Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Cheesecake s pošírovanými hruškami a praliné polevou

Cheesecake s pošírovanými hruškami a praliné polevou

3.9/5 Počet hodnocení: 50
Více než hodinu Snadné Na 1 dort (o průměru 20 cm)

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6265 kcal
Bílkoviny 126 g
Sacharidy 466 g
Tuky 417 g
Vláknina 75 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Spojení jemné krémové náplně, sladkých hrušek a křupavých pražených ořechů a mandlí nás naprosto odzbrojilo. Naprosto nebeský zážitek!

Související recepty

Suroviny

sušenky 150 g
světlé máslové
opražené (viz Něco navíc)
lískové oříšky 30 g
opražené (viz Něco navíc)
rozpuštěné a zchladlé
Na pošírované hrušky
hruška 400 g
3–4 kusy
voda 400 ml
NA NÁPLŇ
Philadelphia original
vejce 2 ks
celá
semínka vyškrábnutá
Na praliné polevu
voda 3 PL
nebo tolik, aby byl cukr ponořený
sůl špetka
lískové oříšky 50 g
opražené (viz Něco navíc)
opražené (viz Něco navíc)
Na ozdobení
lískové oříšky 40 g
opražené (viz něco navíc)

Postup

1

Nejdříve připravte korpus. Sušenky, mandle a lískové ořechy odměřené na korpus rozmixujte najemno a smíchejte s rozpuštěným máslem. Směs napěchujte na dno formy o průměru 20 cm vyložené pečicím papírem a uložte do ledničky.

2

Připravte hrušky – oloupejte je, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky. Vodu vlijte do hrnce, přidejte 100 g cukru a přiveďte k varu. Přidejte hrušky a přibližně 10 minut vařte. Hrušky změknou, ale pevnost by si měly zachovat.

3

Ovoce sceďte, osušte a nechte vychladnout.

4

Troubu předehřejte na 160°C, na dno trouby položte pekáček naplněný vroucí vodou, mřížku umístěte na střed.

5

Z philadelphie a mascarpone slijte tekutinu a poté je vyšlehejte. Vmíchejte zakysanou smetanu, vajíčka – jedno po druhém, žloutek, pak i vanilku a cukr. Pošírované hrušky i poleva jsou poměrně sladké, proto cukr přidávejte opatrně a podle vlastní chuti.

6

Na připravený korpus navrstvěte trochu náplně, okapané pošírované hrušky, na ně pak zbytek náplně. Dort postavte na mřížku a pečte přibližně hodinu. Jakmile je okraj dortu propečený, ale jeho střed se stále lehce chvěje, je hotovo.

7

Cheesecake nechte úplně vychladnout.

8

Připravte praliné polevu. V pánvi rozpusťte cukr s vodou a solí, přisypte mandle a lískové ořechy. Za stálého míchání pomalu zahřívejte, až cukr začne krystalizovat a karamelizovat. Použijte dřevěnou vařečku a ořechy dobře obalte v karamelu.

9

Směs rozetřete v tenké vrstvě na plech vyložený pečicím papírem. Po vychladnutí rozmixujte výkonným mixérem (tyčový nestačí) na hladkou polevu. Praliné nalijte na dort a ozdobte lískovými oříšky nasekanými nahrubo.

10

Dort dejte přes noc vychladit do ledničky. Před podáváním dort obkružte nožem a vyjměte z formy.

NĚCO NAVÍC
Pro zdůraznění chuti všechny ořechy použité v receptu předem opražte. Troubu zapněte na vysoký výkon. Ořechy nasypte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby. Teplotu ihned snižte na 150°C. Ořechy pražte okolo 15 minut a sledujte, zda nehnědnou až moc rychle. Ořechy poté sesypte do utěrky, zabalte a důkladně promněte, abyste je zbavili slupek. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/6

Apetit magazín