Květákové ,kari‘ s mákem

Květákové ,kari‘ s mákem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Květákové ,kari‘ s mákem

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do hodiny Velmi snadné Pro 3–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 992 kcal
Bílkoviny 28 g
Cukr 38 g
Tuky 77 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Inspiraci k tomuhle receptu jsme čerpali u kuchařského mága a objevitele neotřelých kombinací Yotama Ottolenghiho, autora skvělých kuchařek.

Suroviny

mák celý 2 PL
nejlépe český modrý
voda 2 PL
vroucí
chilli sušené 0.75 ČL
vločky
kurkuma (mletá) 1 ČL
římský kmín 0.5 ČL
řepkový olej 4 PL
obyčejný rafinovaný, neutrální chuti
květák 1 ks
velký, rozdělený na menší růžičky (lze použít i pěkné listy)
česnek 2 stroužky
nakrájený na tenké plátky
paprika sladká 0.5 ČL
mletá
paprika uzená 0.25 ČL
pálivá či sladká, podle chuti
sůl
jogurt řeckého typu 150 g
+ podle chuti k podávání
limeta 2 ks
z 1 vymačkaná šťáva, klinky z druhé k podávání
kokosové lupínky 1 PL
mírně opražené
koriandr 1 hrst
čerstvý, nahrubo nasekaný
rýže basmati
vařená, k podávání

Postup

1

Mák namočte v misce do 2 lžic vroucí vody na 30 minut, pak ho trochu podrťte v hmoždíři na hrubou pastu (nemusíte rozdrtit všechna zrnka).

2

V míse promíchejte chilli vločky, kurkumu a římský kmín s většinou oleje, ve směsi obraťte růžičky květáku, aby se v ní ze všech stran obalily.

3

Do velké hlubší pánve, k níž máte poklici, nalijte zbývající olej a rozehřejte jej na středním až silném ohni. Potom vsypte květák (včetně pěkných listů) a česnek, za stálého míchání opékejte 5 minut. Asi půl minuty před koncem opékání poprašte oběma druhy papriky. Pak osolte necelou lžičkou soli a vmíchejte řecký jogurt a mák. Oheň zmírněte na střední, přiklopte a duste 10–12 minut, aby květák změkl podle vašich představ.

4

Odstavte, vmíchejte limetovou šťávu podle chuti a podávejte posypané kokosem a čerstvým koriandrem, doplněné klínky limety a vařenou rýží basmati a popřípadě dalším jogurtem.

NĚCO NAVÍC
Když budete květák dusit po uvedenou dobu, bude ještě mírně al dente (uvnitř pevný na skus), což ne každému vyhovuje. Pokud ho budete dusit déle, možná bude potřeba přilít a vmíchat trochu horké vody.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Proč patří tučné mořské ryby do našeho jídelníčku?

Tučné ryby z moře mají pro člověka zásadní zdravotní benefit. V jejich tuku se necházejí zdraví prospěšné omega-3 nenasycené mastné kyseliny a důležitý vitamin D. Čerstvá i mražená ryba navíc představují dokonalou surovinu pro přípravu...
  • Lidé a jídlo

Seznamte se se slavnými jablečnými koláči!

Podzimní přebytky jablek nemusí končit vždycky jenom ve štrúdlu. Ač je tento moučník ověřená a chutná klasika, zkuste pro jednou oslavit babí léto některým z vyhlášených světových jablečných koláčů. Slibujeme, že nebudete litovat. ...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Užijte si ještě léto — hledáním vinných pokladů!

Je vám líto, že už prázdniny plné objevování cizích zemí skončily? Food bloger a sommeliér Jan Juřica věří, vás prostřednictvím výběru těch nejzajímavějších vín z kolekce Found od M&S, ještě do příjemné letní nálady hravě vrátí. Anebo...

Obchod Apetit