0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Škola vaření: gnocchi

gnocchi se sýrem
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

Poznejte jednoduchost a všestrannost italských ricottových nočků a vychutnejte si je v našich pěti báječných receptech.

Gnocchi (čtěte ňoki) jsou drobné knedlíčky původem z Itálie. Jejich základem bývají ricotta, mouka nebo brambory. Mohou mít tvar obláčků, oválný, diskovitý anebo i mušlovitý a jsou velké tak akorát na sousto.

Základní přísady

Gnocchi jsou zajímavé tím, kolik různých přísad můžete přidat přímo do těsta i později na talíř. Tajemství našich lehkých a nadýchaných nočků spočívá v jemném italském sýru ricotta, který se vyrábí ze syrovátky. Pokud nemáte po ruce italskou ricottu (např. Zanetti, prodává Tesco za 62 Kč/250 g) ani tuzemskou z Italatu (cca 30 Kč/250 g), použijte tvaroh, nejlépe ve směsi s lučinou.

Do těsta můžete navíc přidat bylinky, sýry podle chuti anebo strouhanou citronovou kůru. Výsledek pak bude ještě lahodnější!

Příprava

Těsto na základní gnocchi můžete bez obav připravit i den dopředu. Uhněťte těsto a nakrájejte ho. Na tácku či talíři ho přetáhněte fólií a uložte do lednice do doby, než dojde na vaření.

Vaření

Zatímco těsto si můžete připravit hodně dopředu, vaření je naopak nejlepší nechat až na poslední možný okamžik před podáváním. Díky tomu zůstanou nočky nádherně lehké a nadýchané a nebudou mít čas oschnout.

S čím podávat

Základní ricottové nočky je možné podávat s rajčatovou nebo smetanovou omáčkou, jaké si připravujete ke špagetám, a také s omáčkou carbonara.

Pět báječných receptů s gnocchi

Připravila Stanislava Moravcová ml.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč