medu a směs vařte tak dlouho, dokud nevznikne hustý sirup.
- Tím pak přelijte již vychladlé, na talířku postavené hrušky.
Pošírované hrušky můžete rovnou konzumovat, díky cukrové lázni budou sladké tak akorát. K dokonalosti je ale můžete vyladit přidáním dalších ingrediencí. K pošírovaným hruškám se hodí třeba zmrzlina, crème fraîche, šlehačka či vanilková omáčka. Dezert můžete posypat rozdrcenými ořechy.
Na co při pošírování hrušek dát pozor?
- Vybírejte zralé a pevné hrušky.
- Dbejte na dodržení doby přípravy a udržujte správnou teplotu tekutiny. Pokud se hrušky začnou vařit, může z nich vzniknout kompot, což není cílem.
Další využití pošírovaných hrušek
Na talíři se mohou objevit současně s kachním prsem, plní se s nimi sladké koláče, skvělý je cheesecake s pošírovanými hruškami a lahodnou dvojku tvoří pošírované hrušky se zakysanou smetanou.
- Pokud chcete hrušky kombinovat s masem, zkuste vyměnit vodu za víno nebo cider a nálev udělejte ostřejší.
- Hruškám, které míří do koláče, kápněte do „koupele“ trochu rumu a přyspyte třeba hřebíček.
- Pošírovat je ale můžete třeba i s medem, zázvorem a skořící.
Zdroj informací: časopis Apetit