0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Cheesecake s pošírovanými hruškami a praliné polevou

Cheesecake s pošírovanými hruškami a praliné polevou

4.4 / 5. Počet hodnocení: 27
Více než hodinu Snadné Na 1 dort (o průměru 20 cm)

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6265 kcal
Bílkoviny 126 g
Sacharidy 466 g
Tuky 417 g
Vláknina 75 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Spojení jemné krémové náplně, sladkých hrušek a křupavých pražených ořechů a mandlí nás naprosto odzbrojilo. Naprosto nebeský zážitek!

Suroviny

sušenky 150 g
světlé máslové
mandle 30 g
opražené (viz Něco navíc)
lískové oříšky 30 g
opražené (viz Něco navíc)
máslo 75 g
rozpuštěné a zchladlé
Na pošírované hrušky
hruška 400 g
3–4 kusy
voda 400 ml
krupicový cukr 100 g
NA NÁPLŇ
krémový sýr 375 g
Philadelphia original
mascarpone 200 g
zakysaná smetana 180 g
vejce 2 ks
celá
žloutek 1 ks
vanilkový lusk 1 ks
semínka vyškrábnutá
krupicový cukr 80 g
Na praliné polevu
krupicový cukr 70 g
voda 3 PL
nebo tolik, aby byl cukr ponořený
sůl špetka
lískové oříšky 50 g
opražené (viz Něco navíc)
mandle 50 g
opražené (viz Něco navíc)
Na ozdobení
lískové oříšky 40 g
opražené (viz něco navíc)

1 Nejdříve připravte korpus. Sušenky, mandle a lískové ořechy odměřené na korpus rozmixujte najemno a smíchejte s rozpuštěným máslem. Směs napěchujte na dno formy o průměru 20 cm vyložené pečicím papírem a uložte do ledničky.

2 Připravte hrušky – oloupejte je, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky. Vodu vlijte do hrnce, přidejte 100 g cukru a přiveďte k varu. Přidejte hrušky a přibližně 10 minut vařte. Hrušky změknou, ale pevnost by si měly zachovat. Ovoce sceďte, osušte a nechte vychladnout.

3 Troubu předehřejte na 160°C, na dno trouby položte pekáček naplněný vroucí vodou, mřížku umístěte na střed. Z philadelphie a mascarpone slijte tekutinu a poté je vyšlehejte. Vmíchejte zakysanou smetanu, vajíčka – jedno po druhém, žloutek, pak i vanilku a cukr. Pošírované hrušky i poleva jsou poměrně sladké, proto cukr přidávejte opatrně a podle vlastní chuti. Na připravený korpus navrstvěte trochu náplně, okapané pošírované hrušky, na ně pak zbytek náplně. Dort postavte na mřížku a pečte přibližně hodinu. Jakmile je okraj dortu propečený, ale jeho střed se stále lehce chvěje, je hotovo. Cheesecake nechte úplně vychladnout.

4 Připravte praliné polevu. V pánvi rozpusťte cukr s vodou a solí, přisypte mandle a lískové ořechy. Za stálého míchání pomalu zahřívejte, až cukr začne krystalizovat a karamelizovat. Použijte dřevěnou vařečku a ořechy dobře obalte v karamelu. Směs rozetřete v tenké vrstvě na plech vyložený pečicím papírem. Po vychladnutí rozmixujte výkonným mixérem (tyčový nestačí) na hladkou polevu. Praliné nalijte na dort a ozdobte lískovými oříšky nasekanými nahrubo. Dort dejte přes noc vychladit do ledničky. Před podáváním dort obkružte nožem a vyjměte z formy.

NĚCO NAVÍC
Pro zdůraznění chuti všechny ořechy použité v receptu předem opražte. Troubu zapněte na vysoký výkon. Ořechy nasypte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby. Teplotu ihned snižte na 150°C. Ořechy pražte okolo 15 minut a sledujte, zda nehnědnou až moc rychle. Ořechy poté sesypte do utěrky, zabalte a důkladně promněte, abyste je zbavili slupek. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/6

Apetit magazín

Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit