Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Květákové ,kari‘ s mákem
Květákové ,kari‘ s mákem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Květákové ,kari‘ s mákem

3.6/5 Počet hodnocení: 12
Do hodiny Velmi snadné Pro 3–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1091 kcal
Bílkoviny 29 g
Sacharidy 42 g
Tuky 87 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Inspiraci k tomuhle receptu jsme čerpali u kuchařského mága a objevitele neotřelých kombinací Yotama Ottolenghiho, autora skvělých kuchařek.

Související recepty

Suroviny

mák celý 2 PL
nejlépe český modrý
voda 2 PL
vroucí
chilli sušené ¾ ČL
vločky
římský kmín ½ ČL
řepkový olej 4 PL
obyčejný rafinovaný, neutrální chuti
velký, rozdělený na menší růžičky (lze použít i pěkné listy)
česnek 2 stroužky
nakrájený na tenké plátky
paprika mletá uzená ¼ ČL
pálivá či sladká, podle chuti
sůl
+ podle chuti k podávání
z 1 vymačkaná šťáva, klinky z druhé k podávání
kokos plátky 1 PL
mírně opražené
koriandr čerstvý 1 hrst
čerstvý, nahrubo nasekaný
rýže basmati
vařená, k podávání

Postup

1

Mák namočte v misce do 2 lžic vroucí vody na 30 minut, pak ho trochu podrťte v hmoždíři na hrubou pastu (nemusíte rozdrtit všechna zrnka).

2

V míse promíchejte chilli vločky, kurkumu a římský kmín s většinou oleje, ve směsi obraťte růžičky květáku, aby se v ní ze všech stran obalily.

3

Do velké hlubší pánve, k níž máte poklici, nalijte zbývající olej a rozehřejte jej na středním až silném ohni. Potom vsypte květák (včetně pěkných listů) a česnek, za stálého míchání opékejte 5 minut. Asi půl minuty před koncem opékání poprašte oběma druhy papriky. Pak osolte necelou lžičkou soli a vmíchejte řecký jogurt a mák. Oheň zmírněte na střední, přiklopte a duste 10–12 minut, aby květák změkl podle vašich představ.

4

Odstavte, vmíchejte limetovou šťávu podle chuti a podávejte posypané kokosem a čerstvým koriandrem, doplněné klínky limety a vařenou rýží basmati a popřípadě dalším jogurtem.

NĚCO NAVÍC
Když budete květák dusit po uvedenou dobu, bude ještě mírně al dente (uvnitř pevný na skus), což ne každému vyhovuje. Pokud ho budete dusit déle, možná bude potřeba přilít a vmíchat trochu horké vody.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/9

Apetit magazín

AD
Lahodná podzimní bruschetta

Lahodná podzimní bruschetta

Co pořád vymýšlet k večeři, aby si celá rodina pochutnala? Také vám často hlavou jde tato myšlenka? Pokud ano, mám pro vás tip na lahodnou podzimní bruschettu, která se hodí i jako snack nebo dopolední brunch v italském stylu. ...