Tofu na černém pepři

Tofu na černém pepři

Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 ()
Do 10 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3306 kcal
Bílkoviny 80 g
Cukr 362 g
Tuky 161 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Skvělý recept vynikajícího autora – vypůjčili jsme si ho od šéfkuchaře Yotama Ottolenghiho (pochází z jeho knihy Hojnost, kterou loni vydal Slovart). 

Suroviny

rostlinný olej
na smažení
800 g
pevné tofu (viz Něco navíc)
škrob
na poprášení
máslo 150 g
šalotka 12 ks
malá, celkem cca 350g, na tenké plátky
chilli paprička 8 ks
jemně pálivé, čerstvé, červené, na plátky - viz Tip redakce
česnek 12 stroužek
na tenké plátky
zázvor (čerstvý) 3 PL
nadrobno
3 PL
kecap manis (sladká indonéská sójová omáčka)
3 PL
světlá sójová omáčka
4 ČL
tmavá sójová omáčka
krupicový cukr 2 PL
pepř mletý 3 PL
nahrubo drcený (použijte hmoždíř) - viz Tip redakce
jarní cibulka 16 ks
tenká
rýže
k podávání

1 Ve woku rozpalte 5cm vrstvu oleje. Tofu nakrájejte na 3cm kostky, obalte ho ve škrobu a oklepněte. Po částech opečte ze všech stran dozlatova. Nechte okapat na papírových utěrkách.

2 Olej vylijte a wok vytřete. Pak v něm na másle opékejte šalotku, chilli papričky, česnek a zázvor zvolna 15 minut doměkka a dosklovita.

3 Přidejte kecap manis a obě sójové omáčky, cukr a pepř. Do woku vraťte tofu a prohřejte. Nakonec přidejte jarní cibulku, nakrájenou na 3cm špalíky, a podávejte s rýží.

NĚCO NAVÍC
Doporučujeme koupit hebké tofu v tetrapakové krabičce (silken firm tofu), které prodávají v obchodech s japonskými a korejskými potravinami. 

TIP REDAKCE

  • Autor receptu doporučuje použít jemně pálivé chilli papričky. Množství papriček upravte podle jejich pikantnosti a vlastní chuti. Pokud si pálivostí nejste jisti nebo nemáte rádi příliš pálivé pokrmy, raději snižte jejich množství. 
  • Původní recept vyžaduje 5 lžic černého pepře. Pokud chcete, aby byl výsledný pokrm méně pikantní, snižte množství na 3.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Obchod Apetit