Cheesecake s pošírovanými hruškami a praliné polevou

Cheesecake s pošírovanými hruškami a praliné polevou

Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 ()
Více než hodinu Snadné Na 1 dort (o průměru 20 cm)

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6265 kcal
Bílkoviny 126 g
Cukr 466 g
Tuky 417 g
Vláknina 75 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Spojení jemné krémové náplně, sladkých hrušek a křupavých pražených ořechů a mandlí nás naprosto odzbrojilo. Naprosto nebeský zážitek!

Suroviny

sušenky 150 g
světlé máslové
mandle 30 g
opražené (viz Něco navíc)
lískové oříšky 30 g
opražené (viz Něco navíc)
máslo 75 g
rozpuštěné a zchladlé
Na pošírované hrušky
hrušky 400 g
3–4 kusy
voda 400 ml
krupicový cukr 100 g
NA NÁPLŇ
krémový sýr 375 g
Philadelphia original
mascarpone 200 g
zakysaná smetana 180 g
vejce 2 ks
celá
žloutek 1 ks
vanilkový lusk 1 ks
semínka vyškrábnutá
krupicový cukr 80 g
Na praliné polevu
krupicový cukr 70 g
voda 3 PL
nebo tolik, aby byl cukr ponořený
sůl špetka
lískové oříšky 50 g
opražené (viz Něco navíc)
mandle 50 g
opražené (viz Něco navíc)
Na ozdobení
lískové oříšky 40 g
opražené (viz něco navíc)

1 Nejdříve připravte korpus. Sušenky, mandle a lískové ořechy odměřené na korpus rozmixujte najemno a smíchejte s rozpuštěným máslem. Směs napěchujte na dno formy o průměru 20 cm vyložené pečicím papírem a uložte do ledničky.

2 Připravte hrušky – oloupejte je, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky. Vodu vlijte do hrnce, přidejte 100 g cukru a přiveďte k varu. Přidejte hrušky a přibližně 10 minut vařte. Hrušky změknou, ale pevnost by si měly zachovat. Ovoce sceďte, osušte a nechte vychladnout.

3 Troubu předehřejte na 160°C, na dno trouby položte pekáček naplněný vroucí vodou, mřížku umístěte na střed. Z philadelphie a mascarpone slijte tekutinu a poté je vyšlehejte. Vmíchejte zakysanou smetanu, vajíčka – jedno po druhém, žloutek, pak i vanilku a cukr. Pošírované hrušky i poleva jsou poměrně sladké, proto cukr přidávejte opatrně a podle vlastní chuti. Na připravený korpus navrstvěte trochu náplně, okapané pošírované hrušky, na ně pak zbytek náplně. Dort postavte na mřížku a pečte přibližně hodinu. Jakmile je okraj dortu propečený, ale jeho střed se stále lehce chvěje, je hotovo. Cheesecake nechte úplně vychladnout.

4 Připravte praliné polevu. V pánvi rozpusťte cukr s vodou a solí, přisypte mandle a lískové ořechy. Za stálého míchání pomalu zahřívejte, až cukr začne krystalizovat a karamelizovat. Použijte dřevěnou vařečku a ořechy dobře obalte v karamelu. Směs rozetřete v tenké vrstvě na plech vyložený pečicím papírem. Po vychladnutí rozmixujte výkonným mixérem (tyčový nestačí) na hladkou polevu. Praliné nalijte na dort a ozdobte lískovými oříšky nasekanými nahrubo. Dort dejte přes noc vychladit do ledničky. Před podáváním dort obkružte nožem a vyjměte z formy.

NĚCO NAVÍC
Pro zdůraznění chuti všechny ořechy použité v receptu předem opražte. Troubu zapněte na vysoký výkon. Ořechy nasypte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby. Teplotu ihned snižte na 150°C. Ořechy pražte okolo 15 minut a sledujte, zda nehnědnou až moc rychle. Ořechy poté sesypte do utěrky, zabalte a důkladně promněte, abyste je zbavili slupek. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit