Spojení jemné krémové náplně, sladkých hrušek a křupavých pražených ořechů a mandlí nás naprosto odzbrojilo. Naprosto nebeský zážitek!
Suroviny
Postup
Nejdříve připravte korpus. Sušenky, mandle a lískové ořechy odměřené na korpus rozmixujte najemno a smíchejte s rozpuštěným máslem. Směs napěchujte na dno formy o průměru 20 cm vyložené pečicím papírem a uložte do ledničky.
Připravte hrušky – oloupejte je, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky. Vodu vlijte do hrnce, přidejte 100 g cukru a přiveďte k varu. Přidejte hrušky a přibližně 10 minut vařte. Hrušky změknou, ale pevnost by si měly zachovat.
Ovoce sceďte, osušte a nechte vychladnout.
Troubu předehřejte na 160°C, na dno trouby položte pekáček naplněný vroucí vodou, mřížku umístěte na střed.
Z philadelphie a mascarpone slijte tekutinu a poté je vyšlehejte. Vmíchejte zakysanou smetanu, vajíčka – jedno po druhém, žloutek, pak i vanilku a cukr. Pošírované hrušky i poleva jsou poměrně sladké, proto cukr přidávejte opatrně a podle vlastní chuti.
Na připravený korpus navrstvěte trochu náplně, okapané pošírované hrušky, na ně pak zbytek náplně. Dort postavte na mřížku a pečte přibližně hodinu. Jakmile je okraj dortu propečený, ale jeho střed se stále lehce chvěje, je hotovo.
Cheesecake nechte úplně vychladnout.
Připravte praliné polevu. V pánvi rozpusťte cukr s vodou a solí, přisypte mandle a lískové ořechy. Za stálého míchání pomalu zahřívejte, až cukr začne krystalizovat a karamelizovat. Použijte dřevěnou vařečku a ořechy dobře obalte v karamelu.
Směs rozetřete v tenké vrstvě na plech vyložený pečicím papírem. Po vychladnutí rozmixujte výkonným mixérem (tyčový nestačí) na hladkou polevu. Praliné nalijte na dort a ozdobte lískovými oříšky nasekanými nahrubo.
Dort dejte přes noc vychladit do ledničky. Před podáváním dort obkružte nožem a vyjměte z formy.
NĚCO NAVÍC
Pro zdůraznění chuti všechny ořechy použité v receptu předem opražte. Troubu zapněte na vysoký výkon. Ořechy nasypte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby. Teplotu ihned snižte na 150°C. Ořechy pražte okolo 15 minut a sledujte, zda nehnědnou až moc rychle. Ořechy poté sesypte do utěrky, zabalte a důkladně promněte, abyste je zbavili slupek.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Slaďoučké hrušky(21 receptů )
- Nejlepší cheesecaky: 12 ověřených receptů(12 receptů )
- Pochutnejte si na sladkých hruškách: recepty od koláčů a muffinů až po netradiční hruškový med(63 receptů )