0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Květákové ,kari‘ s mákem

Květákové ,kari‘ s mákem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Květákové ,kari‘ s mákem

4.5 / 5. Počet hodnocení: 6
Do hodiny Velmi snadné Pro 3–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1091 kcal
Bílkoviny 29 g
Sacharidy 42 g
Tuky 87 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Inspiraci k tomuhle receptu jsme čerpali u kuchařského mága a objevitele neotřelých kombinací Yotama Ottolenghiho, autora skvělých kuchařek.

Suroviny

mák celý 2 PL
nejlépe český modrý
voda 2 PL
vroucí
chilli sušené ¾ ČL
vločky
kurkuma (mletá) 1 ČL
římský kmín ½ ČL
řepkový olej 4 PL
obyčejný rafinovaný, neutrální chuti
květák 1 ks
velký, rozdělený na menší růžičky (lze použít i pěkné listy)
česnek 2 stroužky
nakrájený na tenké plátky
paprika mletá sladká ½ ČL
mletá
paprika mletá uzená ¼ ČL
pálivá či sladká, podle chuti
sůl
jogurt řeckého typu 150 g
+ podle chuti k podávání
limeta 2 ks
z 1 vymačkaná šťáva, klinky z druhé k podávání
kokos plátky 1 PL
mírně opražené
koriandr čerstvý 1 hrst
čerstvý, nahrubo nasekaný
rýže basmati
vařená, k podávání

Postup

1

Mák namočte v misce do 2 lžic vroucí vody na 30 minut, pak ho trochu podrťte v hmoždíři na hrubou pastu (nemusíte rozdrtit všechna zrnka).

2

V míse promíchejte chilli vločky, kurkumu a římský kmín s většinou oleje, ve směsi obraťte růžičky květáku, aby se v ní ze všech stran obalily.

3

Do velké hlubší pánve, k níž máte poklici, nalijte zbývající olej a rozehřejte jej na středním až silném ohni. Potom vsypte květák (včetně pěkných listů) a česnek, za stálého míchání opékejte 5 minut. Asi půl minuty před koncem opékání poprašte oběma druhy papriky. Pak osolte necelou lžičkou soli a vmíchejte řecký jogurt a mák. Oheň zmírněte na střední, přiklopte a duste 10–12 minut, aby květák změkl podle vašich představ.

4

Odstavte, vmíchejte limetovou šťávu podle chuti a podávejte posypané kokosem a čerstvým koriandrem, doplněné klínky limety a vařenou rýží basmati a popřípadě dalším jogurtem.

NĚCO NAVÍC
Když budete květák dusit po uvedenou dobu, bude ještě mírně al dente (uvnitř pevný na skus), což ne každému vyhovuje. Pokud ho budete dusit déle, možná bude potřeba přilít a vmíchat trochu horké vody.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/9

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč