Škola vaření: gnocchi

sdílet:
Poznejte jednoduchost a všestrannost italských ricottových nočků a vychutnejte si je v našich pěti báječných receptech.

Gnocchi (čtěte ňoki) jsou drobné knedlíčky původem z Itálie. Jejich základem bývají ricotta, mouka nebo brambory. Mohou mít tvar obláčků, oválný, diskovitý anebo i mušlovitý a jsou velké tak akorát na sousto.

Základní přísady


Gnocchi jsou zajímavé tím, kolik různých přísad můžete přidat přímo do těsta i později na talíř. Tajemství našich lehkých a nadýchaných nočků spočívá v jemném italském sýru ricotta, který se vyrábí ze syrovátky. Pokud nemáte po ruce italskou ricottu (např. Zanetti, prodává Tesco za 62 Kč/250 g) ani tuzemskou z Italatu (cca 30 Kč/250 g), použijte tvaroh, nejlépe ve směsi s lučinou.

Do těsta můžete navíc přidat bylinky, sýry podle chuti anebo strouhanou citronovou kůru. Výsledek pak bude ještě lahodnější!

Příprava


Těsto na základní gnocchi můžete bez obav připravit i den dopředu. Uhněťte těsto a nakrájejte ho. Na tácku či talíři ho přetáhněte fólií a uložte do lednice do doby, než dojde na vaření.

Vaření


Zatímco těsto si můžete připravit hodně dopředu, vaření je naopak nejlepší nechat až na poslední možný okamžik před podáváním. Díky tomu zůstanou nočky nádherně lehké a nadýchané a nebudou mít čas oschnout.

S čím podávat


Základní ricottové nočky je možné podávat s rajčatovou nebo smetanovou omáčkou, jaké si připravujete ke špagetám, a také s omáčkou carbonara.

Pět báječných receptů s gnocchi




Připravila Stanislava Moravcová ml.
Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit