0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
gnochi
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 63
Více než hodinu Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2396 kcal
Bílkoviny 98 g
Sacharidy 382 g
Tuky 39 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Výsledkem mají být lehké, nadýchané a malé nočky. Pozor: příliš mnoho mouky a hnětení – a budou gumovité!

Suroviny

moučný typ
vejce 3 ks
velká, ušlehaná
mouka pšeničná hladká 300 g
lze použít méně - závisí na druhu brambor

Postup

1

Uvařte brambory Ve velkém hrnci uveďte do varu vodu, osolte ji a vsypte celé, neloupané, ale pečlivě očištěné brambory. Stáhněte plamen a vařte je deset až patnáct minut. Pak je otestujte špičkou nože – měl by se setkat s jistým odporem. (Pokud do brambory snadno zajede, jsou už převařené.) Berte je do utěrky a rychle loupejte, protože jak chladnou, stávají se hutnějšími a noky z nich by byly těžké.

2

Provětrejte je Pomocí ručního mlýnku brambory umelte přímo na pracovní plochu, a to dvakrát. Druhé mletí zajistí, že bude výsledkem stejnorodá směs (žádné větší kousky), která se také výborně provzdušní. Jestli nemáte mlýnek, použijte pákový lis na brambory; aby však měly správnou konzistenci, je v něm brambory nutné prolisovat třikrát.

3

Smíchejte suroviny na těsto V hromádce prolisovaných brambor vytvořte důlek a vlijte do něj vejce. Poprašte trochou mouky a začněte zpracovávat; občas přidejte mouku, ale šetřete jí – prim mají hrát brambory! Pracujte pečlivě, ale rychle – výsledek by měl připomínat křehké těsto na koláč, nikoli gumovitou hmotu.

4

Správná konzistence Měli byste získat měkké, tvárné těsto, které nelepí, a přesto dobře drží pohromadě. Rozhodně se vyvarujte výrazného propracovávání, jako kdybyste zadělávali třeba domácí chléb nebo pružné těsto na nudle. Gnocchi by přílišným hnětením a zapracováváním mouky ztratily lehkost. Až budete mít dojem, že jste se přiblížili k ideálu, proveďte naši zkoušku (viz Tipy Apetitu).

5

Vyválejte těsto Nejprve ho rozdělte na tři části. Každou z nich vyválejte na mírně pomoučené ploše na dlouhý, úzký váleček tloušťky palce. I tady platí: pracujte co nejrychleji. Během vyvalování budete váleček také trochu natahovat.

6

Rozdělte a panujte Váleček těsta teď rozkrájejte na kousky velké jako palec. V tuto chvíli je prakticky hotovo a leckdo také už hází nočky do vody. Ale další tvarování a vzorování utvoří v nočku jednak prohlubeň, jednak strukturovanou stranu, takže omáčka na něm lépe drží. A také vytvoří z bezejmenného kousku těsta pravý ‚gnocco‘, tedy noček.

7

Vytvarujte gnocchi Každý kousek s citem vyválejte v mouce, uchopte palcem a ukazováčkem, lehce zmáčkněte, aby se mírně prohnul, a z jedné strany vytvořte efektní vzorek – jednoduše na nok obtiskněte obrácenou vidličku. Hotovými gnocchi poklaďte lehce pomoučenou pracovní plochu.

8

Uvařte je Ve velkém hrnci uveďte do varu vodu a osolte ji. Postupně do ní vkládejte nočky (jenom tolik, kolik naberete). Když se dotknou vody, vydají zvuk jako při líbání... není to nádhera? Vařte je dvě minuty; nabobtnají a vyplavou na povrch, odkud je seberte děrovanou naběračkou. Ochutnejte; pokud jsou ‚soffici e leggeri‘ (měkké a lehké), máte svou ,italskou maturitu‘ úspěšně za sebou!

S čím si je dát?

300 g pěkných zralých rajčat rozřízněte, odstraňte semínka a zbytek nasekejte najemno. V pánvi na troše olivového oleje osmahněte hrst promnutých šalvějových lístků. Vyjměte děrovanou naběračkou. Na jednu porci počítejte asi dvacet nočků, posypte je rajčaty, šalvějí a přelijte trochou rozpuštěného másla. Osolte a opepřete, poprašte parmazánem, nejlépe čerstvě nastrouhaným, a můžete podávat.

Tipy Apetitu:

  • Otestujte správnou konzistenci
    Abyste se přesvědčili, že má těsto opravdu správnou konzistenci, zastavte se v bodě 4 a vytvarujte a uvařte pár zkušebních kousků. Když vyplavou na povrch, aniž se rozvaří nebo rozlomí, je těsto v pořádku. Pokud jsou moc měkké, přidejte do něj trochu mouky; jestliže testovaný ,dobrovolník‘ naopak nedrží pohromadě a ve vodě se rozpadá, přidejte do těsta vajíčko.
  • Nenechte je vychladnout
    Abyste už hotové gnocchi udrželi teplé, zatímco vaříte další, dejte je do větší misky nebo talíře. Nádobu umístěte nad hrnec s horkou vodou a noky ještě přelijte trochou omáčky nebo rozpuštěného másla.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/4

Komentáře

Anonym

Recept se nachází v č.4/05, str.68

Eva Pasková

Ufff, no tak tohle byla doopravdy maturita! Mletí brambor přes můj ruční mlýnek jsem vzdala ještě uprostřed první brambory - bez elektrického robota je to vážně fuška a navíc je to dost zdlouhavé. Brambory jsem rozmixovala a pro jistotu ještě rozšťouchala - to doporučuji všem. Je to rychlé a brambory vám nevystydnou. Mouky jsem dala do těsta méně a musím říct, že výsledek byl FENOMENÁLNÍ! Mé gnocchi byly asi trochu větší než vzor v receptu, takže 2 minuty na uvaření jim nestačily (byly uvnitř nedodělané). Protože jsem je ale zapékala s rajčátkovou omáčkou a mozarellou, vůbec to nevadilo. Gnocchi byly pevné, ale přitom dokonale vláčné a lehoučké. Na kvalitě jim neubralo ani mikrovlnné ohřívání následujícího dne. Příprava není snadná, ale skutečně to stojí za to! Kupované gnocchi jsou nejen neúměrně dražší, ale hĺavně se domácím chuťově ani zdaleka nevyrovnají!!!

Aneta Vagalová

dělala jsem na poprvé z poloviční dávky, takže cca 500g brambor, 2 vajíčka a 150g mouky a šlo to naprosto bez problémů. Lisovala jsem jen jednou přes lis na brambory. Brambory byly od souseda, pěkně škrobovité, takže víc mouky nebylo třeba. Dělala jsem asi 1 cm kuličky, jak vyplavaly v hrnci nahoru, vyndavala jsem je. Jsou výborné.

Josef Soukup

Lisováno 1x lisem na brambory. Dobrý výsledek. Kvalita závislá na druhu použitých brambor. (pozn.: Zkuste i z hrubé mouky. Jsou nadýchanější, a hodí se třeba ke guláši atd.).

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...