0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zdravé mlsání aneb 7 (ne)sladkých dezertů, které děti zbožňují

Zdravé mlsání aneb 7 (ne)sladkých dezertů, které děti zbožňují
sdílet:

Máte doma malého potomka? Pak jistě víte, že v jeho stravovacích návycích funguje jednoduchá rovnice. Čím sladší pokrm je, tím rychleji zmizí z talíře. Bohužel, jednoduché cukry neprospívají dospělým ani dětem, a tak nezbývá než improvizovat a dosladit dezerty přírodními alternativami.

Sušenky, bonbony, dorty nebo palačinky. Dětským chuťovým pohárkům lahodí všechno, co je sladké a barevné. Není tedy divu, že mnoho rodičů přemýšlí, jak sladké pokrmy dětem neupírat, ale přesto je podávat ve zdravější formě. Pokud právě dumáte nad podobnou otázkou, pak pro vás máme řešení. Doslazujte sladká jídla a dezerty přírodními alternativami cukru, nepoužívejte předpřipravené směsi na dezerty, a především pečte s láskou.

Banánové dezerty

Jsou sladké, skvěle se s nimi pracuje a nestojí majlant. Řeč je o banánech, tropickém ovoci, které dokáže suplovat cukr a navíc dezert obohatí o důležité minerály a vitamíny. Výhodou banánů je také fakt, že sladkému pokrmu dodají příjemné aroma. Nebojte se po banánu sáhnout i ve chvíli, kdy pečete pro dospělé. Uvidíte, že si absence cukru nikdo nevšimne.

  • Mezi nejoblíbenější sladké dezerty z banánů patří banánový chlebíček, jehož přípravu zvládnou i starší děti.
  • Stačí, když si v jedné míse smíchají mouku, kypřicí prášek, skořici a rozinky a ve druhé míse rozmačkají banány, ke kterým přilejí rozpuštěné máslo, mléko, vejce a vanilkový extrakt.
  • Následně musí obě směsi smíchat a nalít do pečicí formy.
  • Zhruba za 40 minut se domovem rozline dokonalá banánová vůně, které nelze odolat.

Krok vedle neuděláte ani s přípravou banánových muffinů. Ty opět dokazují, že i s minimem cukru lze nadělat sladkou parádu. Jak na ně? Do rozmačkaných banánů zamíchejte rozpuštěné máslo, vejce, vanilku a podmáslí. Špaldovou mouku, prášek do pečiva a sůl promíchejte zvlášť v misce, a pak přidejte k banánové směsi. Následně můžete přisypat vlašské ořechy. Těsto rozdělte do formy na muffiny a pečte v troubě zhruba 25 minut.

  • Pokud vaše dítě zbožňuje lívance a palačinky, pak mu připravte lívanečky z banánu. Nejenže v nich nenajdete ani špetku cukru, ale zároveň neobsahují ani mouku, a tak se skvěle hodí pro děti s celiakií.
  • Na pět lívanců stačí rozmačkat jeden banán, ke kterému přidáte dvě vajíčka a špetku skořice.
  • Následně hmotu nalijte na pánev a opečte z obou stran.
  • Můžete podávat s jogurtem, čerstvými banány, borůvkami nebo oříšky.
  • Jenom si dejte pozor, abyste lívance nesnědli dřív, než ke stolu dorazí děti.

Karotkové dezerty

Také karotka sama o sobě vyniká sladkou chutí, a tak se přímo nabízí vytvořit z ní několik skvělých dezertů. Sázkou na jistotu jsou karotkové sušenky, které jsou sice sladké, ale rozhodně nejsou přeslazené.

  • Při přípravě smíchejte nastrouhanou mrkev s máslem, moukou, práškem do pečiva a jogurtem.
  • Následně směs ochutnejte, a případně doslaďte např. čekankovým sirupem.
  • Vláčné těsto nechte zhruba hodinu odpočinout, a poté z něj vyválejte plát silný asi 5 mm.
  • Vykrájejte malá kolečka, klaďte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte 15–20 minut v troubě předehřáté na 200 °C. 
  • Voilà, skvělé mrkvové sušenky s minimem cukru jsou na světě.

Pravdou zůstává, že recept na karotkové muffiny cukr obsahuje. Pokud ale chcete, můžete upravit jeho množství, případně ho nahradit zdravějšími alternativami cukru. Navíc je příprava karotkových muffinů naprostá hračka, neboť stačí v míse našlehat jogurt, rozpuštěné máslo a vejce.

  • Dále přisypat mouku, cukr, prášek do pečiva, vše promíchat, a nakonec přidat nastrouhanou mrkev a citronovou kůru. Těsto rozdělte do formiček tak, aby sahalo asi 1 cm pod okraj. Pečte dvacet minut v troubě vyhřáté na 190 °C.

Chia dezerty

chia semínkách se hovoří jako o superpotravině 21. století. Není divu, vždyť jsou nabitá živinami a prospěšnými látkami. Jejich předností je také vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, které pozitivně ovlivňují činnost srdce a mozku. Zároveň se chia semínka pyšní vysokým obsahem vlákniny, bílkovin a antioxidantů. Nebojte se s těmito semínky pracovat ani při přípravě dezertů, uvidíte, že vás nezklamou.

Děti si jistě zamilují chia pudink, který je zdravou alternativou ke klasickému, a nutno podotknout často přeslazenému, pudinku. Na základní recept budete potřebovat 50 g chia semínek, jednu sklenici mléka (vhodné je např. mléko kokosové) a ovoce. Do uzavíratelné skleničky nejprve nasypte chia semínka, která následně zalijte zhruba jedním hrnkem kokosového mléka.

  • Případně můžete použít mandlové nebo sójové mléko. Skleničku uzavřete, promíchejte a vložte na noc do lednice. Následující den na vás z lednice vykoukne hotový chia pudink, který můžete dozdobit například sezónním ovocem.

Mezi dezerty, které můžete podávat třeba i na dětské oslavě, se řadí malinové chia řezy. Základní složkou tohoto dezertu je malinový chia džem, který vytvoříte z malin, chia, javorového sirupu a vanilkového extraktu. Po zchladnutí džemu se můžete vrhnout na přípravu řezů.

  • Do robotu vložte vločky, kokos, rozemleté mandle, máslo, datle a kakao.
  • Mixujte tak dlouho, dokud se všechny ingredience nespojí dohromady.
  • Vzniklou směs nalijte na plech vyložený pečicím papírem a povrch uhlaďte lžící.
  • Pečte v troubě 25 minut. Potom nechte vychladnout.
  • Na upečený korpus rozetřete vychladlý chia džem.
  • Mezitím ve vodní lázni rozpusťte tmavou čokoládu s kokosovým olejem a míchejte, dokud se nerozpustí.
  • Poté směs rozetřete na chia džem. V ideálním případně nechte dezert přes noc v lednici.

Související články

5 triků, jak připravit zdravější dezerty
  • Zajímavosti

5 triků, jak připravit zdravější dezerty

Pečete rádi a hodně? Možná jste už přemýšleli o tom, jak své pekařské a cukrářské počiny připravovat trochu ‚zdravěji‘. Dobrá zpráva je, že pár triků pro ulehčení svědomí existuje, a přesto si pochutnáte... Pojďte si s námi některé fígle...

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit