0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Škola vaření: gnocchi

gnocchi se sýrem
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

Poznejte jednoduchost a všestrannost italských ricottových nočků a vychutnejte si je v našich pěti báječných receptech.

Gnocchi (čtěte ňoki) jsou drobné knedlíčky původem z Itálie. Jejich základem bývají ricotta, mouka nebo brambory. Mohou mít tvar obláčků, oválný, diskovitý anebo i mušlovitý a jsou velké tak akorát na sousto.

Základní přísady

Gnocchi jsou zajímavé tím, kolik různých přísad můžete přidat přímo do těsta i později na talíř. Tajemství našich lehkých a nadýchaných nočků spočívá v jemném italském sýru ricotta, který se vyrábí ze syrovátky. Pokud nemáte po ruce italskou ricottu (např. Zanetti, prodává Tesco za 62 Kč/250 g) ani tuzemskou z Italatu (cca 30 Kč/250 g), použijte tvaroh, nejlépe ve směsi s lučinou.

Do těsta můžete navíc přidat bylinky, sýry podle chuti anebo strouhanou citronovou kůru. Výsledek pak bude ještě lahodnější!

Příprava

Těsto na základní gnocchi můžete bez obav připravit i den dopředu. Uhněťte těsto a nakrájejte ho. Na tácku či talíři ho přetáhněte fólií a uložte do lednice do doby, než dojde na vaření.

Vaření

Zatímco těsto si můžete připravit hodně dopředu, vaření je naopak nejlepší nechat až na poslední možný okamžik před podáváním. Díky tomu zůstanou nočky nádherně lehké a nadýchané a nebudou mít čas oschnout.

S čím podávat

Základní ricottové nočky je možné podávat s rajčatovou nebo smetanovou omáčkou, jaké si připravujete ke špagetám, a také s omáčkou carbonara.

Pět báječných receptů s gnocchi

Připravila Stanislava Moravcová ml.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami
  • Poradna

Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami

Létu sice už odzvonilo, začínající podzim však přináší stále spoustu příležitostí ke společenskému setkání. Dostali jste pozvánku na piknik nebo odpolední víkendové grilování s přáteli a lámete si hlavu, co donést jako pohoštění?...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit