Vychutnejte si léto plnými doušky. A to doslova.
Chcete, aby bylo kam chodit na třešně, jako když jste byli malí? Máte-li poblíž třešňovku, chraňte ji. Až se ve vašem okolí bude rozhodovat, jakou alej vysadit u cesty, přimluvte se za třešně.
Jak na třešně, aby chutnaly…
Při nákupu i sklizni myslete na to, že předčasně sklizené (podtržené) třešně nikdy nedozrají, na rozdíl od spousty jiného ovoce. Třešně nejlíp chutnají ještě teplé od slunce, právě utržené ze stromu. Zpracujte je co nejrychleji. Skvělé jsou do marmelád (s citronem a vanilkou), rosolů (na talíři dokonale doplní sýry), v kombinaci s jiným ovocem do šťáv a sirupů. Podle našeho receptu z nich můžete také připravit vodku. Hodí se jako dárek pro dospělé nebo základ osvěžujících letních drinků.
Třešňová vodka
Nařízněte 400 g třešní, ale nepulte je ani nevypeckovávejte. Dejte je do rendlíku se 150 ml vody a 200 g krupicového cukru. Zahřívejte, až se uvolní šťáva a cukr se rozpustí. Jemně míchejte. Sejměte z ohně a dejte do velké čisté sklenice. Zalijte 700 ml vodky a promíchejte. Nechte 4 týdny stát. Pak vodku přeceďte a pijte.