0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ten jediný pravý! Salát Caesar

Ten jediný pravý! Salát Caesar
sdílet:

Udělejte si doma nejslavnější salát na světě tak, jak se patří. Populární kuchař Filip Sajler vás naučí správný postup a vysvětlí, jaké suroviny použít.

 

 

 

 

Salát Caesar mívá mnoho podob, bohužel i dost nepovedených, které vznikají libovolným zaměňováním pevně daných surovin a nedodržením tradiční receptury,“ říká Filip Sajler. „Je to podobné, jako kdybyste udělali španělský ptáček z vepřového masa a plnili ho, čím vás napadne. Jídlo by sice mohlo chutnat dobře, ale nemohli byste ho označovat za španělský ptáček,“ vysvětluje.

Správné ingredience na Caesar salát

  • Zálivka má jasně dané složení. Nesmějí v ní chybět čerstvé žloutky, dijonská hořčice, sardelky (ančovičky), estragonový ocet a panenský olivový olej. Máte-li obavu z čerstvých vajec, použijte pasterizovaná (případně můžete žloutky nahradit odpovídajícím množstvím majonézy a tu pak dochutit podle potřeby). Nevynechte ani estragonový vinný ocet (např. značky Carbonell je běžně dostupný), který má jemnou specifickou chuť.
  • Římský salát je šťavnatý a krásně křupavý listový salát s výraznou chutí. „Rozhodně ho nenahrazujte jiným salátem, ani ledovým, jak to v některých restauracích dělají,“ říká Filip Sajler. Římský (a ještě ledový) salát se na rozdíl od jiných druhů netrhá, ale krájí.
  • Parmazán hraje v salátu Caesar také nezastupitelnou roli. Nastrouhejte ho na hoblinky škrabkou na brambory, na hrubém struhadle či plátkovačem na sýry. Chuti originálního parmazánu se pochopitelně nic nevyrovná, ale když použijete jeho levnější alternativy, jako jsou Grana Padano nebo Gran Moravia, neuděláte chybu.
  • Krutony by měly být z kvalitního bílého pečiva, nejlépe den starého. Takové je na opékání vhodnější než úplně čerstvé – líp se tak dopracujete k cíli: ke křupavým krutonům s měkkým vnitřkem.

Připravte si salát Caesar podle receptu Filipa Sajlera. V létě patří k nejlepším večeřím.

Související články

Příběhy tří slavných salátů: Waldorf, Niçoise a Caesar
  • Zajímavosti

Příběhy tří slavných salátů: Waldorf, Niçoise a Caesar

Když si připravit salát, tak světově. Znáte proslulé saláty, které můžete vychutnat po celém světě? Jejich věhlas je stejně rozšířený jako jejich varianty. Možná vás překvapí, že obyčejný salát dokáže vzbudit vášnivé i nenávistné debaty, dá...
Autor: Apetit

Apetit magazín

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?
  • Kvízy

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?

Káva patří nepochybně k nejoblíbenějším nápojům na světě. Nejen proto, že obsahuje kofein, který dodává tělu energii, ale i pro svou jedinečnou chuť. Káva se stala symbolem relaxu, odpočinku a příjemných chvil ve společnosti rodiny a přátel...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Naučte se brynzové halušky
  • Tipy a triky

Naučte se brynzové halušky

Brynzové halušky jsou tradičním slovenským jídlem, ale v oblibě je máme i u nás v Čechách. Na jejich přípravě není nic těžkého, s naším postupem je zvládnete lehce. Mezi hlavní ingredience patří brynza a slanina, kombinace, která vaše...

Obchod Apetit