Nová registrace Zapomenuté heslo

Kmín je tradičním kořením české kuchyně i všelék. Uvařte si kmínový čaj proti migréně

Stanislava Sedlák Chytilová
1. 12. 2021
kmín-makro-zblízka-pozadí-jídlo-290973/
David Mark

Kmín se v kuchyni i v přírodní medicíně používá od nepaměti. Aby ne, jde o všelék! U nás jde o jedno z nejpoužívanějších koření. Ať už pečete chléb, maso, vaříte polévku či nakládáte zelí, bez kmínu se prostě neobejdete. Připravíte z něj polévku, nesmí chybět v chlebu, vařené brambory si o něj samy říkají. Používá se hlavně v evropských kuchyních a s tím římským nemá jeho chuť nic společného. 

U nás se pod označením kmín pěstuje a prodává kmín kořenný. Někdy se mu také říká kmín luční, jelikož jej můžete nalézt planě rostoucí na lukách a pasekách. Kmín kořenný se pěstuje jako dvouletá, v jižní Evropě jednoletá, bylina. České odrůdy kmínu jsou navíc díky vysokému obsahu silic na evropském i světovém trhu velice žádanou plodinou.

Odrůdy kmínu:

  • Kmín kořenný (luční) – kmín používaný v české kuchyni při pečení chleba, k nakládání kysaného zelí, do salátů, při vaření starších brambor, k přípravě vepřového masa i některých ryb.
  • Černý kmín (černucha setá)pro své pálivé aroma připomínající černý pepř je kmín ideální pro chuťově nevýrazné pokrmy. Nejčastěji se používá do tvarohu, salátů, pečiva, na červené i bílé maso a ryby. Je typický pro kuchyni arabských zemí.
  • Kmín vodní (halucha vodní) – roste ve stojatých vodách po celé Evropě. Jeho typickým znakem je silná vůně a hořká chuť.
  • Kmín římský (cumin, šabrej kmínovitý) – kmín s nahořklou chutí je hojně využíván v indické, mexické a severoafrické kuchyni.

Pečená vepřová kýta s rýží s černými fazolemi

Pečená vepřová kýta s rýží s černými fazolemi

< 30 min
2.5(26x)
Přečíst recept

Kde se vzal, tu se vzal

Kmín kořenný bychom nalezli téměř po celé Evropě, výjimkou je pouze Středomoří. Daří se mu rovněž v severozápadní Africe, na Kavkaze, ve Střední Asii, Afghánistánu, Mongolsku, severozápadní Číně. Jeho pravlastí je pravděpodobně oblast Malé a Střední Asie.

Historie kmínu aneb vaření i mumifikace

Kmín je nejstarší rostlinou používanou k léčebným účelům. Znali jej a využívali, a to nejen v kuchyni, už starověké národy. Například Egypťané využívali kmín jako konzervant při mumifikaci. Nejstarším dokladem o jeho existenci byl dochovaný text z období Sumerské říše, tj. období 3000 l př. n l.

  • Kmínem se dochucovaly pokrmy a z kmínových semen se lisoval olej.
  • V Antice se jím nahrazoval černý pepř a v dobách starého zákona byl využíván jako platidlo za kněžské desátky.
  • Do Ameriky se dostal v koloniálních dobách díky španělským a portugalským kolonistům.

Kmín a anýz

Kmín a anýz spojuje lékořicové aroma, za které může chemická složka karvon. Karvon je výraznou kmínovou silicí a tvoří 55 % jejího obsahu. Najdeme ho i v levanduli, zázvoru, pomerančích, mandarinkách, citrónu, eukalyptu, černém rybízu, anýzu, jalovci a ve všech druzích máty.

Kmín v kuchyni

  • Dochucování pokrmů – polévek, omáček, salátů, červeného i bílého masa a ryb. Je nezbytnou součástí kvašené, nakládané a zavařované zeleniny.
  • Kmínový olej z kmínu kořenného – za studena lisovaný kmínový olej má velmi dobré antioxidační vlastnosti. Využívá se do luštěnin, falafelu, polévek, omáček, salátů, do pomazánek, tvarohu, k dušenému a pečenému masu. Kmínový olej je typický pro orientální kuchyni.
  • Olej z kmínu černého – olej je rovněž lisovaný za studena. Používá se v kosmetice, lidovém léčitelství i ve studené kuchyni nebo na dochucení polévek a omáček. Využívá jej Indie a arabská kuchyně.

V lidovém léčitelství se kmín používá proti nadýmání a křečím v trávicím traktu, zklidňuje žaludek. Užívá se na podporu funkce jater a žlučníku. Údajně pomáhá při odstraňování bolesti hlavy a migrén, pomáhá proti nespavosti. Působí jako antioxidant.

Dejte se dokupy kmínovým čajem

Potřebovat budete 1 polévkovou lžíci kmínu a 400 ml vody.

  1. Postavte na plotnu hrnec s vodou a přiveďte ji k varu.
  2. Přidejte lžíci kmínu.
  3. Nádobu odstavte a nechejte čaj 15 min louhovat.

Správné uskladnění kmínu

Kmín nasypte do uzavíratelné skleněné nádoby. Uložte jej na suché a chladné místo, abyste se vyhnuli navlhnutí. Nevystavujete kmín světlu. Při zachování optimálních podmínek si kmín zachová chuť a barvu po dobu až 6 měsíců.

Zdroj: The Spruce, Britannica, ČRo Region

Sdílet článek

Související články