0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Květákové ,kari‘ s mákem

Květákové ,kari‘ s mákem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Květákové ,kari‘ s mákem

4.5/5 Počet hodnocení: 6
Do hodiny Velmi snadné Pro 3–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1091 kcal
Bílkoviny 29 g
Sacharidy 42 g
Tuky 87 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Inspiraci k tomuhle receptu jsme čerpali u kuchařského mága a objevitele neotřelých kombinací Yotama Ottolenghiho, autora skvělých kuchařek.

Suroviny

mák celý 2 PL
nejlépe český modrý
voda 2 PL
vroucí
chilli sušené ¾ ČL
vločky
římský kmín ½ ČL
řepkový olej 4 PL
obyčejný rafinovaný, neutrální chuti
velký, rozdělený na menší růžičky (lze použít i pěkné listy)
česnek 2 stroužky
nakrájený na tenké plátky
paprika mletá sladká ½ ČL
mletá
paprika mletá uzená ¼ ČL
pálivá či sladká, podle chuti
sůl
+ podle chuti k podávání
z 1 vymačkaná šťáva, klinky z druhé k podávání
kokos plátky 1 PL
mírně opražené
koriandr čerstvý 1 hrst
čerstvý, nahrubo nasekaný
rýže basmati
vařená, k podávání

Postup

1

Mák namočte v misce do 2 lžic vroucí vody na 30 minut, pak ho trochu podrťte v hmoždíři na hrubou pastu (nemusíte rozdrtit všechna zrnka).

2

V míse promíchejte chilli vločky, kurkumu a římský kmín s většinou oleje, ve směsi obraťte růžičky květáku, aby se v ní ze všech stran obalily.

3

Do velké hlubší pánve, k níž máte poklici, nalijte zbývající olej a rozehřejte jej na středním až silném ohni. Potom vsypte květák (včetně pěkných listů) a česnek, za stálého míchání opékejte 5 minut. Asi půl minuty před koncem opékání poprašte oběma druhy papriky. Pak osolte necelou lžičkou soli a vmíchejte řecký jogurt a mák. Oheň zmírněte na střední, přiklopte a duste 10–12 minut, aby květák změkl podle vašich představ.

4

Odstavte, vmíchejte limetovou šťávu podle chuti a podávejte posypané kokosem a čerstvým koriandrem, doplněné klínky limety a vařenou rýží basmati a popřípadě dalším jogurtem.

NĚCO NAVÍC
Když budete květák dusit po uvedenou dobu, bude ještě mírně al dente (uvnitř pevný na skus), což ne každému vyhovuje. Pokud ho budete dusit déle, možná bude potřeba přilít a vmíchat trochu horké vody.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/9

Apetit magazín

Jídelníček Kim Kardashian: Jak zhubla 7kg za tři týdny?
  • Zajímavosti

Jídelníček Kim Kardashian: Jak zhubla 7kg za tři týdny?

Když se Kim před rokem objevila na akci Met Gala v ikonických šatech po Marilyn Monroe, rozpoutala se vlna diskuzí, jak americká kráska dokázala za krátkou dobu tak výrazně zhubnout. I nás zajímalo, jakou cestu Kim při snižování váhy...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
KVÍZ: Poznáte jídla, která vařily naše babičky?
  • Zajímavosti

KVÍZ: Poznáte jídla, která vařily naše babičky?

Kuchyně našich babiček je hotový poklad. Byly to ženy, které věděly, jak hospodařit s málem a přesto připravit jídla, která dokázala rozproudít naše chuťové pohárky. V dnešní uspěchané době se vyplatí ponořit se do vzpomínek a objevit...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč