Sekaná může mít spoustu podob. Mleté maso jsme zapekli do těsta, upekli jako muffiny i okořenili v thajském stylu. Pusťte se do něj také.
Vše začíná výběrem správného masa. Když si maso umelete sami doma nebo požádáte spolehlivého řezníka, budete naprosto přesně vědět, co máte na talíři. Na mletí vybírejte levnější díly jako hovězí přední, vepřovou plec či libový bůček. Právě takové kusy masa jsou na mletí ideální díky vyváženému podílu tuku a příznivé ceně.
A čím maso nejlépe namlít? Obecně se dá říci, že s ručním mlýnkem je to zbytečná dřina. Katka Švejdová, redaktorka časopisu Apetit, doporučuje koupit si kvalitní elektrický mlýnek, který patří k jejím nejmilejším kuchyňským pomocníkům. „Melu v něm přísady na paštiky a teriny, drůbeží a rybí maso na speciální asijské kořeněné kuličky a placičky, maso na tatarák nebo v něm jde skvěle strouhat parmazán na prach, tak jako v italském lahůdkářství. Prostě bomba!“ pochvaluje si Katka.
Kupované mleté maso
Balené mleté maso kupujte podle vzhledu a co nejlibovější. Hovězí by mělo být tmavě červené, vepřové a telecí pěkně růžové. Nikde žádné skvrny. Kupujte vždy jednodruhové a smíchejte si ho až doma. Pěkné mleté maso nabízejí například v supermarketech Globus, kde si bourají sami.
Co z mletého masa připravit? Klasická sekaná chutná sice všem, ale je už trochu okoukaná. Pohrajte si s jarní zeleninou a bylinkami v následujících receptech.