0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Yotam Ottolenghi: sympaťák, který učí Brity milovat zeleninu a kuchyni Blízkého východu

Yotam Ottolenghi
ZDROJ: Getty Images
sdílet:

Jeho instagramový účet plný pestrobarevných jídel sledují téměř dva miliony lidí po celém světě. Je autorem populárních kuchařek a spolumajitelem několika restaurací. Čím si tenhle sympaťák s nekončícím úsměvem podmanil britský národ?

Yotam Assaf Ottolenghi je britský šéfkuchař izraelského původu. Příjmení Ottolenghi je poitalštěná forma názvu města Ettileng v německém Bádensku-Württembersku, ze kterého byli během 15. a 16. století vyhnáni Židé a mnozí z nich se usadili v severní Itálii. Když byl Yotam malý, strávil velkou část letních prázdnin právě v Itálii.

  • Tou dobou se ale o vaření ještě vůbec nezajímal, byl vděčným strávníkem a s nadšením prý při vaření sledoval rodiče, kteří připravovali jídla z celého světa.
  • V jednadvaceti letech začal Yotam sloužit v armádní rozvědce, kde zůstal tři roky a poté se vrhnul na studium komparativní literatury na univerzitě v Tel Avivu, kde v roce 1997 získal magisterský titul.
  • Během studia pracoval jako noční editor v nejstarším izraelském deníku Haaretz.

Pauza od studia mu změnila život

Později se Yotam přestěhoval do Spojeného království, kde zamýšlel pokračovat v doktorském studiu. Než se však dostal k zápisu, přihlásil se na šestiměsíční kurz francouzské cukrařiny na prestižní kuchařské škole Le Cordon Bleu.

  • Uvědomil si, že se v akademické sféře cítí dost izolovaný, málo uznávaný za svou práci a že se chce věnovat vaření.
  • Vaření mu přišlo uvolněnější a i pod intenzivním tlakem v kuchyni v něm shledával něco meditativního.

„Když krmíte lidi, cítíte okamžitý pocit radosti.“

Tento svůj výrok se rozhodl následovat a kariéru šéfkuchaře odstartoval jako cukrář. Na začátku vystřídal tři londýnské restaurace: michelinskou hvězdou oceněný Capital Restaurant, Kensington Place a Launceston Place.

  • Roku 1999 získal místo šéfcukráře v řemeslné cukrárně Baker and Spice, kde se seznámil s palestinským šéfkuchařem Samim Tamimi.
  • Oba si padli do oka nejen díky společnému jazyku – hebrejštině, ale také tím, že byli mírně zděšeni britskou kuchyní.

Přátelství, které vedlo k otevření vlastního podniku

Sami a Yotam v roce 2002 otevřeli mini síť vlastních lahůdkářství jménem Ottolenghi. To úplně první sídlilo v Notting Hillu a Britové si ho zpočátku pletli s květinářstvím  nebyli totiž zvyklí na krásně vyzdobenou výlohu s luxusním jídlem.

  • Jejich podniky si rychle získaly na oblibě, protože tam lidé našli zcela nová jídla charakteristická spoustou zeleniny a nevšedními kombinacemi chutí.
  • Yotam a Sami v jídlech nešetřili zajímavými ingrediencemi z Blízkého východu, například růžovou vodou, kořením Zátar nebo melasou z granátového jablka.

Velký milovník zeleniny

Po úspěchu lahůdek Ottolenghi následoval vznik dalších podniků – restaurace, luxusního bistra Nopi a vegetariánské restaurace Rovi. V roce 2006 začal Yotam publikovat sloupky do Guardianu s názvem „The New Vegetarian“. Ačkoliv není vegetarián, zeleninu miluje a snaží se, aby byla považováná za rovnocenného konkurenta masa a aby ji lidé konzumovali se stejnou oblibou.

  • O dva roky později následoval jeho knižní debut. Kuchařka nesla jednoduchý název – Ottolenghi, prodalo se jí přes 100 000 výtisků a od té doby Yotam napsal spoustu dalších.

Do češtiny byly přeloženy následující kuchařky:

  • Hojnost (2010)
  • Jeruzalém (2012)
  • Ottolenghi - Kuchařka (2017)
  • Sladké (2017)
  • SIMPLE: Snadné vaření na šest písmen (2018)
  • Ještě více hojnosti - Nové kulinářské skvosty mistra zeleninové kuchyně (2018)
  • Chuť (2021)

Yotam se objevil i v televizi. Moderoval několik televizních kuchařských pořadů a v roce 2017 hostoval jako porotce kuchařské reality show Masterchef Australia. V současnosti žije v londýnském Camdenu se svým manželem Karlem Aellenem a dvěma syny Maxem a Flynnem.

  • Kromě psaní kuchařek, vaření, vedení restaurací a svého úspěšného instagramového účtu také pořádá kurzy vaření jídel Blízkého východu, ale v moderním pojetí.
  • Věří, že naučit se vařit zvládne každý, ale je v zcela v pořádku, pokud o to někdo nemá zájem.
  • Myslí si, že by lidé na sebe neměli tlačit, nechat si uvařit od svých blízkých, kteří to dělají rádi, a třeba jim na oplátku pomoct umýt nádobí.

A teď už se podívejte na níže uvedené recepty Yotama Ottolenghiho, které stojí za to vyzkoušet!

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

Jedlé zlato: Jak se vyrábí a proč ho vlastně jíme?
  • Zajímavosti

Jedlé zlato: Jak se vyrábí a proč ho vlastně jíme?

Už jste někdy ochutnali jedlé zlato? Pravděpodobně ne a tak vás možná zajímá, jak se vyrábí a jak chutná. Otázkou rovněž zůstává, jestli je jedlé zlato bezpečné. Poznejte jednu z největších podivuhodností, kterou kulinářský svět nabízí. ...
5 surovin pro zdraví. Projezte se k imunitě
  • Zdraví a výživa

5 surovin pro zdraví. Projezte se k imunitě

Vybrali jsme pro vás potraviny, které jsou nabité zdravím a blahodárnými účinky. Objevte jejich skrytou sílu a ochutnejte si je v našich receptech. Jsou skvělým způsobem, jak před podzimem a plískanicemi nastartovat imunitu. ...
Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit